Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 05/05/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΠΛΑΤΟ/ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ/ΚΕΦΑΛΗ

Perpetuum Ebner PE 4040 MK II/TP 92/Ortofon Cadenza Bronze.

Perpetuum Ebner PE 4040 MK II/TP 92/Ortofon Cadenza Bronze.

Η συνολική εργαστηριακή εικόνα του PE 4040 MKII δημιουργεί, από την πρώτη στιγμή, την εντύπωση ότι οι αλλαγές που έχουν κάνει οι Γερμανοί αντανακλώνται στους αριθμούς. Η ποιότητα περιστροφής που προσφέρει το πλατό είναι αισθητά καλύτερη με την στατική μέτρηση του wow & flutter να βρίσκεται μεταξύ 0.071% (IEC, ζυγισμένη) και 0.037% (NAB, ζυγισμένη), επιδόσεις που ξεπερνούν κατά πολύ αυτές του πρώτου μοντέλου. Στο πεδίο της συχνότητας μπορεί κανείς να διακρίνει συνιστώσες του W&F στα 3, 5 και 6.6Hz, σε αρκετά χαμηλές στάθμες (κάτω από τα -80dB) με τον θόρυβο πάνω από τα 22Hz να πέφτει κατακόρυφα.
Στο πεδίο του χρόνου, Οι στιγμιαίες τιμές απόκλισης δεν ξεπερνούν τα +3.15/-2.77Hz, αντιστοιχώντας στα +0.100/-0.088%, μια μικρή βελτίωση σε σχέση με το πρώτο 4040.
Η ακρίβεια περιστροφής κινήθηκε σε πολύ καλύτερα επίπεδα, φθάνοντας το 0.16%, βελτιωμένη σχεδόν κατά μια τάξη μεγέθους, αποδεικνύοντας ότι η δυνατότητα μικρομετρικής ρύθμισης λειτουργεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά (χρειάζεται λίγο υπομονή και ένας στροβοσκοπικός δίσκος και σημειώστε ότι η επίδοση αυτή επιτεύχθηκε με έναν τέτοιο δίσκο. Αν χρησιμοποιούσαμε τα μετρητικό, πιθανώς θα είχαμε μια ακόμη καλύτερη επίδοση).

Thumbnail Thumbnail

Ανάλυση Wow & Flutter στο πεδίο της συχνότητας, αναπαραγωγή σήματος 3.15kHz/-20dB.

Ανάλυση Wow & Flutter (συχνότητα σε συνάρτηση με τον χρόνο, παράθυρο 2.5s), αναπαραγωγή σήματος 3.15kHz/-20dB.

Η ανάλυση του rumble, δείχνει μια ήρεμη μηχανική κατασκευή, με ευρήματα στην περιοχή των 10-11Ηz και των 15Hz, χωρίς άλλα προβλήματα, προϊδεάζοντας για ένα ήσυχο σύστημα σε ό,τι αφορά τους μηχανικούς θορύβους. Η συχνότητα συντονισμού κεφαλής βραχίονα υπολογίστηκε στα 8.5Hz. Ο κινητήρας φαίνεται να “ακούγεται” λιγότερο και σε λίγο χαμηλότερη συχνότητα (κάτω από τα 20Hz, λάβετε όμως υπόψιν ότι τα διαγράμματα στις δύο δοκιμές διαφέρουν ως προς το smoothing).
Η ενδοδιαμόρφωση από τα rumble είναι χαμηλή, με ελάχιστα ίχνη να “φαίνονται” λίγο κάτω από τα -40dBr και το μεγαλύτερο μέρος του θορύβου να βρίσκεται κάτω από τα -75dBr.

Thumbnail Thumbnail

Ανάλυση θορύβου πολύ χαμηλών συχνοτήτων (rumble). Στάθμη αναφοράς: 315Hz/-6dB, αναπαραγωγή silent groove.

Φάσμα ενδοδιαμόρφωσης από το rumble, αναπαραγωγή σήματος 3.15kHz/-20dB.

Η απόκριση συχνότητας του συστήματος είναι ιδιαίτερα επίπεδη στην περιοχή των μεσαίων και υψηλών συχνοτήτων με μια ήπια τάση ενίσχυσης των χαμηλών συχνοτήτων (γύρω από τα 100Ηz) και κάπως εντονότερη ενίσχυση των πολύ χαμηλών συχνοτήτων. Ψηλά, το σύστημα φαίνεται να ξεπερνά άνετα τα 20kHz, ενώ η ομοιότητα μεταξύ των καναλιών είναι πολύ καλή, λίγο κάτω από το 1dB, στην περιοχή των μεσαίων και υψηλών συχνοτήτων.
Η αναγνωστικότητα κινήθηκε στα επίπεδα που είχαμε δει και στο αρχικό μοντέλο, με την δεύτερη αρμονική να βρίσκεται περίπου στα -50dBr και το σύνολο των υπόλοιπων αρμονικών του διαγράμματος, μέχρι την έκτη, να βρίσκεται κάτω από τα -60, ενώ οι ανώτερες αρμονικές βρίσκονται κάτω από τα -80dBr.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και διαφορές μεταξύ των καναλιών. Ροζ θόρυβος, στάθμη αναφοράς -20dB.

Φάσμα αναπαραγωγής σήματος 1kHz/0dB.

Η συμπεριφορά του πλατό σε φαινόμενα ακουστικής ανάδρασης (μηχανικής και αερομεταφερόμενης) δεν έχει αλλάξει με τρόπο που να στοιχειοθετεί διαφορετική συμπεριφορά. Το σύστημα φαίνεται να είναι σε θέση να καταστείλει κραδασμούς πολύ χαμηλών συχνοτήτων, με μια μικρή ευαισθησία γύρω από τα 40Hz (όπως ακριβώς και το πρώτο μοντέλο) και γίνεται πιο ευαίσθητο πάνω από τα 150Hz, με κορύφωση στην περιοχή γύρω από τα 300Hz, όλα αυτά, πάντως, σε πολύ χαμηλές στάθμες. Με βάση αυτά τα ευρήματα, μια τυπικώς καλή στήριξη επαρκεί για καλά αποτελέσματα, με την προϋπόθεση τα ηχεία να μην βρίσκονται πολύ κοντά, με το πλατό να ακτινοβολείται άμεσα από αυτά (μια τοποθέτηση που είναι μάλλον σπάνια).
H κρουστική απόκριση του συστήματος βραχίονα κεφαλής δείχνει ένα καλά ταιριασμένο ζευγάρι με χρόνο απόσβεσης παρόμοιο με αυτό του αρχικού μοντέλου και χωρίς προβλήματα συντονισμών.

Thumbnail Thumbnail

Ακουστική ανάδραση. Στάθμη αναφοράς: 315Hz/-6dB. Μέτρηση θορύβου ηρεμίας (πράσινη καμπύλη), μέτρηση υπό διέγερση με σήμα ροζ θόρυβο στάθμης 93dBSPL(A) σε απόσταση 1m (κόκκινη καμπύλη), αναπαραγωγή silent groove.

Κρουστική απόκριση του συστήματος βραχίονα/κεφαλής. Οριζόντιος άξονας: 10ms/div.