Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 02/06/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΡΑΔΙΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/DAC

Cambridge Audio AXR100

Cambridge Audio AXR100

Ο AXR100 είναι ο μεγάλος ραδιοενισχυτής της σειράς AX και αποτελεί ένα μέρος της προσπάθειας του ιστορικού κατασκευαστή από την Βρετανία να διατηρήσει την θέση του ως μια εταιρία που καθορίζει την ιδέα της υψηλής πιστότητας. Είδαμε την προσπάθεια αυτή, στην εξέλιξή της, όταν το 2019 η Cambridge Audio παρουσίασε όχι μόνο τη νέα σειρά AX, αλλά και την σειρά CX και έδωσε μεγαλύτερη δημοσιότητα στην κορυφαία της σειρά Edge (τον ολοκληρωμένο ενισχυτή της οποίας έχουμε δοκιμάσει εδώ).
Η σειρά AX περιλαμβάνει δύο ολοκληρωμένους ενισχυτές, δύο ραδιοενισχυτές και δύο CD players και θα μπορούσε άνετα να θεωρηθεί ως η εισαγωγική σειρά προϊόντων της Cambridge, καθώς η σειρά Topaz φαίνεται ότι κλείνει το κύκλο της στην αγορά. Ο AXR100 που δοκιμάζουμε στις σελίδες που ακολουθούν είναι ο μεγάλος ραδιοενισχυτής (AM/FM), τον οποίο μπορείτε να συναντήσετε (στο διαδίκτυο) και ως AXR100D (σε έκδοση με δέκτη DAB/FM).
Οι ραδιοενισχυτές, γενικώς, ανήκουν σε μια κατηγορία συσκευών ήχου η οποία, απλώς, αρνείται να αποχωρήσει από το... γήπεδο. Είναι, πιθανώς, η πληρότητα του πακέτου και η συμπάθεια που τρέφουν, οι περισσότεροι από τους φίλους του καλού ήχου, στα ερτζιανά, αυτό που τους συντηρεί στην επικαιρότητα αλλά το βέβαιο είναι ότι δεν αποτελούν έναν απλό αναχρονισμό, αντιθέτως φαίνεται να είναι μια ρεαλιστική πρόταση.
Όπως την βλέπει η Cambridge Audio, η σύγχρονη εκδοχή του ραδιοενισχυτή οφείλει να περιλαμβάνει έναν ενισχυτή με καλές δυνατότητες οδήγησης, μια καλή ποικιλία συμβατικών εισόδων (η οποία δεν αφήνει -ούτε κατά διάνοια- απ' έξω έναν προενισχυτή phono) και -οπωσδήποτε- ένα πακέτο δυνατοτήτων σύνδεσης ψηφιακών πηγών. Όλα αυτά συνδυάζονται με έναν συμβατικό ραδιοφωνικό δέκτη με τις βασικές δυνατότητες.
Αυτά, τουλάχιστον, είναι τα όσα αντιλαμβάνεται κανείς από την μακροσκοπική θεώρηση του AXR100. Δεν μιλάμε, ασφαλώς, για μια αρχιτεκτονική που χαράζει το δικό της μονοπάτι στην ιστορία του Hi-Fi, αλλά, σε μια κατηγορία τιμής πολύ κάτω από τα €1000,- αυτό που μετράει δεν είναι τόσο η πρωτοτυπία των ιδεών, όσο ο τρόπος εκτέλεσης μιας συνταγής που όλοι γνωρίζουμε, αλλά διακρίνεται από μια ισορροπία που μπορεί εύκολα να διαταραχθεί. Ας δούμε τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης εκτέλεσης...