Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 03/04/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

CD PLAYER/DAC - ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

North Star Design Blue Diamond CDp/DAC - ΙΑ.

North Star Design Blue Diamond CDp/DAC - ΙΑ.

Η εργαστηριακή αξιολόγηση του CDp/DAC έγινε είτε μέσω του τρανσπόρτ (με την ανάγνωση ειδικών δίσκων) είτε μέσω μιας ομοαξονικής ψηφιακής εισόδου. Στην περίπτωση του DAC χρησιμοποιήθηκαν σήματα 24-bit/96kHz (εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά), ενώ σε όλες τις περιπτώσεις, οι ρυθμίσεις ήταν “High” στο ψηφιακό φίλτρο PCM και “Low” στο PLL bandwidth. Όπου χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές ρυθμίσεις, αυτό αναφέρεται ρητώς.
Το CD player που ενσωματώνεται στο CDp/DAC είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε αξιολογήσει τον τελευταίο καιρό. Η επίδοση του σε σήμα πολύ χαμηλής στάθμης προσεγγίζει, χωρίς να φτάνει, βεβαίως, τις επιδόσεις των πηγών που διαχειρίζονται αρχεία, καθώς διατηρεί με μεγάλη ακρίβεια τα βασικά χαρακτηριστικά της κυματομορφής, εμφανίζοντας μόνο μικρά ποσοστά υψίσυχνου θορύβου και hum.
Η μονοτονικότητα, επίσης, κρίνεται ως πολύ καλή. Στο σχετικό διάγραμμα, η διαφοροποίηση της κάθε στάθμης είναι σαφής ακόμη και στην τελευταία βαθμίδα, ο θόρυβος στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων είναι εμφανής αλλά χαμηλός και η συμμετρία κρίνεται ως πολύ καλή.

Thumbnail Thumbnail

Αναπαραγωγή σήματος πολύ χαμηλής στάθμης (1kHz, -80dBFS), CD Audio.

Αναπαραγωγή βαθμιδωτής κυματομορφής (μονοτονικότητα), CD Audio.

Η εξασθένηση του εισερχόμενου jitter δικαιώνει τις επιλογές της North Star. Οι αντίστοιχες καμπύλες δείχνουν ξεκάθαρα τον τρόπο με τον οποίο επιδρούν οι επιλογές του εύρους του PLL, το οποίο στην πιο “αυστηρή” εκδοχή του (“Low”) προσφέρει εξασθένηση στην περιοχή των 50-60dB (ιδιαίτερα υψηλή), ενώ στην επιλογή “High” παραμένει αρκετά αποτελεσματικό, κινούμενο μεταξύ 30-40dB για το μεγαλύτερο εύρος του φάσματος του jitter. Για όλες τις ρυθμίσεις, η εξασθένηση βαίνει μειούμενη καθώς η συχνότητα του jitter μειώνεται με κλίση που φαίνεται να εξαρτάται από το εύρος. Η ίδια η συσκευή φαίνεται να εισάγει μικρά ποσοστά jitter. Οι υπολογισμοί μας έδειξαν μια τιμή περί τα 10pS (600Ηz).
Η γραμμικότητα του μετατροπέα κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα. Η ιδανική μορφή της καμπύλης διατηρείται μέχρι τα -100dBFS περίπου και ο θόρυβος προσδιορίζεται μεταξύ -120 και -110dBFS.

Thumbnail Thumbnail

Καταστολή jitter σε συνάρτηση με την συχνότητα. Σήμα 10kHz, jitter 80nS p-p. Επιλογή εύρους Low (ροζ), Medium (μοβ), High (κόκκινη καμπύλη).

Διάγραμμα γραμμικότητας στάθμης εξόδου σε συνάρτηση με την στάθμη του ψηφιακού σήματος. Σήμα 1kHz, είσοδος S/PDIF, 96kHz.

Ανάλογα καλή συμπεριφορά επέδειξε ο μετατροπέας και σε θέματα παραμόρφωσης. Οι σχετικές καμπύλες παρέμειναν σε χαμηλές στάθμες, -40dB και -55dB αντιστοίχως για τις μετρήσεις THD+N και THD, σε στάθμες -60dBFS, ενώ η σταθερή κλίση σε σήματα πάνω από τα -10dBFS είναι δείγμα ενός αναλογικό σταδίου που λειτουργεί με σημαντικά περιθώρια κοντά στα 0dBFS του μετατροπέα.
Τα ψηφιακά φίλτρα κινούνται με άνεση κοντά στο θεωρητικό, με πολύ καλή αποκοπή εκτός ζώνης σε όλα τα sample rates. H “αργή” επιλογή έχει, όπως θα περίμενε κανείς, μικρότερη επίδραση στον θόρυβο.

