Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 23/05/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΚΡΑΔΑΣΜΩΝ

Thixar Silence Plus/Thixar Eliminator

Thixar Silence Plus/Thixar Eliminator

Η ακουστική αξιολόγηση των Silence Plus και Eliminator έγινε στη βάση της σύγκρισης της απόδοσης του συστήματος αναφοράς με και χωρίς αυτά. Στην περίπτωση του Silence Plus, πραγματοποιήθηκαν συγκριτικές ακροάσεις του Linn LP12 όταν αυτό ήταν τοποθετημένο απευθείας στην επιφάνεια στήριξης (παρόμοια αλλά όχι ή ίδια με αυτή που χρησιμοποιήθηκε στις μετρήσεις) και όταν μεσολαβούσε το σύστημα της Thixar, ενώ στην περίπτωση του Eliminator, ο ενισχυτής που χρησιμοποιήθηκε στην διαδικασία των μετρήσεων ήταν αυτός που αξιολογήθηκε και ακουστικά, με παρόμοιο τρόπο (με και χωρίς το Eliminator).
Το Silence Plus δεν κρύβει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία στην τοποθέτησή του, εκτός ίσως της ανάγκης οριζοντίωσης, η οποία θα πρέπει να γίνει με κάποιο άλλο τρόπο, αφού δεν διαθέτει, στην βασική του έκδοση, ρυθμιζόμενες ακίδες. Το Eliminator είναι, προφανώς, ακόμη πιο απλό: Ο χρήστης θα πρέπει να το τοποθετήσει στο σημείο μέγιστης ταλάντωσης του καλύμματος, το οποίο, στην περίπτωση μιας τυπικής κατασκευής χωρίς εσωτερικές ενισχύσεις ή πρόσθετες βίδες είναι το γεωμετρικό του κέντρο. Η Thixar προτείνει να τοποθετηθεί στο σημείο που εξασφαλίζει τον μικρότερο κωδωνισμό (το αποτέλεσμα ενός απλού κτυπήματος στην επιφάνεια), μια πρακτική μέθοδος, που οδηγεί σε σωστά αποτελέσματα.

Σε ότι αφορά το Silence Plus, η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς είναι ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι πιο δεμένο, με χαμηλότερους μηχανικούς θορύβους και πιο σαφές στον καθορισμό της στερεοφωνικής εικόνας. Οι διαφορές είναι -ίσως-μικρές ως προς το μέγεθος αλλά καθοριστικές -αν αναλογιστεί κανείς το επίπεδο του συστήματος, καθώς η δυναμική περιοχή φαίνεται να βελτιώνεται και οι ηχητικές πηγές αποκτούν μια καλύτερη παρουσία στον χώρο.
Στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων, το σύστημα φάνηκε να κερδίζει σε όγκο και λεπτομέρεια, ακούστηκε περισσότερο “ρυθμικό”, με γρήγορα μέτωπα και καλύτερη περιγραφή των μικροδυναμικών και γενικώς δημιούργησε την αίσθηση ότι είναι λιγότερο φλύαρο, με μεγαλύτερη ακρίβεια στην παράθεση λεπτομερειών και πιο “σφιχτό” χαρακτήρα.
Η μεσαία περιοχή φάνηκε επίσης να επωφελείται στο επίπεδο της σαφήνειας (με τους σολίστ και τις χορωδίες να περιγράφονται καλύτερα) ενώ στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων η επίδραση είναι μικρότερη αλλά, με λίγη προσπάθεια, ακουστή. Η βελτίωση που πήραμε αφορά κυρίως στην αίσθηση της διαφάνειας και της ταχύτητας, με τον ακροατή να παρακολουθεί με μεγαλύτερη ευχέρεια τις μικρές λεπτομέρειες και να έχει καλύτερη αίσθηση του αέρα της ηχογράφησης.
Αν θα ήθελε κανείς να συνοψίσει την αλλαγή που επέφερε η χρήση του Silence Plus στο σύστημα αναφοράς θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον όρο “πειθαρχία”. Η αναλογική πηγή φάνηκε να έχει μικρότερες ανοχές στην περιγραφή του κομματιού και το σύστημα βελτιώθηκε σε θέματα δυναμικών.

