Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 18/09/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

FIM Audio TK003

FIM Audio TK003

Για την φάση της ακουστικής αξιολόγησης, ο TK003 αντικατέστησε τον προενισχυτή και τον τελικό ενισχυτή αναφοράς (Melos Plus Series Line και Parasound HCA3500) και κλήθηκε να οδηγήσει τα ηχεία αναφοράς (ATC SCM-50PSL). Ως πηγές χρησιμοποιήθηκαν τόσο το ζευγάρι P70/D70 της Teac Esoteric όσο και το Linn Sondek LP12 (Ittok/Karma) στην αντίστοιχη είσοδο phono (με προενισχυτή phono αναφοράς τον Rotel RHQ-10 “Michi”).
Η εγκατάσταση του ολοκληρωμένου δεν κρύβει ιδιαίτερα προβλήματα. Το μέγεθός του δεν είναι μικρό αλλά θα βολευτεί άνετα σε ένα μεγάλο ράφι ενός ρακ και, παρά το γεγονός ότι λειτουργεί σε τάξη Α, η θερμοκρασία στις (μεγάλες) εξωτερικές ψύκτρες παραμένει σε λογικά επίπεδα, θέτοντας συνήθεις απαιτήσεις αερισμού (εντάξει... δεν είναι και για τον κλείσεις σε ντουλάπι, βεβαίως). Από πλευράς ευχρηστίας, επίσης, δεν συναντήσαμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα και η ύπαρξη τηλεχειρισμού κάνει, ασφαλώς, την ζωή του χρήστη ευκολότερη.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας τον TK003 είναι, όχι τυχαία βεβαίως, παρόμοια με αυτήν που περιγράψαμε στην αντίστοιχη δοκιμή τους ζεύγους προ/τελικού. Έχουμε να κάνουμε με έναν ενισχυτή ο οποίος είναι πολύ ικανός σε θέματα λεπτομερειών, με εξαιρετικά σαφή, σταθερά εστιασμένη και καθορισμένη σε διαστάσεις στερεοφωνική εικόνα που μεταφέρει με άψογο τρόπο την αίσθηση της ηχογράφησης, τόσο σε θέματα θέσης ηχητικών πηγών όσο και σε θέματα αέρα και συνολικής παρουσίας. Παράλληλα, το τελικό στάδιο αποδείχθηκε κάτι παραπάνω από επαρκές σε ό,τι αφορά την δημιουργία στάθμης (σε έναν μεσαίο/μικρό χώρο με την γνωστή γεωμετρία, όπου η απόσταση ηχείων-ακροατή βρίσκεται στην περιοχή των τριών μέτρων περίπου). Όπως και στην περίπτωση του τελικού της FIM, υπάρχουν κάποια όρια αλλά αυτά δεν φάνηκε να αποτελούν περιορισμό σε συνήθεις ακροάσεις ενώ, επιπροσθέτως, τα φαινόμενα συμπίεσης, καθώς ο ενισχυτής πλησιάζει τα όρια αυτά, είναι ήπια.

