Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 02/11/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχείο Βάσης/Ραφιού

JBL L82 Classic

JBL L82 Classic

Το L100 ήταν ένα τρίδρομο ηχείο που παρουσιάστηκε στην αγορά το 1970, ως η οικιακή έκδοση του πολύ γνωστού και διαδεδομένου (τότε) στούντιο μόνιτορ 4310. Υπήρξε, κατά τα φαινόμενα, σημαντική εμπορική επιτυχία. Το 2018, η JBL παρουσίασε μια νέα έκδοση του ηχείου, βασισμένη στην αισθητική του αρχικού L100, αλλά με μονάδες και σχεδιαστική φιλοσοφία του... τρέχοντος αιώνα, επίσης με μεγάλη επιτυχία.
Ο γνωστός κατασκευαστής, προφανώς ενθαρρυμένος από την πορεία του L100 Classic, ανακοίνωσε στις αρχές του 2020 μια καινούρια μικρότερη έκδοση, κατάλληλη για τοποθέτηση σε βάση ή ράφι. Το L82 είναι δύο δρόμων και με αισθητική που παραπέμπει απευθείας στα 70s, αλλά -για την ιστορική ακρίβεια- πρέπει να πούμε ότι δεν αντιστοιχεί σε κάποιο μοντέλο του παρελθόντος, είναι απλώς ένα ηχείο εμπνευσμένο από το L100, κατάλληλο για μικρότερους χώρους.
Το τι αναγνωρίζεις στην JBL, ως εταιρία κατασκευής συσκευών ήχου, είναι ένας ύπουλος τρόπος να προδώσεις την ηλικία σου. Αν “ξέρεις” ότι η JBL είναι μια εταιρία που κατασκευάζει ασύρματα ηχεία, ακουστικά και ηχεία για χρήση σε πολυκαναλικά και δικαναλικά συστήματα, έχεις το μέλλον μπροστά σου. Αν ξέρεις ότι η JBL είναι ένας από τους σημαντικότερους κατασκευαστές ηχείων, με έτος ίδρυσης το 1946 και με σημαντική συμμετοχή σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε μοντέρνο ηχείο, στον χώρο του στούντιο, της κινηματογραφικής αίθουσας και του σπιτιού, τότε, κυρίως, έχεις παρελθόν... Η ίδια η JBL δεν βοηθά σε αυτό το σημείο. Το κομμάτι της εταιρίας που σχετίζεται με την “κλασικότητα” του L82 Classic κρύβεται πίσω από το brand name JBL Synthesis, το οποίο και θα πρέπει να θεωρήσουμε ως τον δικαιούχο της κληρονομιάς του James Lansing (του ανθρώπου που σχεδίασε το Voice of the Theater, στις απαρχές του ήχου στον κινηματογράφου και ιδρυτή της JBL - James B. Lansing). Μην παρεξηγήσετε: Για μια εταιρία μιλάμε απλώς για κάποιο λόγο, προσπαθούν να κρύψουν τις δάφνες τους.
Με βάση όλα τα παραπάνω, το L82 Classic είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα περίπτωση. Πόσο καλά ισορροπεί ο σχεδιασμός του ανάμεσα στο vintage και στο σύγχρονο ηχείο; Αξίζει τον κόπο να το αποκτήσει κάποιος αν δεν τον ενδιαφέρει η απόδοση φόρου τιμής στην ιστορική JBL; Ας δούμε τις λεπτομέρειες...