Thumbnail Thumbnail

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την στάθμη. Sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF, THD+N (κόκκινη καμπύλη), THD (μοβ).

Απόκριση βαθυπερατού φίλτρου. 44.1kHz (πορτοκαλί), 96kHz (ιώδης καμπύλη, ρύθμιση Fast, κόκκινη καμπύλη, ρύθμιση Slow), 192kHz (μπλε).

Σε κάθε περίπτωση, τα υποπροϊόντα του sample rate δεν αναδιπλώνονται με εμφανή τρόπο στο ακουστικό φάσμα. Στο σχετικό διάγραμμα, είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς ότι η καταστολή βρίσκεται στα -100dBFS όχι μόνο για το φίλτρο High αλλά και για το φίλτρο Low, δείγμα ότι -στην δεύτερη περίπτωση- έχει γίνει μια λογική επιλογή, χωρίς επιπτώσεις στις επιδόσεις της συσκευής.
Σε γενικές γραμμές, οι επιδόσεις του μετατροπέα σε θέματα θορύβου είναι από τις καλύτερες που έχουμε μετρήσει, ανεξαρτήτως τιμής. Ο θόρυβος στο αδρανές κανάλι κινήθηκε στην περιοχή των -120dBFS, χωρίς σημαντικά ευρήματα στην περιοχή του τροφοδοτικού και χωρίς ανοδικές τάσεις στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων.

Thumbnail Thumbnail

Καταστολή υποπροϊόντων δειγματοληψίας. Sample rate 24-bit/96kHz, ρύθμιση Fast (κόκκινη καμπύλη), ρύθμιση Slow (ιώδης).

Θόρυβος σε αδρανές κανάλι. Eίσοδος S/PDIF, 96kHz.

Παρόμοια εικόνα δίνει και το φάσμα θορύβου και παρεμβολών, το οποίο περιλαμβάνει, μεν, κάποιες εμφανείς συνιστώσες από το τροφοδοτικό και κάποια ίχνη θορύβου ψηλά, αλλά οι στάθμες είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν την διατύπωση κάποιας κριτικής.
Η διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο συμπληρώνει την εικόνα, όντας εξαιρετικά καθαρή για διαμορφώσεις πάνω από τα 50Hz, αλλά περιλαμβάνει κάποια ενδοδιαμόρφωση από πολύ χαμηλές συχνότητες, στην περιοχή γύρω από τα 20Hz.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα θορύβου και παρεμβολών (broadband).

Διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο (Signal modulation noise). Σήμα αναφοράς: 23.995,50Hz, 96kHz.

Τέλος, η διαφωνία των καναλιών υπήρξε παραδειγματική. Οι σχετικές καμπύλες βρίσκονται συστηματικά κάτω από τα -100dB, δείγμα ότι συνολική σχεδίαση, οι καλές συνθήκες τροφοδοσίας και η απουσία καλωδίων που μεταφέρουν σήματα έχει πάντοτε σημασία.

Thumbnail

Διαφωνία καναλιών.

Η αξιολόγηση του ολοκληρωμένου ενισχυτή έγινε μέσω μιας από τις single ended εισόδους του. Ο Blue Diamond IA απέδωσε 165Wrms ανά κανάλι σε φορτίο 8Ω και 253Wrms ανά κανάλι σε φορτίο 4Ω. Με συντελεστή αύξησης της ισχύος 1.5, κρίνεται απολύτως ικανοποιητικός για την οδήγηση δύστροπων φορτίων. O συντελεστής απόσβεσης υπολογίστηκε κοντά στο 87, τιμή πολύ καλή, η οποία μεταφράζεται σε πολύ μικρή επίδραση του φορτίου στην συνολική απόκριση συχνότητας.
Οι στατικές μετρήσεις παραμόρφωσης κυμάνθηκαν σε τυπικώς χαμηλά επίπεδα. Στο 1/3 της μέγιστης ισχύος και σε φορτία 8Ω μετρήσαμε 0.08% και 0.07% THD+N και THD αντιστοίχως, τιμές οι οποίες παρέμειναν στα ίδια επίπεδα όταν το φορτίο έγινε 4Ω. Παρόμοια συμπεριφορά είδαμε και στην μέτρηση της παραμόρφωσης ενδοδιαμόρφωσης με τις αντίστοιχες τιμές να είναι 0.05% και 0.04% για φορτία 8Ω και 4Ω. O θόρυβος κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς μετρήσαμε -72dBr(A) με στάθμη αναφοράς αυτήν που αντιστοιχεί σε ισχύ 1Wrms/8Ω.
Η απόκριση συχνότητας με ωμικό φορτίο είναι, πρακτικώς, επίπεδη, χωρίς τάσεις αποκοπής στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων και με πολύ ήπια αποκοπή ψηλά, με εξασθένηση που δεν ξεπερνά το 0.5dBr στα 60kHz. Με σύνθετο φορτίο, μπορεί κανείς να εντοπίσει πολύ μικρές αποκλίσεις στην περιοχή της μέγιστης διακύμανσης του, οι οποίες, πάντως, δεν ξεπερνούν το 0.1dB, επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, την εντύπωση που σχηματίσαμε βλέποντας τον συντελεστή απόσβεσης. Η ομοιότητα των καναλιών είναι παραδειγματική.
Το φάσμα της εξόδου με σήμα 1kHz και ισχύ το 1/3 της μέγιστης σε φορτίο 8Ω περιλαμβάνει μια σειρά αρμονικών (ισχυρότερη των οποίων είναι η δεύτερη) με πολύ ομαλή πορεία απόσβεσης και αρκετά χαμηλό θόρυβο από το τροφοδοτικό.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax. Φορτίο 8Ω (πράσινη/κόκκινη καμπύλη), σύνθετο φορτίο (πορτοκαλί/ιώδης).

