Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/12/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ολοκληρωμένος ενισχυτής/CD Player/Streamer/Network player/DAC

Teac NR-7CD

Teac NR-7CD

Με δεδομένες τις δυνατότητές του, δεν είναι περίεργο το ότι το NR-7CD αντικατέστησε σχεδόν το σύνολο του συστήματος αναφοράς, αφήνοντας στην... θέση τους μόνο τα ATC SCM-50PSL. Το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων έγινε με streaming μέσω NAS, ενώ για κάποιο χρονικό διάστημα χρησιμοποιήθηκε και το ενσωματωμένο CD player.
Η εγκατάσταση του ενισχυτή δεν κρύβει προβλήματα. Το σασί έχει πολύ λογικές διαστάσεις και οι ανάγκες ψύξης είναι περιορισμένες, επομένως μπορεί να τοποθετηθεί πρακτικώς οπουδήποτε. Για να χρησιμοποιήσει κάποιος το media player της συσκευής και να διαχειριστεί την μουσική του βιβλιοθήκη, μπορεί να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή της Teac (HR Streamer) η οποία είναι διαθέσιμη για Android και για iOS. Η εγκατάστασή της σε ένα smartophone δεν εμφάνισε προβλήματα, αλλά η αλήθεια είναι ότι η έκδοση που χρησιμοποιήσαμε ήταν τυπικώς καλή, χωρίς να ενθουσιάζει με την λειτουργικότητα και τις δυνατότητές της. Στην πραγματικότητα, βεβαίως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε app που μπορεί να δει την συσκευή ως “playback device”, επομένως ο χρήστης μπορεί να επιλέξει αυτήν που ικανοποιεί τις δικές του ανάγκες. Το NR-7CD προσφέρει δύο σημαντικά σημεία ρύθμισης, το upsampler και τον επιλογέα ψηφιακών φίλτρων. Όπως θα περίμενε κανείς, οι διαφορές στις σχετικές επιλογές είναι μικρές και απαιτείται μια σχετική προσπάθεια για να τις διακρίνεις, αλλά παρόλα αυτά επηρεάζουν την ηχητική ταυτότητα της συσκευής και την εικόνα που σχηματίζεις ύστερα από κάποιο χρόνο ακρόασης. Μετά από μια διαδικασία A/B (την οποία διευκολύνει πολύ το τηλεχειριστήριο) κατέληξα να επιλέξω συντελεστή upsampling 4Fs και το ψηφιακό φίλτρο Slow Delay/Sharp.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το NR-7CD είναι η επάρκειά του σε θέματα οδήγησης. Ο ενισχυτής φαίνεται να αισθάνεται άνετα με ηχεία μέτριας ευαισθησίας σε έναν μικρό/μέτριο χώρο αποδίδοντας με τρόπο που ικανοποιεί πλήρως τα μακροδυναμικά χαρακτηριστικά του προγράμματος. Τα αρθρώματα της IECpower έχουν, φυσικά, τα όριά τους αλλά στα θετικά χαρακτηριστικά του NR-7CD πρέπει να συμπεριληφθεί το ότι όταν τα προσεγγίσεις η αλλαγή της συμπεριφοράς γίνεται σχετικώς προοδευτικά με κύριο χαρακτηριστικό μια ήπια (αλλά ακουστή) συμπίεση, χωρίς σοβαρά ίχνη τραχύτητας. Το συνολικό ηχητικό αποτέλεσμα είναι ουδέτερο, με πολύ καλή στερεοφωνική εικόνα και χαμηλό θόρυβο.

