Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 05/04/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Πλατό/Βραχίονας

Acoustic Signature Maximus NEO/TA-1000 NEO

Acoustic Signature Maximus NEO/TA-1000 NEO

Το σύστημα της Acoustic Signature (μαζί με την κεφαλή της AtrotoS) αντικατέστησε το πλατό αναφοράς (Linn Sondek LP12/Ittok/Karma) και ανέλαβε να οδηγήσει τον προενισχυτή phono αναφοράς (Rotel RHQ-10 “Michi”). Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το σύνηθες, με τον Melos Plus Series Line στην θέση του προενισχυτή, τον τελικό Parasound HCA-3500 και τα ATC SCM-50PSL ως ηχεία.
Οι διαστάσεις του πλατό είναι αρκετά μαζεμένες και αυτό διευκολύνει την εγκατάστασή του, πρακτικώς σε κάθε φυσιολογικό ρακ. Ιδιαίτερα εύχρηστα και με εξαιρετική αίσθηση είναι τα τρία σημεία στήριξης τα οποία επιτρέπουν την οριζοντίωσή του χωρίς να απαιτούνται εργαλεία ή κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια. Γενικώς, το Maximus NEO είναι πολύ ευχάριστο και φιλικό στην χρήση. Ο χρόνος εκκίνησης είναι μέτριος, κυρίως επειδή απαιτεί κάποια δευτερόλεπτα για να σταθεροποιηθεί η ταχύτητα, περιμένοντας το AVC, μάλλον, κάτι που φαίνεται από το σχετικό παλλόμενο LED. Οι ρυθμίσεις της κεφαλής είναι ιδιαίτερα απλή υπόθεση και δεν θα προβληματίσουν κάποιον που έχει ξανακάνει την άσκηση και έχει διαβάσει το εγχειρίδιο χρήσης.

Ακούγοντας το πλατό της Acoustic Signature, το πρώτο πράγμα που εκτιμάς είναι η απουσία μηχανικών θορύβων και οποιασδήποτε ασάφειας προέρχεται από κραδασμούς στην περιοχή των υπόηχων ή γύρω από αυτήν. Η συνταγή των Γερμανών δουλεύει και δουλεύει καλά, αν και είναι δύσκολο να πεις αν το αποτέλεσμα οφείλεται στο AVC ή στην μεγάλη μάζα του συστήματος (αν και το πιθανότερο είναι ότι συμμετέχουν και τα δύο). Το πλατό αναδείχθηκε σε ένα από τα πλέον ήσυχα, αυστηρά, αμετακίνητα θα έλεγα, αναλογικά συστήματα που έχω ακούσει τον τελευταίο καιρό, ένα στοιχείο που του επιτρέπει να αναδείξει πλήρως τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της κεφαλής που έχεις τοποθετήσει. Για παράδειγμα, η AtrotoS Consta, πραγματικά “έγραψε” σε θέματα περιγραφής της στερεοφωνικής εικόνας με κορυφαία αίσθηση εστιασμού και σταθερότητας των ηχητικών πηγών και ασυνήθιστο, για αναλογικό σύστημα, βάθος.
Η τονική ισορροπία του συστήματος, με το ζευγάρι Maximus/TA-1000 στην θέση της αναλογικής πηγής, διατηρήθηκε και το συνολικό αποτέλεσμα ήταν αυτό που περιμέναμε με βάση τις κεφαλές που χρησιμοποιήσαμε (οι ρυθμίσεις ήταν τόσο εύκολες που, τελικώς, χρησιμοποιήσαμε τέσσερις). Σε κάποιες περιπτώσεις πήραμε λίγη έμφαση χαμηλά, η οποία υπογράμμισε τα ρυθμικά μέρη ευχάριστα, σε κάποιες άλλες λίγο στρογγυλεμένα μέτωπα στις υψηλές συχνότητες, όλα χαρακτηριστικά των κεφαλών, τα οποία ανέδειξε το πλατό, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να αποτελέσει συνοδό για μια πραγματικά κορυφαία κεφαλή, καθώς δεν εισάγει χρωματισμούς ή άλλες ιδιαιτερότητες που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως ταυτότητα. Με απλά λόγια, το σύστημα της Acoustic Signature είναι απόν, δεν “ακούγεται”, αλλά απλώς περιστρέφει τον δίσκο και οδηγεί την κεφαλή σωστά στο ίχνος του.

