Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 18/05/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ολοκληρωμένος ενισχυτής

Dayens Ecstasy III

Dayens Ecstasy III

Για την ακουστική αξιολόγηση, ο Ecstasy III αντικατέστησε του ενισχυτές αναφοράς (Melos Plus Series Line/Parasound HCA3500) και ανέλαβε να οδηγήσει τα ηχεία αναφοράς ATC SCM-50PSL, με το υπόλοιπο σύστημα να είναι αυτό που χρησιμοποιούμε παγίως στο avmentor (Teac Esoteric P70/D70, dCS Puccini U-Clock, foobar2000/Win10).
Η εγκατάσταση του ενισχυτή είναι απλή υπόθεση καθώς οι διαστάσεις και το βάρος του δεν κινούνται πέρα από τους μέσους όρους για το είδος και την ισχύ της συσκευής και το ίδιο ισχύει και για τις ανάγκες αερισμού/ψύξης. Η χρήση είναι απολύτως απλή υπόθεση με όλα τα ρυθμιστικά να έχουν προφανείς λειτουργίες.
Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κάποιος που ακούει τον μεγάλο ολοκληρωμένο της Dayens είναι ότι βρίσκεται απέναντι από έναν ενισχυτή με αρκετό νεύρο και περιθώρια ισχύος, ο οποίος μπορεί να “κουνήσει” άνετα ένα μέτριας ευαισθησίας ηχείο και να καλύψει με υψηλές στάθμες έναν μέτριο χώρο. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι ισορροπημένο, ευχάριστο και, κατά περίπτωση, επιβλητικό (όταν το απαιτεί το πρόγραμμα), με τον ενισχυτή να είναι ξεκούραστος ακόμη και σε υψηλές στάθμες, με καλές δυνατότητες απόδοσης των λεπτομερειών και πολύ καλή στερεοφωνική εικόνα.

Αναλυτικά, στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων το σύστημα αναφοράς με τον Ecstasy III στην θέση του ενισχυτή διατήρησε την πολύ καλή έκταση και τον όγκο του, με χαρακτήρα ελάχιστα πιο αυστηρό και ελεγχόμενο. Εγγραφές με πλούσιο περιεχόμενο πολύ χαμηλά ακούστηκαν γεμάτες, με πολύ καλή ταχύτητα και δυνατότητες περιγραφής χωρίς υπερβολές. Γενικότερα, στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων ο ενισχυτής κινήθηκε μάλλον προς την αυστηρή πλευρά, χωρίς να στερεί τίποτε από τον ακροατή αλλά και χωρίς να προσπαθεί να εντυπωσιάσει (σε αυτό, πιθανόν παίζει ρόλο και το γεγονός ότι δεν επηρεάζεται από τις μεταβολές στην εμπέδηση του ηχείου), προσφέρει μια ευχάριστη αίσθηση ροής στα ρυθμικά μέρη, με γεμάτο σώμα και πολύ καλή ατάκα και περιγράφει άψογα τον όγκο και το μέγεθος των ακουστικών οργάνων.

Dayens Ecstasy III Dayens Ecstasy III

Η μεσαία περιοχή είναι ίσως το πιο ισχυρό χαρτί του Ecstasy III στην προσπάθειά του να κερδίσει τον ακροατή. Αποδόθηκε ευχάριστα, με ισορροπημένη φωτεινότητα και, τοποθετώντας τον ακροατή σε κάποια απόσταση από τα τεκταινόμενα, δημιουργεί μια ιδιαίτερα ευχάριστη, φυσική αίσθηση στις περιγραφές που δεν θα κουράσει ποτέ και θα γεμίσει τον χώρο με τρόπο που, η αλήθεια είναι, δεν το περιμέναμε. Μπαίνει κάποιος στον πειρασμό να αποδώσει αυτή συμπεριφορά στην κάπως ζωηρότερη παρουσία των άρτιων αρμονικών, αλλά είναι δύσκολο να είσαι βέβαιος. Σίγουρα, ο Dayens μας θύμισε με την σφαιρική, μεγάλη και καθόλου in-your-face παρουσία του έναν καλό λαμπάτο, από τον οποίο, όμως, δεν λείπουν καθόλου οι δυνατότητες οδήγησης. Έχοντας δει το κύκλωμα του ενισχυτή, θεωρώ πολύ πιθανόν αυτή η ηχητική συμπεριφορά να είναι αποτέλεσμα voicing από την πλευρά της Dayens και αν συμβαίνει αυτό, έχουμε να κάνουμε με πολύ επιτυχημένες επιλογές, καθώς ο χαρακτήρας “φαίνεται” ελάχιστα και δεν χρωματίζει τον ενισχυτή.

Από τις πολύ θετικές πλευρές τις συσκευής είναι, ακόμη, η στερεοφωνική εικόνα που δημιουργεί. Η πολύ καλή ομοιότητα μεταξύ των καναλιών παίζει προφανώς τον ρόλο της εδώ και το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ανάγλυφο, με σαφώς καθορισμένο πλάτος, πολύ καλή περιγραφή των μεμονωμένων πηγών και πολύ καλές περιγραφές της κίνησης και του αέρα που έχει περάσει στην ηχογράφηση. Σε αυτή την πολύ καλή αίσθηση, πιθανώς, παίζει ρόλο και ο χαμηλός θόρυβος του ενισχυτή με το σκοτεινό υπόβαθρο που δημιουργεί, επάνω στο οποίο προβάλλονται οι μικρές λεπτομέρειες της μείξης.
Ψηλά, η εντύπωση που δημιουργεί ο ενισχυτής είναι αυτή της ισορροπίας και της ηρεμίας. Υπάρχει καλή έκταση και καλή περιγραφή του αρμονικού πλούτου, ζωντάνια και καλή αίσθηση ταχύτητας και το τελικό αποτέλεσμα είναι ελάχιστα αιχμηρό, ώστε να υπογραμμίζονται οι πληροφορίες και να μην “πεθαίνουν”, χωρίς όμως το παραμικρό ίχνος τραχύτητας. Συνολικά, ο ενισχυτής είναι από τους πλέον ξεκούραστους, ελάχιστα laid-back, ενισχυτές που έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό.

Τελικώς...

... η αρχική εντύπωση ότι έχουμε να κάνουμε με μια τυπική, συντηρητική προσέγγιση του κλασικού ολοκληρωμένου ενισχυτή, δεν επιβεβαιώνεται -και ευτυχώς, επειδή αυτό που μας αρέσει να συναντάμε (και ίσως μας λείπει) είναι η άποψη στην σχεδίαση, άποψη με την έννοια της διερεύνησης εναλλακτικών επιλογών και όχι με την έννοια της αυθαιρεσίας. Ο Ecstasy III απέχει αρκετά από τα να είναι “ένας ακόμη” ολοκληρωμένος τάξης ΑΒ και κάνει συνειδητά βήματα προς την δημιουργία μιας (μόλις ανιχνεύσιμης) ηχητικής υπογραφής που είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιάσει πολλούς. Αθόρυβος, με πολύ καλές δυνατότητες οδήγησης και φυσικό, ευχάριστο και ξεκούραστο ήχο, είναι μια συσκευή που αξίζει να ακούσει κάποιος, επομένως την προτείνουμε ενθέρμως!