Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 14/12/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Wi-Fi Streamer/DAC/Ενισχυτής - Ηχεία δαπέδου

Adastra STA40 - Magnat Tempus 55

Adastra STA40 - Magnat Tempus 55

Το σύστημα STA40/Tempus 55 αντικατέστησε, στην πραγματικότητα, όλο το σύστημα αναφοράς, αφού περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα και ανέλαβε να πραγματοποιήσει streaming από τους πόρους του οικιακού δικτύου.
Με δεδομένο ότι τα Tempus 55 θα τοποθετηθούν σε λογικές θέσεις εύκολα, το μόνο που απομένει είναι το setup του ενισχυτή ώστε αυτός να βλέπει το δίκτυο. Αυτό γίνεται πολύ εύκολα μέσω του πλήκτρου WPS, αλλά αν, για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε (επειδή το ρούτερ δεν το υποστηρίζει, για παράδειγμα), τότε η διαδικασία είναι λίγο πιο σύνθετη. Αυτή περιλαμβάνει την local σύνδεση, μέσω Wi-Fi της συσκευής με ένα κινητό που τρέχει την εφαρμογή WiiM και εν συνεχεία την σύνδεσή της σε κοινό δίκτυο που έχει πρόσβαση σε πόρους και στο διαδίκτυο. Το WiiM είναι μια καλή εφαρμογή για playback αρχείων, αλλά μετά την αρχική σύνδεση του STA40 με το οικιακό δίκτυο, οποιαδήποτε ανάλογη εφαρμογή, συμβατή με DLNA, μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς πρόβλημα.

Η πρώτη εντύπωση που σχηματίζεις ακούγοντας τα STA40/Tempus 55 σε έναν μέτριο/μικρό χώρο, με τον ακροατή σε απόσταση περί τα 2m από τα ηχεία, είναι αυτή ενός ευχάριστου στο αυτί συστήματος, με γεμάτο ήχο, καλές δυνατότητες στάθμης που δεν θα κουράσει ποτέ και υπερτερεί, σαφώς, μιας “σκέτης” λύσης που περιλαμβάνει απλώς ένα ασύρματο ηχείο. Τα Tempus 55 δίνουν μια άνετη αίσθηση όγκου χαμηλά (το πλεονέκτημα ενός ηχείο δαπέδου) και ο STA40 δείχνει να τα οδηγεί χωρίς προβλήματα σε λογικές στάθμες για καθημερινή ακρόαση μουσικής. Σαφώς, υπάρχουν όρια εδώ και αν πραγματικά κάποιος θέλει να εξαντλήσει το ηχείο θα πρέπει να το οδηγήσει με έναν αρκετά μεγαλύτερο ενισχυτή, αλλά ακόμη και όταν τα πλησιάσεις το αποτέλεσμα είναι προοδευτικό, με ήπια συμπίεση και προειδοποιεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε να κάνουμε με ένα καλόηχο σύστημα που σέβεται όλα τα είδη μουσικής.

Adastra STA40 - Magnat Tempus 55 Adastra STA40 - Magnat Tempus 55

Στις λεπτομέρειες, τώρα, τα Tempus 55 κατεβαίνουν άνετα πολύ χαμηλά, έχουν ισορροπημένο όγκο, καλό παλμό και δυνατότητες περιγραφής των λεπτομερειών της περιοχής, θα γεμίσουν με ευκολία τον χώρο και θα μεταφέρουν μια επιβλητική αίσθηση, όταν η εγγραφή περιλαμβάνει τις αντίστοιχες πληροφορίες. Η περιοχή των μεσοχαμηλών και ανώτερων χαμηλών συχνοτήτων αποδίδεται, επίσης, ευχάριστα, με μια ελαφρά τάση έμφασης που κάνει το ρυθμικό μέρος να ξεχωρίζει καλύτερα, χωρίς να χάνεται ο έλεγχος, μια συμπεριφορά που θα τραβήξει αμέσως την προσοχή του ακροατή και την βρήκαμε ελκυστική. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα σύστημα ζωηρό και έντονα παρόν στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων, που προβάλλει τον ρυθμό και κάνει το συνολικό άκουσμα έντονο.
Η μεσαία περιοχή ακούστηκε ισορροπημένα φωτεινή, διαυγής και ήπια σε αίσθηση. Ο ακροατής έχει την εντύπωση ότι κάθεται σε κάποια απόσταση από την δράση και δεν θα αισθανθεί ποτέ καταπιεσμένος, ακόμη και σε σχετικώς υψηλές στάθμες. Οι λεπτομέρειες αποδίδονται με άνεση, με σαφή παρουσία στον χώρο και τα φωνητικά έχουν πολύ καλή άρθρωση και μια φυσική αίσθηση που τα κάνει έντονα παρόντα στον χώρο. Η στερεοφωνική εικόνα που δημιουργούν τα Tempus 55 είναι πολύ καλή και δεν υπάρχει, βεβαίως, σύγκριση με την αίσθηση που θα δημιουργήσει ένα “μονό” ασύρματο ηχείο/combo καθώς όλα τα σχετικά χαρακτηριστικά αποδίδονται καλύτερα. Τα ηχεία εξαφανίζονται εύκολα από τον χώρο, εστιάζουν την εικόνα λίγο πίσω από τον οριζόντιο άξονα και περιγράφουν -με αρκετή ακρίβεια- τις διαστάσεις και το βάθος της σκηνής, ενώ από τον ακροατή δεν θα λείψουν οι λεπτομέρειες στην κίνηση και την περιγραφή της ατμόσφαιρας.
Ψηλά, πήραμε καλή έκταση και αίσθηση αέρα, με την συνολική ισορροπία να αποκλίνει προς το μαλακό. Τα μέτωπα των κρουστών αποδίδονται με καλή ταχύτητα και σώμα, λίγο βιαστικές αποσβέσεις αλλά το σύστημα δεν ακούστηκε ποτέ σκληρό ή μεταλλικό. Στο όριό του, ο ενισχυτής αρχίζει να συμπιέζει και αν υπερβάλλεις, ακούγεται λίγο τραχύς αλλά αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς μιλάμε για 30 (μετρημένα) βατ σε κάθε κανάλι.
Συνολικά, ως σύστημα, τα Adastra/Magnat δείχνουν να λειτουργούν αρμονικά και διαθέτουν μια φιλική, ευχάριστη, ταυτότητα που συνδυάζει την ήπια συμπεριφορά με καλή απόδοση της λεπτομέρειας, καλή στερεοφωνική εικόνα και τον απαραίτητο όγκο χαμηλά.

Τελικώς...

... η πρόταση της Audiodesigner διαφέρει από τις περισσότερες επειδή -σε αντίθεση με την κλασική πρακτική- διαθέτει ηχεία δαπέδου με όλα τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται η επιλογή αυτή στην απόδοση των χαμηλών συχνοτήτων. Αυτό που παίρνεις με το συγκεκριμένο συνδυασμό είναι ένα αρκετά ποιοτικό για την κατηγορία τιμής ηχείο με δύο σεβαστά γούφερ, που δεν... ντρέπεται χαμηλά, σε συνδυασμό με έναν κόμπακτ ενισχυτή ο οποίος προσφέρει τις βασικές δυνατότητες και αρκετό νεύρο για το συγκεκριμένο φορτίο και για μικρούς χώρους. Η τιμή, λίγο κάτω από τα €900,- κάνει το πακέτο ενδιαφέρον. Είναι μια καλή πρόταση για όσους θέλουν ένα μικρό σύστημα αλλά δεν συμπαθούν τους συμβιβασμούς που το συνοδεύουν!