Acoustic Signature Maximus NEO/TA-1000 NEO Acoustic Signature Maximus NEO/TA-1000 NEO

Αν θα θέλαμε να βγάλουμε έναν μέσο όρο από το σύνολο των ακροάσεων αυτός θα περιελάμβανε τα εξής:
Πολύ χαμηλά, το σύστημα ακούστηκε πολύ καθαρό, χωρίς υπερβολές και, κατά περίπτωση, λίγο συγκρατημένο, με πολύ καλό έλεγχο, καλή περιγραφή του όγκου και του παλμού. Η συμπεριφορά αυτή δεν “λερώνει” την περιοχή των χαμηλών-μεσοχαμηλών συχνοτήτων, η οποία αποδόθηκε με μεγάλη σαφήνεια, ακρίβεια στις περιγραφές των οργάνων της περιοχής, με πολύ καλή περιγραφή του σώματος και πολύ καλές αποσβέσεις. Τα ρυθμικά μέρη αποδόθηκαν με πολύ καλή ταχύτητα και σώμα, ακούστηκαν γεμάτα και τα μουσικά κομμάτια με έντονο περιεχόμενο αυτού του είδους ρολλάρουν ευχάριστα και σωστά, δημιουργώντας μια πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα.
Η μεσαία περιοχή ακούστηκε ισορροπημένη και ακριβής, φωτεινή και ευχάριστη με ζεστή-ατμοσφαιρική παρουσία στον χώρο, σε σωστή απόσταση από τον ακροατή, τον οποίο δεν θα καταπιέσει ή κουράσει ποτέ. Το αποτέλεσμα είναι διάφανο, ανάγλυφο με πολλές λεπτομέρειες και τα χαρακτηριστικά αυτά δεν αλλάζουν, ακόμη και αν το κομμάτι έχει πολύ μεγάλη ενέργεια την περιοχή.
Η στερεοφωνική εικόνα αποδείχθηκε ένα από τα δυνατά σημεία του συστήματος και είναι προφανές ότι το ζευγάρι Maximus/ΤΑ-1000 ΝΕΟ επέτρεψαν στην Consta να ανασύρει από το βινύλιο πολλές λεπτομέρειες χωρίς να... κουραστεί και πολύ. Η αίσθηση μας ήταν αυτή ενός πειθαρχημένου soundstage με σαφή πλευρικά όρια και πολύ καλό βάθος, πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής της κίνησης, πολύ καλό εστιασμό μεμονωμένων πηγών και πολύ καλή περιγραφή του αέρα της ηχογράφησης. Ακόμη και δίσκοι με ιδιόμορφη εικόνα (έξω από τα όρια των ηχείων) αποδόθηκαν εξαιρετικά, με πολύ πειστικό envelopment.
Ψηλά, το σύστημα ακούστηκε αέρινο, ευχάριστο και ξεκούραστο, με καλή ταχύτητα στα μέτωπα και την απόσβεση, μέτρια περιγραφή του σώματος και δεν μας προβλημάτισε ποτέ, όντας τραχύ ή σκληρό, αντίθετα, σε σχέση με την αναφορά, ακούστηκε αέρινο και ήπιο, με το ζευγάρι της Acoustic Signature να “αφήνει” την Consta να ξεδιπλώσει τον χαρακτήρα της και να αποδεικνύει ότι μπορεί να υποστηρίξει κεφαλές υψηλού επιπέδου.

Τελικώς...

... έχουμε να κάνουμε με ένα σύστημα που κάνει ακριβώς αυτό που υπόσχεται με πειστικό τρόπο που γίνεται ακουστός, δια της... απουσίας του. Με απούσες, επίσης, τις υπερβολές στην κατασκευή, η οποία είναι πολύ υψηλής ποιότητας, χωρίς αυτό να επιβαρύνει την εμφάνιση, τις διαστάσεις ή την ευκολία χειρισμού, ο συνδυασμός Maximus NEO/TA-1000 NEO αποτελεί μια εξαιρετική πλατφόρμα για μια κεφαλή πολύ υψηλού επιπέδου, θέτοντας ένα επίπεδο αναφοράς σε μια αρκετά υψηλή κατηγορία τιμής. Προτείνεται ανεπιφύλακτα.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Acoustic Signature Maximus NEO/TA-1000 NEO/AtrotoS Consta/Rotel RHQ10 "Michi"
  2. Πηγή Αναφοράς: Linn Sondek LP12/Ittok/Karma, Rotel RHQ10 "Michi".