Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 16/07/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΗΧΕΙΟ

Podspeakers MiniPod BT

Podspeakers MiniPod BT

Η ακουστική αξιολόγηση του MiniPod BT έγινε, κατά κύριο λόγο, μέσω ασύρματου streaming, αν και για κάποιο χρονικό διάστημα χρησιμοποιήθηκε η αναλογική είσοδος όπου συνδέθηκε, συμβατικά, ο προενισχυτής του συστήματος αναφοράς (Melos Plus Series Line) και μέσω αυτού το υπόλοιπο σύστημα. Η σύνδεση μέσω του Bluetooth γίνεται πολύ απλά με την γνωστή μέθοδο pairing που χρησιμοποιούν όλες οι συσκευές του είδους. Κατά την διάρκεια της δοκιμής δεν είχαμε ποτέ κανένα πρόβλημα με διακοπή της σύνδεσης ή dropouts, ακόμη και όταν η απόσταση έγινε αρκετά μεγάλη, μέσα στο σπίτι. Ως πηγή χρησιμοποιήσαμε ένα τυπικό τηλέφωνο Android το οποίο έτρεχε foobar2000.
Η εγκατάσταση του ηχείου δεν κρύβει προβλήματα. Για λόγους που εξηγούνται στη σελίδα των μετρήσεων η θέση πρέπει να επιλεγεί προσεκτικά, ώστε ο ακροατής να μπορεί να βρεθεί στον ακουστικό άξονα του ηχείου, όταν θέλει την καλύτερη δυνατή απόδοση, ειδικά σε ότι αφορά το κατακόρυφο επίπεδο. Εκτός από τα συμβατικά ελαστικά στηρίγματα που διαθέτει η καμπίνα, μπορεί κανείς να επιλέξει πόδια που δίνουν στο ηχείο κάποιο πρόσθετο ύψος ή ακόμη και μηχανισμό στήριξης στον τοίχο, αμφότερα προαιρετικά.

Ο χειρισμός του ηχείου είναι εύκολος, ακόμη και αν δεν βασιστείς στο τηλεχειριστήριό του. Αν και αρχικώς μπορεί να πιστέψει κανείς το αντίθετο, οι διακόπτες, τοποθετημένοι στην βάση του, είναι εύκολα προσβάσιμοι και είναι θέμα μερικών λεπτών να τους συνηθίσει κανείς. Τα πλήκτρα ρύθμισης της στάθμης είναι κωδικοποιημένα στην αφή (κυρτό/κοίλο) και τα βρίσκεις αμέσως. Με το τηλεχειριστήριο τα πράγματα είναι, φυσικά, ακόμη πιο απλά, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι μέσω αυτού μπορείς να χειριστείς και την πηγή που είναι συνδεδεμένη με Bluetooth, ως προς τις βασικές λειτουργίες Play/Pause και Previous/Next. Ο χρήστης ενημερώνεται για την λειτουργία του ηχείου από ένα μεγάλο σε διαστάσεις ενδεικτικό, ακριβώς κάτω από το bass reflex το οποίο δείχνει εκτός από το Off/Standby/On, το pairing mode και την είσοδο που έχει επιλεγεί, αλλάζοντας χρώμα και ρυθμό αναλαμπής.

