Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 25/02/2020
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ
Ο Aeolos R απέδωσε 61Wrms σε ρυθμό πεντόδου και 34Wrms σε ρυθμό τριόδου, σε φορτία 8 και 4Ω και με όριο παραμόρφωσης το 1% (THD+N), μια επίδοση που καθιστά τον ενισχυτή κατάλληλο για την οδήγηση ηχείων με χαμηλή ευαισθησία ή σχετικώς χαμηλή αντίσταση. Ο συντελεστής απόσβεσης παρέμεινε σε κλασικά για το είδος της συσκευής επίπεδα, αφού υπολογίσαμε μια τιμή στην περιοχή του 8, για συνδεσμολογία πεντόδου και 9 για συνδεσμολογία τριόδου, σε NF Mode (κανονική ανάδραση). Οι τιμές έπεσαν αισθητά σε LF Mode, (4 και 5 αντιστοίχως). Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να περιμένει κανείς μια ορατή (τουλάχιστον) επίδραση της εμπέδησης του ηχείου στην συνολική απόκριση του συστήματος.
Οι στατικές μετρήσεις παραμόρφωσης κινήθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα για το είδος του ενισχυτή. Με φορτίο 8Ω και με αναφορά το 1/3 της μέγιστης ισχύος, μετρήσαμε 0.6% και 0.7% THD+N σε συνδεσμολογία πεντόδου και τριόδου αντιστοίχως, τιμές οι οποίες αυξήθηκαν στο 1.4% και για τις δύο συνδεσμολογίες, όταν το φορτίο έγινε 4Ω (εδώ με κριτήριο τον ορατό ψαλιδισμό). Οι επιδόσεις του ενισχυτή στον τομέα επιβαρύνθηκαν εμφανώς σε ρυθμό LF, με τιμές στην περιοχή του 1.2% για συνδεσμολογίες πεντόδου και τριόδου σε φορτίο 8Ω και του 2% σε φορτίο 4Ω.
O στατικά μετρημένος θόρυβος κινήθηκε σε καλά επίπεδα, -85dBr(A), με αναφορά το 1/3 της μέγιστης ισχύος, συνδεσμολογία πεντόδου και κανονική αρνητική ανάδραση.
Η απόκριση συχνότητας με αναφορά την στάθμη που αντιστοιχεί στο 1/3 της μέγιστης ισχύος και ωμικό φορτίο στην έξοδο (8Ω), είναι πρακτικώς επίπεδη στο σύνολο του φάσματος, μέχρι τα 20kHz, με ήπιες τάσεις ενίσχυσης στην περιοχή των 30kHz (όχι πάνω από 0.4dBr) και μικρές διαφορές μεταξύ των δύο καναλιών, στην περιοχή των 0.2dB. Με σύνθετο φορτίο, ο ενισχυτής ακολουθεί την μεταβολή του μέτρου της εμπέδησης (απότοκο του χαμηλού συντελεστή απόσβεσης), όμως οι αποκλίσεις είναι πραγματικά μικρές και οι σχετικές καμπύλες παραμένουν μέσα στο διάστημα ±1dBr, μέσα σε ένα εύρος 35kHz.
Το φάσμα του σήματος εξόδου για σήμα εισόδου 1kHz, φορτίο 8Ω και ισχύ στο 1/3 της μέγιστης, περιλαμβάνει μια σαφώς καθορισμένη σειρά αρμονικών, ισχυρότερη των οποίων είναι δεύτερη (λίγο κάτω από τα -40dBr).
Η συμπεριφορά του ενισχυτή σε ότι αφορά το φάσμα, δεν αλλάζει όταν η συνδεσμολογία του σταδίου εξόδου γυρίσει σε τρίοδο, κάτι που φάνηκε, άλλωστε, και στις στατικές μετρήσεις.