Teac NR-7CD Teac NR-7CD

Στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων το σύστημα με το NR-7CD στην θέση του ενισχυτή ακούστηκε επιβλητικό, με πολύ καλό σώμα, έλεγχο και πολύ καλές δυνατότητες απόδοσης των λεπτομερειών. Τα όργανα της περιοχής αποδόθηκαν σε σωστή κλίμακα και με σωστή ισορροπία, ενώ τα ρυθμικά μέρη ακούστηκαν γρήγορα, όσο πρέπει ογκώδη και δυναμικά, παρασύροντας τον ακροατή “μέσα” στο κομμάτι. Ο ενισχυτής δημιουργεί μια πολύ ευχάριστη αίσθηση ροής, χωρίς να υπερβάλλει χαμηλά (ίσως υπογραμμίζει λίγο, αλλά μέχρι εκεί) ή να προσθέτει άποψη.
Η μεσαία περιοχή ακούστηκε ευχάριστη, ισορροπημένα φωτεινή, ρέποντας ίσως λίγο προς το αδρό και τηρώντας μια κάποια απόσταση από τον ακροατή. Το συνολικό αποτέλεσμα φάνηκε ιδιαίτερα φυσικό, μια αίσθηση που επέτεινε η απόδοση των φωνών, της χορωδίας και των σολίστ η οποία πραγματικά δημιουργούσε την εντύπωση της πραγματικής παρουσίας στον χώρο με πολύ καλή περιγραφή της άρθρωσης και του ηχοχρώματος. Σε αυτό φαίνεται να συνεπικουρεί και η εξαιρετική στερεοφωνική εικόνα του συστήματος, με κύριο χαρακτηριστικό την πολύ σαφή οριοθέτηση, τις πολύ καλές δυνατότητες εστιασμού ηχητικών αντικειμένων και την αίσθηση του χώρου και του βάθους. Ο χαμηλός θόρυβος του συστήματος αναδεικνύει τις μικρολεπτομέρειες και αποτελεί μια πολύ καλή βάση για να δημιουργηθεί ένα πραγματικά ρεαλιστικό, υψηλής ακρίβειας αποτέλεσμα.
Ψηλά, το NR-7CD φάνηκε να έχει καλή έκταση. Ακούστηκε γρήγορο, ελάχιστα βιαστικό στις αποσβέσεις σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει από το σύστημα αναφοράς, αλλά δεν έγινε ποτέ σκληρό. Το άκουσμα διατήρησε μια σωστή ισορροπία, όντας όσο πρέπει οξύ και παρόν χωρίς να γίνεται μεταλλικό ή λαμπρό. Εν προκειμένω, η αλληλεπίδραση του ενισχυτή με το ηχείο, μπορεί να παίζει τον ρόλο της: Όπως φαίνεται στις μετρήσεις, με σύνθετο φορτίο, ο ενισχυτής έχει μια ήπια αποκοπή ψηλά, κοντά στο 0,5dB στα 20kHz, στοιχείο που ίσως συμβάλλει σε αυτή την ισορροπημένη συμπεριφορά.

Τελικώς...

...δεν θα πρέπει να αφήσουμε την ιδέα του σύγχρονου “vintage” μηχανήματος να αλλοιώσει την κρίση μας. Το NR-7CD δεν είναι μια συσκευή που απλώς προσπαθεί να μιλήσει στους νοσταλγούς κάποιου παρελθόντος, υιοθετώντας μια συγκεκριμένη αισθητική, αλλά ένα πραγματικά πλήρες, σε ό,τι αφορά την δομή, σύστημα, υλοποιημένο με βάση την σύγχρονη άποψη περί υψηλής πιστότητας. Το προσεγμένο σασί κρύβει -ίσως- την προσπάθεια ενός μεγάλης κλίμακας κατασκευαστή να υλοποιήσει κάτι πραγματικά καλό, με προσοχή στις λεπτομέρειες και χωρίς αχρείαστους συμβιβασμούς αλλά, πάντως, αυτή η προσπάθεια έχει γίνει και είναι επιτυχής! Για κάποιον που ξεκινά την σύνθεση ενός πλήρους συστήματος, έχουμε να κάνουμε με μια πολύ καλή λύση, άριστα υλοποιημένη, εύχρηστη και με τις δυνατότητες που χρειάζονται (αν και θα περιμέναμε κάτι παραπάνω σε ό,τι αφορά τις αναλογικές εισόδους). Και αν η τιμή φαντάζει υψηλή, κάντε τις προσθέσεις: Αυτά που αποκτά κανείς με το NR-7CD είναι ένα CD Player, ένας προενισχυτής, ένας DAC, ένα streamer/network player και ένας τελικός. Δεν τα λες και λίγα... Αξίζει να το εξετάσει κανείς προσεκτικά.