Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 02/07/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΠΛΑΤΟ/ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ/ΚΕΦΑΛΗ

Perpetuum Ebner PE 800/PE TO 2017/Ortofon 2M Red.

Perpetuum Ebner PE 800/PE TO 2017/Ortofon 2M Red.

Το PE 800 ακολουθεί με απόλυτη συνέπεια τις βασικές σχεδιαστικές γραμμές της εταιρίας, όπως τις έχουμε γνωρίσει από το 2015. Το σασί του έχει την χαρακτηριστική διαμόρφωση η οποία διαχωρίζει, οπτικά, την περιοχή του κινητήρα και του πλατό από τον βραχίονα και επιτρέπει την δημιουργία τριών διαφορετικών εκδόσεων ως προς το φινίρισμα, από τις οποίες οι δύο είναι δίχρωμες: Μπορεί κανείς να επιλέξει μεταξύ της διχρωμίας “άσπρο-μαύρο” (όπως ήταν το μοντέλο της δοκιμής), της διχρωμίας “νερά ξύλου-μαύρο”, η οποία ανακοινώθηκε στο εφετινό σόου του Μονάχου και μιας απλής μαύρης έκδοσης για όσους θέλουν να παραμείνουν παραδοσιακοί.

Perpetuum Ebner PE 800/PE TO 2017/Ortofon 2M Red.

Η αισθητική του PE 800 είναι η κλασική της Perpetuum Ebner με τον χαρακτηριστικό οπτικό διαχωρισμό του πλατό από τον βραχίονα. Ο χρήστης μπορεί να διαλέξει μεταξύ τριών διαφορετικών φινιρισμάτων.

Όπως συμβαίνει και με το αμέσως μεγαλύτερο μοντέλο, το PE 1000, το 800 δεν διαθέτει κάποιο είδος ανάρτησης και βασίζεται στην ελαστικότητα των σημείων στήριξής του για την απόσβεση των εξωγενών κραδασμών. Βασίζεται σε αρχιτεκτονική πλατό/υποπλατό, με το πρώτο να είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο (με αρκετά μεγάλη μάζα) και να ενσωματώνει έναν εσωτερικό δακτύλιο απόσβεσης από ελαστικό υλικό και το δεύτερο να είναι κατασκευασμένο από ABS (ένα κλασικό πολυμερές υλικό με μεγάλη αντοχή, ιδανικό για χύτευση υπό πίεση). Στην περιφέρεια του υποπλατό εφαρμόζεται ο ιμάντας για την μετάδοση της κίνησης από έναν κινητήρα συνεχούς ρεύματος, ο οποίος ελέγχεται ηλεκτρονικά και είναι ελαστικά αναρτημένος στο σασί για μείωση των κραδασμών. Η PE δεν δίνει λεπτομέρειες για το έδρανο του 800, αλλά κρίνοντας “με το μάτι” είναι διαφορετικό από αυτό του PE 1000 και, μαζί το πλατό (το οποίο στην περίπτωση του μεγαλύτερου μοντέλου είναι κατασκευασμένο από Delrin) και το ύψος του σασί είναι, ίσως, οι σημαντικότερες διαφορές μεταξύ των δύο μοντέλων, σε αυτό το επίπεδο. Ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν απλό (αλλά με πολύ θετική αίσθηση) διακόπτη για να επιλέξει την ταχύτητα περιστροφής, μεταξύ 33 και 45 στροφών.

Perpetuum Ebner PE 800/PE TO 2017/Ortofon 2M Red.

Ο έλεγχος των στροφών είναι ηλεκτρονικός. Ένας διακόπτης με πολύ θετική αίσθηση επιτρέπει την επιλογή μεταξύ 33/45 στροφών.

Perpetuum Ebner PE 800/PE TO 2017/Ortofon 2M Red.

Ένας κινητήρας συνεχούς ρεύματος, ελαστικά αναρτημένος οδηγεί μέσω ιμάντα ένα υποπλατό κατασκευασμένο από το συνθετικό υλικό ABS.

Ο βραχίονας του PE 800 είναι ο νέος TO 2017 που κατασκευάζει η ίδια η εταιρία. Πρόκειται για μια κατασκευή με ευθύγραμμο στέλεχος από αλουμίνιο (ο βραχίονας του PE 1000 έχει στέλεχος από ανθρακονήματα), ενεργό μήκος 9 ιντσών και καρντανική ανάρτηση η οποία διαθέτει και ρύθμιση του ύψους. Η δύναμη ανάγνωσης ρυθμίζεται με ένα κλασικό αντίβαρο (χωρίς βαθμονόμηση, όμως, απαιτεί την ύπαρξη ζυγού) και η δύναμη αντιολίσθησης εφαρμόζεται με αναρτημένο, μέσω νήματος, αντίβαρο. Το πλατό παραδίδεται με μια κεφαλή Ortofon 2M Red προεγκατεστημένη. Η 2M Red είναι κεφαλή κινητού μαγνήτη, με ελλειπτική ακίδα και ευαισθησία 5.5mV (5cm/sec) η απόκριση συχνότητας της οποίας είναι -σύμφωνα με την Ortofon- 20Ηz-20kHz (+3/-1dB). Εννοείται ότι ο χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει όποια κεφαλή κρίνει ο ίδιος κατάλληλη και ο βραχίονας τον διευκολύνει, καθώς εκτός της ρύθμισης του ύψους, ρυθμιζόμενο είναι και το lift, επομένως δεν θα έχει προβλήματα με την τοποθέτηση.

Perpetuum Ebner PE 800/PE TO 2017/Ortofon 2M Red.

Το πλατό του PE 800 είναι αρκετά βαρύ και είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο. Στην περιφέρεια του, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο αυλάκι, έχει τοποθετηθεί ελαστικό υλικό για την απόσβεση των συντονισμών.

Perpetuum Ebner PE 800/PE TO 2017/Ortofon 2M Red.

Ο βραχίονας που τοποθετεί η PE στο 800 είναι ο καινούριος ΤΟ 2017, ευθύγραμμος με στέλεχος από αλουμίνιο. Εδώ, φαίνεται η καρντανική ανάρτηση και τα αντίβαρα που ρυθμίζουν την δύναμη ανάγνωσης και αντιολίσθησης.

Κατά την προσφιλή τακτική της, η PE δεν χρησιμοποιεί “fixed” καλώδια για τον βραχίονα αλλά προσφέρει μια κλασική έξοδο με θηλυκά RCA (και υποδοχή γείωσης) στο πίσω μέρος της συσκευής, επιτρέποντας στον χρήστη να δοκιμάσει διαφορετικά καλώδια, ανάλογα με τις προτιμήσεις του. Το καλώδιο που παρέχεται μαζί με το πλατό φαίνεται καλής ποιότητας, διαθέτει το σωστό μήκος και είναι τερματισμένο με βύσματα, επίσης καλής ποιότητας. Το πλατό συνοδεύεται και από ένα διαφανές καπάκι (το οποίο δεν φαίνεται στις φωτογραφίες).

Perpetuum Ebner PE 800/PE TO 2017/Ortofon 2M Red.

Το σύστημα παραδίδεται με μια 2M Red της Ortofon εγκατεστημένη και ρυθμισμένη. Ο βραχίονας και το headshell, πάντως, μπορούν να δεχτούν εύκολα και άλλες κεφαλές, όταν ο χρήστης αποφασίσει να κάνει κάποια αναβάθμιση.