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/8Ω.

Με φορτίο 4Ω και ίδιες συνθήκες ισχύος, το φάσμα είναι πιο “ζωηρό” και ο θόρυβος λίγο υψηλότερος αλλά η καλή συμπεριφορά παραμένει.
Το φάσμα του θορύβου χωρίς σήμα στην είσοδο υποδηλώνει μια προσεγμένη σχεδίαση χωρίς προβλήματα άξια σχολιασμού.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/4Ω.

Φάσμα θορύβου στην έξοδο. Αναφορά: 1Wrms/8Ω.

Η παραμόρφωση σε συνάρτηση με την συχνότητα δείχνει μια γενικώς ομαλή συμπεριφορά με μοναδικά άξια σχολιασμού σημεία, πρώτον, το γεγονός ότι συνολικά η εικόνα του σταδίου εξόδου με φορτία 4Ω εμφανίζεται ως καλύτερη σε σχέση με αυτήν όταν οδηγεί φορτία 8Ω (με την παραμόρφωση να βρίσκεται στην περιοχή του 0.05% στην πρώτη περίπτωση και στην περιοχή του 0.07% στην δεύτερη) κάτι για το οποίο υπάρχουν στοιχεία και στα αντίστοιχα φάσματα και, δεύτερον, το ότι στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων, κάτω από τα 50Hz περίπου, με φορτίο 4Ω ο ενισχυτής εμφανίζει μια σαφή τάση αύξησης της παραμόρφωσης, η οποία ξεπερνά λίγο το 0.1% στο όριο της μέτρησης, 20Hz.
Η συμπεριφορά που περιγράφηκε πιο πάνω κάνει την εμφάνισή της και στην μέτρηση της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την ισχύ. Εδώ τα πράγματα είναι “φυσιολογικά”, με την παραμόρφωση στα 8Ω να παραμένει εμφανώς χαμηλότερη, μέχρι τα 30W περίπου, οπότε και η εικόνα αντιστρέφεται με τον ενισχυτή να αποδίδει χαμηλότερες παραμορφώσεις όταν το φορτίο είναι 4Ω.

Thumbnail Thumbnail

THD+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: 1/3 Pmax/8Ω (πράσινη καμπύλη), 1/3Pmax/4Ω (κόκκινη).

THD+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (πράσινη καμπύλη) και 4Ω (κόκκινη καμπύλη).

Τέλος, η απόκριση σε τετραγωνικό σήμα, είναι ιδιαίτερα ομαλή χωρίς εμφανή μεταβατικά φαινόμενα. Ο ρυθμός ανύψωσης υπολογίστηκε στα 44V/μS και ο χρόνος ανόδου στα 2.4μS, η τιμή η οποία οδηγεί σε έναν συμβατικό υπολογισμό του εύρους, πάνω από τα 140kHz, στοιχείο που συνάδει και με την μέτρηση της απόκρισης και με τα στοιχεία που δίνει ο κατασκευαστής.

Thumbnail

Απόκριση σε τετραγωνικό σήμα 1kHz. Μέγιστη τάση εξόδου σε φορτίο 8Ω. Οριζόντιος άξονας: 2μS/Div, κατακόρυφος άξονας: 20V/Div.