Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 24/10/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

NETWORK PLAYER/ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ PHONO/ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ

McIntosh MB50/MP100/MHA100

McIntosh MB50/MP100/MHA100

Όπως μπορεί να δει κανείς και από τις φωτογραφίες στις σελίδες αυτές, τα MB50, MP100 και MHA100, διατηρούν σε μέγιστο βαθμό την αισθητική στην οποία επιμένει η McIntosh τον τελευταίο... μισό αιώνα. Επομένως, ο χρήστης γνωρίζει πάνω-κάτω τι θα συναντήσει και αυτό περιλαμβάνει ένα βαρύ (τηρουμένων των αναλογιών) μεταλλικό σασί, το χαρακτηριστικό, καθαρό, φωτιζόμενο lettering, τους περιστροφικούς επιλογείς και ρυθμιστικά, σαφή και ευανάγνωστα display με απλά και εύχρηστα μενού (όπου υπάρχουν) και, στην περίπτωση του MHA100, δύο μεγάλα όργανα μέτρησης της ισχύος. Αυτό που δεν θα συναντήσει είναι κυκλώματα με λυχνίες (η McIntosh τα αφήνει για τις μεγαλύτερες σειρές της). Το συνολικό αποτέλεσμα είναι, το λιγότερο, ενδιαφέρον και ένα σύστημα με αυτές τις συσκευές θα τραβήξει αμέσως την προσοχή.

McIntosh MB50/MP100/MHA100

Και οι τρεις συσκευές ανήκουν στην “στενή” σειρά της McIntosh με σασί πλάτους 11.5 ιντσών. Εκτός από τις μειωμένες διαστάσεις, η συνολική αισθητική είναι η παραδοσιακή του Αμερικανού κατασκευαστή.

Network player ΜΒ50.

Το ΜΒ50 είναι η πρόταση της McIntosh για ένα hub το οποίο περιλαμβάνει συμβατικές ψηφιακές εισόδους (ομοαξονική και οπτική), αναλογική είσοδο (RCA) και αντίστοιχες εξόδους (ψηφιακές και αναλογικές, περιλαμβανόμενης και balanced με βύσματα XLR). Ο χρήστης μπορεί να συνδέσει, πρακτικώς, κάθε είδους πηγή (ψηφιακή ή αναλογική -το μόνο που δεν μπορεί να συνδέσει είναι υπολογιστή μέσω USB) και να πραγματοποιήσει ενσύρματο ή ασύρματο streaming. Για την πρώτη περίπτωση, αυτό που απαιτείται είναι ένας ειδικός προσαρμογέας USB/RJ45 ο οποίος τοποθετείται στην αντίστοιχη θύρα της συσκευής για να δει αυτή το Ethernet, ενώ στην περίπτωση του ασύρματου streaming, η McIntosh έχει βασιστεί στο λογισμικό Play-Fi της DTS και στα αντίστοιχα controller apps για πλατφόρμες Android και iOS που προσφέρει, δωρεάν, η τελευταία. Η επιλογή του Play-Fi έχει αρκετές ενδιαφέρουσες πλευρές. Πρώτον, είναι μια σχετικώς ώριμη και εύχρηστη πλατφόρμα, δεύτερον διαθέτει τον ρυθμό λειτουργίας “Critical Listening” κατά τον οποίο δεν πραγματοποιεί downsampling στα 16/44.1 αλλά “περνάει” το σήμα στην εγγενή του ανάλυση μέχρι τα 24/192 (στην πιο πρόσφατη αναβάθμιση της) και, τέλος, επιτρέπει το “μοίρασμα” των σημάτων σε άλλες συμβατές συσκευές. Στην πράξη, τα ψηφιακά και τα αναλογικά σήματα που εμφανίζονται στις εισόδους του MB50 μπορούν να οδηγηθούν σε κάθε άλλη συσκευή που βρίσκεται στο ίδιο δίκτυο και τρέχει Play-Fi.

