Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 06/10/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ενεργό/Ασύρματο Ηχείο - Υπογούφερ

SVS Prime Wireless/SB-1000

SVS Prime Wireless/SB-1000

Η ψευδοανηχοϊκή απόκριση του Prime Wireless με κάτω όριο τα 300Hz, αποκαλύπτει ένα αρκετά ισορροπημένο ηχείο με καλή συμπεριφορά στο φάσμα και αποκλίσεις που δεν ξεφεύγουν από το διάστημα των ±3dB. Οι διακυμάνσεις στο σχετικό διάγραμμα είναι, στο μεγαλύτερο μέρος τους, μικρές, τόσο σε στάθμη όσο και σε εύρος και δεν αναμένεται να επηρεάζουν τον συνολικό χαρακτήρα. Άξια σχολιασμού σημεία είναι η μείωση της εξόδου σχεδόν κατά 3dB στην οκτάβα 4-8kHz, ο χαρακτηριστικός συντονισμός του θόλου από αλουμίνιο του τουίτερ, κοντά στα 25kHz καθώς επίσης και το γεγονός ότι το προστατευτικό πλέγμα δείχνει να επηρεάζει εμφανώς την απόδοση, κυρίως πάνω από τα 5kHz. Η συμβουλή, εδώ, είναι να ακούει κανείς το ηχείο χωρίς την σήτα του, αν θέλει να πάρει το καλύτερο δυνατόν.
Η συνολική απόκριση του ηχείου (με splicing near field και ψευδοανηχοϊκής μέτρησης, επιβεβαιώνει, κατ΄ αρχήν τον ισορροπημένο χαρακτήρα(εδώ το διάγραμμα φαίνεται περισσότερο ομαλό διότι έχει εφαρμοστεί εξομάλυνση 0,33oct) αλλά και το γεγονός ότι για σοβαρή “δουλειά” απαιτείται βοήθεια στην περιοχή των χαμηλών, καθώς τα -3dB βρίσκονται περίπου στα 80Hz. Ωστόσο, το σημαντικότερο εύρημα βρίσκεται στην καμπύλη της μέσης απόκρισης, η οποία περιλαμβάνει μετρήσεις και εκτός άξονα. Εδώ, είναι εμφανές ότι το ηχείο δεν είναι πολύ ομοιογενές στην περιοχή πάνω από τα 4kHz, κάτι που φαίνεται από την αντίστοιχη βύθιση του διαγράμματος. Το εύρημα αυτό, σημαίνει απλώς ότι θα πρέπει να ακούει κανείς το Prime Wireless αυστηρά στον άξονα και να αποφεύγει, πιθανώς, την ακρόαση στο far field, εκεί που παίζουν σημαντικό ρόλο οι ανακλάσεις από τον χώρο (αν και αυτό, όπως θα δούμε αμέσως παρακάτω, δεν ισχύει, τελικώς).

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας (dBSPL). Ψευδοανηχοϊκή μέτρηση επί του άξονα (συχνότητες πάνω από τα 300Hz).

Απόκριση συχνότητας (dBSPL) με εξομάλυνση 1/3oct. Συνδυασμός far field/near field μέτρησης. Μέτρηση επί του άξονα (πράσινη καμπύλη) και μέση τιμή μετρήσεων εκτός άξονα (listening window, κόκκινη καμπύλη).

Η βηματική απόκριση δείχνει ότι το ηχείο δεν είναι χρονικώς ευθυγραμμισμένο, αλλά έχει ομαλή μετάβαση από το τουίτερ στο γούφερ και ομαλή απόσβεση χαμηλά. Οι έντονες διακυμάνσεις μικρού εύρους στο σχετικό διάγραμμα “δείχνουν” τον έντονο συντονισμό του θόλου.
Το διάγραμμα αποσβεννυμένων φασμάτων περιλαμβάνει μια σειρά από συντονισμούς στην περιοχή μεταξύ 1,5-2kHz καθώς και έναν έντονο συντονισμό στην περιοχή των 5kHz. Ψηλά, έχουμε να κάνουμε με ένα γρήγορο και καθαρό ηχείο, το οποίο “σβήνει” σε χρόνους μικρότερους του 1,1ms.