FIM Audio TK003 FIM Audio TK003

Στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων το σύστημα, με τον ολοκληρωμένο της FIM στην θέση των ενισχυτών, διατήρησε την πολύ καλή έκτασή του, την αίσθηση του όγκου και του ελέγχου που έχω συνηθίσει και ακούστηκε όσο επιβλητικό και μεγάλο απαίτησε η κάθε ηχογράφηση. Διαφοροποιήθηκε ως προς την αναφορά με μια ήπια έμφαση στην περιοχή, η οποία φάνηκε να υπογραμμίζει ευχάριστα το ρυθμικό μέρος, το οποίο κατά τα άλλα ακούστηκε γρήγορο, με καλό σώμα και πολύ ελκυστική παρουσία. Τα ακουστικά όργανα της περιοχής (όπως το όρθιο μπάσο) εμφανίστηκαν με σωστή λεπτομέρεια, διαυγή και σε σωστή κλίμακα μεγέθους.
Η μεσαία περιοχή χαρακτηρίστηκε από πολύ καλή ισορροπία, με το σύστημα να ακούγεται ευχάριστα φωτεινό χωρίς να γίνεται ποτέ λαμπρό ή σκληρό. Το τελικό αποτέλεσμα φάνηκε να έχει πολύ καλή λεπτομέρεια και η εικόνα παρέμεινε διαφανής, καθόλου καταπιεστική και φυσική σε αίσθηση ακόμη και σε δύσκολα κομμάτια με πολύ ενέργεια στην περιοχή. Στην φυσικότητα του ακούσματος, πιθανότατα συμμετέχει ενεργά και η τάση του ενισχυτή να εστιάζει την εικόνα λίγο πίσω από τον οριζόντιο άξονα των ηχείων τοποθετώντας τον ακροατή λίγο μακρύτερα από την σκηνή, ένα χαρακτηριστικό το οποίο (με βάση τις σημειώσεις από το 2015) δεν είχε παρατηρηθεί στο ζευγάρι προ/τελικού της εταιρίας. Παρά την κάπως “απομακρυσμένη” αίσθηση πάντως, από τις δυνατότητες του TK003 σε θέματα soundstaging δεν λείπει ούτε η ικανότητα εστιασμού μεμονωμένων πηγών, ούτε η περιγραφή της κίνησης, ούτε η αίσθηση του χώρου. Το τελικό αποτέλεσμα είναι αξιοπρόσεκτα ανάγλυφο και παρόν.
Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων αναδείχθηκε σε ένα από τα ισχυρότερα σημεία της συσκευής. Υπάρχει αίσθηση έκτασης, απόλυτη απουσία τραχύτητας και ο ενισχυτής ακούστηκε ταχύς, με γρήγορα μέτωπα, πολύ καλό σώμα και σωστές αποσβέσεις (σε σύγκριση με τις αντίστοιχες παραμέτρους των ενισχυτών αναφοράς). Το τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η καλή ισορροπία, η φωτεινή-ξεκούραστη απόδοση της περιοχής και η καλή απόδοση του αρμονικού πλούτου, χωρίς ποτέ το αποτέλεσμα να υπερβάλλει.
Ο ενισχυτής μπορεί να παρακολουθήσει άνετα και να μεταφέρει στον χώρο ακρόασης με ακρίβεια την δυναμική αντίθεση κάθε κομματιού. Αν και έχουμε να κάνουμε με ένα τελικό στάδιο μέσης/χαμηλής ισχύος η μακροδυναμική συμπεριφορά του συστήματος αποδείχθηκε πολύ καλή, μια ακόμη συνιστώσα της φυσικότητας που παρατηρήσαμε.

Με αναλογική πηγή, τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως περιμέναμε καθώς είχαμε ήδη μια σχετική εμπειρία από τον προενισχυτή της εταιρίας. Το στάδιο phono έχει χαμηλό θόρυβο και πολύ καλή ακρίβεια αποέμφασης, με αποτέλεσμα ο TK003 να περνά στον χώρο τα χαρακτηριστικά του βινυλίου (και του συστήματος ανάγνωσης -εννοείται) άνετα και χωρίς χρωματισμούς. Το τελικό άκουσμα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο (με ήπια έμφαση χαμηλά), καλή αίσθηση των δυναμικών και καλή (στα όρια της αναλογικής πηγής) στερεοφωνική εικόνα.

Τελικώς...

... ο TK003 αποδείχθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. Πέρα από την προσπάθεια της FIM Audio να παρουσιάσει μια συσκευή σε μια κατηγορία που αφορά ένα ευρύτερο κοινό, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ενδιαφέρουσα σύνθεση ιδεών η οποία καταλήγει σε έναν ισορροπημένο αποτέλεσμα. Οι out-of-the-box ιδέες της Trimodal τοπολογίας του τελικού σταδίου και του ενεργού ελέγχου της αντίστασης εισόδου στον προενισχυτή phono, μαζί με την αυξημένη ευχρηστία ενός ψηφιακά ελεγχόμενου προενισχυτή γραμμής, υλοποιημένες σε ένα προσεγμένο από αισθητικής άποψης σασί, δένουν άψογα μεταξύ τους και και φαίνεται και ακούγεται, στην πράξη. Προτείνεται ανεπιφύλακτα αν αναζητάτε το κάτι παραπάνω σε έναν ολοκληρωμένο ενισχυτή.