Το MB50 βασίζεται στον μετατροπέα d/a PCM1795 της Texas, ο οποίος συνοδεύεται από codecs CS4265 της Cirrus, ρυθμιστικά στάθμης υλοποιημένα με το γνωστό MUSES72320 της JRC και ένα αναλογικό στάδιο το οποίο περιλαμβάνει τους αγαπημένους τελεστικούς ενισχυτές της εταιρίας, τους 5532. Η ασύρματη ζεύξη (με δύο κεραίες) και η συμβατότητα με το στάνταρντ Play-Fi έχει ανατεθεί σε ένα άρθρωμα της Phorus (Caprica 2L).
Το user interface του MB50 είναι αρκούντως απλό: Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του έναν επιλογέα εισόδου, έναν για το δίκτυο Play-Fi στο οποίο η συσκευή συνδέεται και ένα ρυθμιστικό στάθμης. Όλοι οι χειρισμοί μπορούν να γίνουν και από το τηλεχειριστήριο που περιλαμβάνεται. Το controller app του Play-Fi είναι εύκολο στην χρήση και προσφέρει όλες τις βασικές επιλογές για την διαχείριση μιας μουσικής βιβλιοθήκης. Ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση σε μια σειρά από διαδικτυακές υπηρεσίες streaming (συνδρομητικές και ελεύθερες) στην τοπική συλλογή μουσικής (δηλαδή τα αρχεία που βρίσκονται αποθηκευμένα στην συσκευή που τρέχει το app) και σε όλους τους UPnP media servers του οικιακού δικτύου.

McIntosh MB50/MP100/MHA100

Το MB50 έχει το απλούστερο user interface από τις τρεις συσκευές που δοκιμάζουμε. Μια σειρά διακοπτών και αντίστοιχα ενδεικτικά LED με μεταβλητό χρωματισμό, επιτρέπουν στον χρήστη να επιλέξει είσοδο, δίκτυο και να ελέγξει την στάθμη εξόδου.

McIntosh MB50/MP100/MHA100

Το MB50 διαθέτει συμβατικές ψηφιακές εισόδους και εξόδους, μια αναλογική είσοδο, single ended και balanced εξόδους καθώς και θύρα USB μέσω της οποίας μπορεί να συνδεθεί με το τοπικό Ethernet (μέσω προσαρμογέα).

Phono MP100.

Ο MP100 μπορεί να χρησιμοποιηθεί με κεφαλές κινητού πηνίου και κινητού μαγνήτη και προσφέρει την δυνατότητα επιλογής της αντίστασης εισόδου στην πρώτη περίπτωση (με τιμές 25, 50, 100, 200, 400Ω και 1kΩ) και της χωρητικότητας στην δεύτερη (με τιμές 50, 100, 150, 200, 300 και 400pF) στην δεύτερη, μέσω δύο επιλογέων στην πρόσοψη, οι οποίοι επιτρέπουν αλλαγές σε πραγματικό χρόνο. Ο χρήστης δεν έχει στη διάθεσή του επιλογέα κέρδους, το οποίο είναι σταθερό στα 40dB για τις κεφαλές κινητού μαγνήτη και στα 60dB για τις κεφαλές κινητού πηνίου. Η σύνδεση με το υπόλοιπο σύστημα μπορεί να γίνει μέσω single ended (RCA) και balanced (XLR) εξόδων.
Αρκετά ενδιαφέρουσα είναι η επιλογή της McIntosh να συμπεριλάβει στον MP100 έναν μετατροπέα a/d ο οποίος επιτρέπει στον χρήστη να ψηφιοποιήσει τα βινύλιά του. Ο προενισχυτής μπορεί να συνδεθεί άμεσα με υπολογιστή μέσω θύρας USB (και του κατάλληλου driver) και με την βοήθεια ενός προγράμματος εγγραφής να πραγματοποιήσει απευθείας ripping σε αρχεία, ή με κάποιο ψηφιακό recorder μέσω συμβατικών ψηφιακών εξόδων (οπτικής και ομοαξονικής. Σε όλες τις περιπτώσεις το sample rate της μετατροπής είναι σταθερό, στα 24-bit/96kHz

McIntosh MB50/MP100/MHA100

Ο MP100 επιτρέπει την, σε πραγματικό χρόνο, ρύθμιση του φορτίου που βλέπει η κάθε κεφαλή (χωρητικότητας για τις κεφαλές κινητού μαγνήτη και αντίστασης για τις κεφαλές κινητού πηνίου), μέσω ισάριθμων περιστροφικών επιλογέων.

McIntosh MB50/MP100/MHA100

Εκτός από τα αναμενόμενα (δύο είσοδοι για κεφαλές, single ended και balanced έξοδος), ο MP100 διαθέτει και ψηφιακές εξόδους (συμβατικές και θύρα USB) στις οποίες εμφανίζεται το ψηφιοποιημένο αναλογικό σήμα από τους δίσκους βινυλίου.