Thumbnail Thumbnail

Βηματική απόκριση.

Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ψευδοανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα.

Η πολική απόκριση του Prime Wireless στο οριζόντιο επίπεδο είναι πολύ καλή, με τις αποκλίσεις να μην ξεπερνούν τα -6dB ακόμη και στα 20kHz και για γωνίες ±30° Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κανείς ακούσει το ηχείο άνετα χωρίς toe-in και ότι οι ανακλάσεις από την πλευρική ακτινοβολία του ηχείου (δηλαδή από τους πλάγιους τοίχους) θα είναι ομοιογενείς. Αυτό ακυρώνει τις υποψίες που δημιουργεί η συνολική μέση απόκριση του ηχείου. Προφανώς η οριζόντια διασπορά του τουίτερ δεν αποτελεί πρόβλημα, επομένως δεν θα πρέπει να αποκλείεται η χρήση του Prime Wireless στο far field (όσο το επιτρέπει το μέγεθός του, φυσικά!).
Η πολική απόκριση στον κατακόρυφο άξονα είναι, ίσως, περισσότερο αποκαλυπτική. Εδώ, φαίνεται ότι στην συχνότητα cross υπάρχει σοβαρή βύθιση η οποία ξεκινά από μικρές αρνητικές γωνίες (-3dB λίγο πάνω από τις -10°). Ενώ στο υπόλοιπο φάσμα το ηχείο είναι αρκετά ισορροπημένο και με ομαλή συμπεριφορά σε συνάρτηση με την γωνία εκτός άξονα, αυτό και μόνο το εύρημα “απαγορεύει” την ακρόαση με το ηχείο σε ύψος μεγαλύτερο του καθήμενου ακροατή ενώ, επίσης, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα καταστολής των ανακλάσεων από το δάπεδο (ή άλλη οριζόντια επιφάνεια). Πιθανώς αυτή η συμπεριφορά εξηγεί και την μορφή της συνολικής μέσης απόκρισης του ηχείου.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο οριζόντιο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (πράσινη καμπύλη), 2kHz (κόκκινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη), 16kHz (μοβ καμπύλη) και 20kHz (μπλε καμπύλη).

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο κατακόρυφο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (πράσινη καμπύλη), 2kHz (κόκκινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη), 16kHz (μοβ καμπύλη) και 20kHz (μπλε καμπύλη).

Η καμπίνα του Prime Wireless είναι αρκούντως άκαμπτη και με χαμηλούς χρωματισμούς, κάτι λογικό, αν αναλογιστεί κανείς το μικρό του μέγεθος. Στην μπάφλα μπορεί κανείς να διακρίνει δύο συντονισμούς, λίγο κάτω από τα 350Hz και κοντά στο 1kHz, οι οποίοι βρίσκονται σε χαμηλές στάθμες (στα -54dBms2 και στα -49,2dBms2 αντιστοίχως. Οι επιταχύνσεις στην πλευρική επιφάνεια είναι ακόμη μικρότερες, γύρω και (κατά κύριο λόγο) κάτω από τα -64dBms2).
Τέλος, η απόκριση του SB-1000 δεν κρύβει εκπλήξεις με όλες τις καμπύλες (όπως καθορίστηκαν από το αντίστοιχο ρυθμιστικό) να είναι ομαλές και προβλέψιμες.

Thumbnail Thumbnail

Στάθμη επιταχύνσεων της μπάφλας (πράσινη καμπύλη) και του πλευρικού τοιχώματος της καμπίνας (κόκκινη).

Απόκριση συχνότητας του SB-1000 (near field). Συχνότητες αποκοπής: 50Hz (κόκκινη καμπύλη), 80Hz (πράσινη), 120Hz (πορτοκαλί), 160Hz (ιώδης), LFE (μπλε). Η γκρι καμπύλη αντιστοιχεί στην συχνότητα αποκοπής που χρησιμοποιήθηκε στις ακροάσεις με το Prime Wireless.