Podspeakers MiniPod BT Podspeakers MiniPod BT

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το MiniPod BT είναι βρίσκεται απέναντι από ένα ηχείο γρήγορο, ζωηρό, με καλές δυνατότητες απόδοσης της δυναμικής αντίθεσης και καλές δυνατότητες στάθμης.
Με βάση τα όσα ακούσαμε κατά την δοκιμή, ένα ηχείο μπορεί να καλύψει άνετα έναν μέτριο χώρο με στάθμες κατάλληλες για μουσική υπόκρουση και έναν μικρό χώρο με υψηλές στάθμες (με μια απόσταση ακρόασης περί τα 2 μέτρα). Αυτό σημαίνει ότι ως σύστημα 2.0 (με ένα παθητικό MiniPod) είναι παραπάνω από επαρκές για έναν μέτριο χώρο.
Σε ό,τι αφορά την τονική ισορροπία, το τελικό αποτέλεσμα ήταν αρκετά ουδέτερο, με καλή έκταση ψηλά και διαυγή μεσαία περιοχή, αλλά κάπως αυστηρό στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων, κάτι που περιμένει κανείς, με δεδομένο ότι δεν κατεβαίνει κάτω από τα 50Hz. Προς τιμήν της, η Podspeakers (και σίγουρα οι αρχικοί σχεδιαστές του ηχείου) δεν διάλεξαν να υπερβάλλουν χαμηλά, τονίζοντας ιδιαίτερα την περιοχή, εις βάρος της ταχύτητας και της ακρίβειας. Αν πραγματικά κάποιος επιθυμεί πλήρη απόδοση της κατώτερης οκτάβας, μπορεί να προσανατολιστεί προς την χρήση ενός υπογούφερ.
Η χρήση του ισοσταθμιστή μπορεί να βελτιώσει το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα. Αν και ξεκινήσαμε τις ακροάσεις επιλέγοντας την ισοστάθμιση με την μεγαλύτερη έκταση ψηλά, καταλήξαμε με την επιλογή που τονίζει ελαφρώς την περιοχή 200Hz-700Hz και εξασθενεί λίγο τις υψηλές συχνότητες (πράσινη καμπύλη στην σχετική μέτρηση). Το αποτέλεσμα είχε καλύτερη αίσθηση πληρότητας και μας φάνηκε πιο ξεκούραστο σε έργα με σημαντική ενέργεια. Εν προκειμένω, αξίζει να αναφερθεί ότι το ηχείο δεν προσφέρει κάποιο τρόπο ώστε ο χρήστης να γνωρίζει πια ισοστάθμιση έχει επιλέξει (απλώς κάθε φορά που πιέζεις τον σχετικό διακόπτη η ισοστάθμιση αλλάζει) ούτε και δίνει λεπτομέρειες για τις επιλογές που έχουν γίνει. Ο ακροατής πρέπει να επιλέξει “με το αυτί”. Αυτό είναι και το μόνο μειονέκτημα του ηχείου σε ό,τι αφορά την εργονομία του.
Καθώς δοκιμάσαμε μόνο ένα ηχείο, δεν ήταν δυνατή η αξιολόγηση της ποιότητας της στερεοφωνικής εικόνας. Ωστόσο, με βάση την μορφή της καμπίνας και την πολύ καλή πολική απόκριση στο οριζόντιο επίπεδο, μπορεί κανείς να προβλέψει ότι οι επιδόσεις θα είναι πολύ καλές με δύο MiniPod, είτε με ενσύρματη είτε με ασύρματη σύνδεση.
Συνοψίζοντας, το συνολικό αποτέλεσμα, σε κάθε περίπτωση, είναι ευχάριστο, με καλή λεπτομέρεια και αίσθηση ομοιογένειας, ένας καλοσχεδιασμένος ηχητικός χαρακτήρας για ένα all-around καθημερινό ηχείο.

Τελικώς...

... έχοντας την δική του ιστορία και ένα αξιοσημείωτο... γενεαλογικό δένδρο, το MiniPod BT είναι κάτι παραπάνω από ένα ακόμη lifestyle ασύρματο ηχείο. Έχει, βεβαίως, ξεχωριστή και προσεγμένη αισθητική στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει, αλλά πέρα από αυτά είναι καλοσχεδιασμένο, με καλά υπολογισμένο χαρακτήρα, ιδανικό για την ηχητική κάλυψη ενός χώρου, όπου το στυλ και η ακρίβεια στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα πρέπει να συμβαδίζουν. Ευέλικτο ως προς τις δυνατότητες σύνδεσης και με δυνατότητα αναβάθμισης, αν και όταν αυτό χρειαστεί, σε σύστημα 2.0 και 2.1, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση. Αξίζει να το δείτε και να το ακούσετε από κοντά!