Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 06/04/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχείο Ραφιού/Βάσης

Chario Constellation MKII Delphinus

Chario Constellation MKII Delphinus

Μακροσκοπικά, αυτό που κάνει τα μικρά Chario να ξεχωρίζουν είναι η σύνθετη κατασκευή της καμπίνας τους, η οποία περιλαμβάνει έναν πυρήνα από μοριοσανίδα, ο οποίος καθορίζει τον όγκο του ηχείου και φέρει τα μεγάφωνα, και δύο πλευρικές επιφάνειες από μασίφ φυσικό ξύλο, η ωρίμανση και επεξεργασία του οποίου απαιτεί περί τους έξι μήνες. Η ξυλεία είναι Ιταλική και το φινίρισμα γίνεται με το χέρι. Το αποτέλεσμα είναι ένα βαρύ και, κατά τα φαινόμενα, ακουστικά νεκρό περίβλημα το οποίο, επιπροσθέτως, είναι ιδιαίτερα ποιοτικό, με έντονα νερά, προσεγμένες καμπύλες και στιλπνή επιφάνεια.

Chario Constellation MKII Delphinus

Το Delphinus είναι ένα μικρό σε όγκο ηχείο το οποίο, ωστόσο, αποτελεί έναν άξιο εκπρόσωπο της Ιταλικής σχολής. Αξίζει να προσέξει κανείς τις καμπύλες τις καμπίνες και την ποιότητα του φινιρίσματος. (φωτό: Chario)

Το Delphinus σε κερδίζει αμέσως με την παρουσία του και δείχνει ένα προϊόν πίσω από το οποίο βρίσκεται αρκετή σκέψη. Το μοναδικό σημείο στο οποίο θα μπορούσε κάποιος να εξασκήσει κριτική (δεδομένης της τιμής και του συνολικού επιπέδου ποιότητας), είναι η παλιομοδίτικη στήριξη του προστατευτικού πλέγματος στην μπάφλα. Θα την προτιμούσαμε μαγνητική.
Η βασική αρχιτεκτονική του ηχείου φαίνεται αρκούντως συμβατική, καθώς έχουμε να κάνουμε με ένα κόμπακτ, δίδρομο, bass reflex, αλλά η Chario έχει κάνει δύο κινήσεις που πιθανώς κάνουν την διαφορά. Η πρώτη αφορά του τουίτερ Τ38, το οποίο χρησιμοποιείται και στα τέσσερα ηχεία της σειράς. Είναι μια σχεδίαση μαλακού θόλου 38 χιλιοστών, με τον θόλο να “βλέπει” ένα μεγάλο σε διάμετρο κυματοδηγό. Σε αντίθεση με την συνήθη πρακτική (εξομάλυνση της ακτινοβολίας εκτός άξονα), με βάση τα όσα αναφέρει η εταιρία, εδώ έχει επιλεγεί ένας συνδυασμός ακτινοβολίας του τουίτερ και συνεργασίας των μεγαφώνων και του φίλτρου (με συχνότητα cross τα 1500Hz) που εξασφαλίζει ισχυρότερη άμεση ακτινοβολία προς την θέση ακρόασης, με άλλα λόγια, το ηχείο είναι κατευθυντικό και σχεδιασμένο για δημιουργία ασθενών ανακλάσεων στις υψηλές συχνότητες.

Chario Constellation MKII Delphinus

Οι υψηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα τουίτερ μαλακού θόλου 38 χιλιοστών το οποίο συνδυάζεται από έναν κυματοδηγό για τον έλεγχο της εκτός άξονα ακτινοβολίας. Η Chario έχει, στο θέμα αυτό, μια πολύ συγκεκριμένη άποψη.

Chario Constellation MKII Delphinus

Οι χαμηλές/μεσαίες συχνότητες (κάτω από τα 1500Hz) αποδίδονται από ένα γούφερ 160 χιλιοστών με διαδρομή αρκετά μεγάλη ώστε να αντέξει ψηφιακή ισοστάθμιση και κώνο από επεξεργασμένο χαρτί.

Η δεύτερη κίνηση της Chario είναι να τοποθετήσει τον αυλό του bass reflex στη βάση του ηχείου (floor ported). Αυτή η επιλογή επιβάλλει ένα συγκεκριμένο φορτίο στο bass reflex, καθώς το πρώτο όριο που συναντά η ακτινοβολία του βρίσκεται πάντα στην ίδια απόσταση, η οποία καθορίζεται από τα σημεία στήριξης (μετρήσαμε περίπου 20mm) και δεν εξαρτάται από την τοποθέτηση του ηχείου στο χώρο.

Chario Constellation MKII Delphinus

Η σύνδεση του ηχείου με τον ενισχυτή γίνεται μέσω υποδοχών καλής ποιότητας οι οποίοι δέχονται όλους τους συνήθεις ακροδέκτες και σφίγγουν σωστά με το χέρι.

Το αποτέλεσμα είναι η συμπεριφορά του μιντ/γούφερ (με κώνο 160mm από επεξεργασμένο χαρτί) να είναι περισσότερο προβλέψιμη. Η εταιρία δίνει κάτω συχνότητα αποκοπής τα 55Hz (-3dB) υπενθυμίζοντας ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό σε διαστάσεις και όγκο ηχείο, το οποίο προτείνεται για χώρους από 9 μέχρι 20 τετραγωνικά μέτρα (υποθέτει κανείς, υπολογίζοντας ένα τυπικό ύψος οροφής στα 2,7m ).
Η σύνδεση του ηχείου με τον ενισχυτή γίνεται μέσω ενός ζεύγους υποδοχών καλής ποιότητας που δέχονται όλους τους συνήθεις τύπους ακροδεκτών και σφίγγουν εύκολα με το χέρι.

Chario Constellation MKII Delphinus

Η φόρτιση του γούφερ γίνεται μέσω bass reflex το οποίο ακτινοβολεί προς το δάπεδο, ώστε η συμπεριφορά του να είναι περισσότερο ελεγχόμενη.