Thixar Silence Plus/Thixar Eliminator Thixar Silence Plus/Thixar Eliminator

Τα οφέλη από την χρήση του Eliminator, στην περίπτωση της συγκεκριμένης δοκιμής, ήταν μικρά αλλά απείχαν αρκετά από το να θεωρηθούν ασήμαντα. Έχει σημασία να διευκρινισθεί εδώ ότι απαιτείται κάποια προσπάθεια να “ακούσει” κανείς το αποτέλεσμα και, με εξαίρεση κάποιες ακραίες καταστάσεις όπου συνδυάζονται πολύ ευαίσθητες συσκευές με ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν έντονοι κραδασμοί, η άποψη του υπογράφοντος είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις μάλλον δεν θα υπάρξει κάποια θεαματική διαφοροποίηση, παρά μόνον βελτίωση σε συγκεκριμένη σημεία. Τούτων λεχθέντων, πάντως, η τοποθέτηση του Eliminator δημιούργησε την εντύπωση ότι η επίδραση επικεντρώνεται περισσότερο στα άκρα του φάσματος, δηλαδή στην περιοχή των πολύ χαμηλών/χαμηλών συχνοτήτων και στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων. Σε αντίθεση με το Silence Plus, το οποίο βελτίωσε τα δυναμικά και την στερεοφωνική εικόνα, εδώ δεν είχαμε κάποια παρόμοια αίσθηση.
Πολύ χαμηλά, το σύστημα φάνηκε να κερδίζει κυρίως σε δύναμη περιγραφής. Η εντύπωση που δημιουργείται δεν είναι ότι κατεβαίνει χαμηλότερα αλλά, περισσότερο, ότι έχει καλύτερο έλεγχο, προβάλει τις λεπτομέρειες καλύτερα και δημιουργεί μια αίσθηση πληρότητας στην περιγραφή της δυναμικής αντίθεσης σε σχέση με έναν περισσότερο επίπεδο και αυστηρό χαρακτήρα που πήραμε, όσο η συσκευή λειτουργούσε χωρίς το Eliminator. Τα κέρδη διατηρήθηκαν και στην απόδοση του ρυθμικού μέρος το οποίο αποδόθηκε λίγο πιο γεμάτο, στρογγυλό, με καλύτερη αίσθηση παρουσίας στον χώρο και με καλύτερο έλεγχο.
Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων φάνηκε να επηρεάζεται, κυρίως, σε θέματα ταχύτητας, με τα μέτωπα να αποδίδονται ταχύτερα και τις αποσβέσεις να κερδίζουν σε φυσικότητα. Το σύστημα ακούστηκε πιο φωτεινό, πλήρες σε αρμονικό πλούτο και γενικώς πιο ευχάριστο και ζωντανό.
Συνοψίζοντας, το Eliminator δημιουργεί την εντύπωση ότι “ξεκαθαρίζει” τα άκρα του φάσματος, προσφέροντας καλύτερο έλεγχο και λεπτομέρεια. Το σύστημα φάνηκε να αποκτά καλύτερη ταχύτητα, καλύτερες δυνατότητες στην απόδοση των μικροδυναμικών και να ακούγεται πιο φυσικό και αβίαστο.

Τελικώς...

... οι ιδέες της Thixar φαίνεται να λειτουργούν και τόσο το Silence Plus όσο και το Eliminator έχουν μια θετική επίδραση στον τελικό ήχο ενός συστήματος το οποίο τα περιλαμβάνει. Το τελικό αποτέλεσμα που παίρνει ο ακροατής είναι βελτιωμένο στα σημεία, αλλά με τρόπο που θα πρέπει να δεχτούμε ότι είναι σαφής, ειδικά αν κάποιος έχει σημαντικές απαιτήσεις από το σύστημά του και είναι διατεθειμένος να ψάξει τις λεπτομέρειες. Με βάση αυτά, και τα δύο προϊόντα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα πρέπει να τα δοκιμάσει κανείς ενδελεχώς στο σύστημά του, διότι μπορούν να αποδειχθούν επενδύσεις με καθοριστική σημασία!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Αναλογική πηγή/Thixar Silence Plus.
  2. Αναλογική πηγή/Απλή επιφάνεια στήριξης.
  3. Ενισχυτής/Thixar Eliminator.
  4. Ενισχυτής/Φυσική απόσβεση.