Το φάσμα του θορύβου, με αναφορά το 1Wrms/8Ω περιλαμβάνει σαφή ίχνη από τον θόρυβο της τροφοδοσίας, με τις συνιστώσες των 50 και 100Hz να βρίσκονται στην περιοχή των -70dBr και τον ενισχυτή να μαζεύει λίγο υψίσυχνο θόρυβο από το περιβάλλον, ο οποίος, πάντως, παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/8Ω. Συνδεσμολογία τριόδου, NF Mode. |
Φάσμα θορύβου στην έξοδο. Αναφορά: 1Wrms/8Ω. Συνδεσμολογία πεντόδου, NF Mode. |
Το διάγραμμα μεταβολής της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την συχνότητα περιγράφει με γλαφυρό τρόπο την συμπεριφορά του Aeolos R σε σχέση με τις συνθήκες λειτουργίας του. Όπως θα περίμενε κανείς, σε συνδεσμολογία πεντόδου, οι καλύτερες επιδόσεις, κάτω από το 0.7% THD+N, επιτυγχάνονται με φορτία 8Ω και με κανονική ανάδραση, ενώ η μείωση του φορτίου στα 4Ω ανεβάζει την παραμόρφωση στην περιοχή του 1.2%. Όταν η ανάδραση μειωθεί, ο ενισχυτής κρατά την ίδια συμπεριφορά αλλά με υψηλότερες τιμές, κοντά στο 1.5% και στο 2% για φορτία 8Ω και 4Ω αντιστοίχως. Συνολικά, οι καμπύλες δείχνουν προοδευτικές τάσεις αύξησης των τιμών προς τις πολύ χαμηλές και τις πολύ υψηλές συχνότητες.
Ανάλογα αναμενόμενη ήταν και συμπεριφορά του ενισχυτή με κριτήριο την ισχύ εξόδου. Με συνδεσμολογία πεντόδου και κανονική ανάδραση, επιτυγχάνει την υψηλότερη ισχύ και την χαμηλότερη, συνολικά, παραμόρφωση, κινούμενος σημαντικά κάτω από το 1% για μέσες τιμές ισχύος και εμφανίζει τα πρώτα σημεία υπερφόρτωσης κοντά στα 60W. Η συνδεσμολογία τριόδου έχει παρόμοια συμπεριφορά, αλλά η υπερφόρτωση φθάνει αρκετά νωρίτερα, λίγο πάνω από τα 30W. Παρόμοια μορφή έχει και το ζευγάρι των καμπυλών με φορτίο 4Ω. Ενδιαφέρουσα παρατήρηση, εδώ, είναι ότι η κλίση των καμπυλών υπό συνθήκες υπερφόρτωσης, είναι σχετικώς μικρή, ειδικά στις μετρήσεις με φορτίο 4Ω. Για παράδειγμα, με συνδεσμολογία πεντόδου, τα πρώτα ίχνη υπερφόρτωσης φαίνονται στα 40W, αλλά ο ενισχυτής φθάνει -σχεδόν- στα 60W στο όριο του 3% (όπου ο ψαλιδισμός γίνεται πλέον ορατός), ένα σημαντικό περιθώριο.
Σε LF Mode, η παραμόρφωση σε όλες τις περιπτώσεις αυξάνεται σημαντικά, αλλά η μορφή των καμπυλών παραμένει, γενικά, παρόμοια με αυτήν που πήραμε σε NF Mode. Τέλος η απόκριση του ενισχυτή σε τετραγωνικό σήμα (συνδεσμολογία πεντόδου, NF Mode, φορτίο 8Ω) είναι συνεπής ως προς την λαμπάτη φύση του. Μετρήσαμε 11.05μs χρόνο ανόδου (τιμή η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 32kHz συμβατικό εύρος) και 7.2V/μs ρυθμό ανύψωσης, μικρότερο σίγουρα σε σχέση με τις τυπικές εκδόσεις ενός ημιαγωγικού ενισχυτή, αλλά υπέρ-αρκετό για την απόδοση των συχνοτήτων του συμβατικού φάσματος (η ελάχιστη απαίτηση για τον συγκεκριμένο ενισχυτή είναι λίγο κάτω από τα 4V/μs με όριο τα 20kHz).