Η υλοποίηση του MP100 βασίζεται, κατά κύριο λόγο, σε τελεστικούς ενισχυτές τόσο για την αποέμφαση RIAA όσο και για το στάδιο εξόδου. Χρησιμοποιούνται ολοκληρωμένα χαμηλού θορύβου (ADA4898 και MC33178 της Analog Devices και της ON αντιστοίχως) αλλά και 5532/34. Η μετατροπή του αναλογικού σήματος σε ψηφιακό γίνεται από έναν μετατροπέα a/d της Asahi Kasei (AK5552) ο οποίος μπορεί να ανέβει μέχρι τα 768kHz αλλά λειτουργεί σε προεπιλεγμένο sample rate (24/96) και σε ένα ψηφιακό interface της ίδιας εταιρίας (AK4103). Η τροφοδοσία έχει ανατεθεί σε ένα κόμπακτ άρθρωμα της GlobTek από την σειρά που είναι κατάλληλη για ιατρικές εφαρμογές).
Ο χρήστης, εκτός από τους επιλογείς αντίστασης και χωρητικότητας, έχει στη διάθεσή του επιλογέα εισόδου καθώς υπάρχει διαφορετική είσοδος για κάθε είδος κεφαλής, διακόπτη mono για την σωστή αναπαραγωγή μονοφωνικών δίσκων καθώς και ένα στοιχειώδες ρυθμιστικό ευαισθησίας για τον μετατροπέα a/d με δύο θέσεις (υψηλής και χαμηλής ευαισθησίας) και ένα ενδεικτικό ψαλιδισμού (clippping), ώστε να προσαρμόζει τον ADC στην στάθμη εγγραφής του κάθε δίσκου.

McIntosh MB50/MP100/MHA100

Ο MHA100 είναι μικρογραφία ολοκληρωμένου ενισχυτή της εταιρίας καθώς διαθέτει τόσο τα χαρακτηριστικά όργανα μέτρησης της στάθμης, όσο και τον μετασχηματιστή εξόδου (Autoformer) που χρησιμοποιεί σε πολλές σχεδιάσεις της η McIntosh.

McIntosh MB50/MP100/MHA100

O ενισχυτής μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ολοκληρωμένος, για την οδήγηση ηχείων. Διαθέτει δύο αναλογικές εισόδους (single ended και balanced), και πλήρες πακέτο ψηφιακών εισόδων, συμπεριλαμβανόμενης και θύρας USB, οι οποίες ανεβαίνουν μέχρι τα 24/192.

DAC/Ενισχυτής Ακουστικών-Ολοκληρωμένος Ενισχυτής MHA100.

Ο MHA100 είναι ο πρώτος κόμπακτ ενισχυτής της McIntosh ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως ενισχυτής ακουστικών, είτε και ως (μικρής ισχύος) ολοκληρωμένος ενισχυτής για την οδήγηση ηχείων. Η δομή του είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, καθώς περιλαμβάνει ένα στάδιο ισχύος με ημιαγωγούς το οποίο ακολουθείται από έναν κλασικό Autoformer (μετασχηματιστή εξόδου) της εταιρίας για την οδήγηση των ακουστικών. Περιλαμβάνει έναν μετατροπέα d/a ο οποίος μπορεί να υποστηρίξει αναλύσεις μέχρι 24-bit/192kHz από όλες τις εισόδους, περιλαμβανόμενης και της θύρας USB. Ο ενσωματωμένος DAC είναι και η ουσιώδης (και ίσως μοναδική διαφορά του MHA100 με τον νεότερο MHA150, ο οποίος μπορεί να ανέβει μέχρι αναλύσεις DXD (32/384) σε φορμά PCM και μέχρι DSD256 σε φορμά DSD (μέσω θύρας USB) ενώ περιλαμβάνει και την ειδική είσοδο MCT της εταιρίας για άμεση σύνδεση SA-CD player.

McIntosh MB50/MP100/MHA100

Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει είσοδο, δίκτυο για το streaming και την στάθμη εξόδου από την πρόσοψη του MB50. Όλες αυτές οι λειτουργίες ελέγχονται και από το τηλεχειριστήριο.

McIntosh MB50/MP100/MHA100

Αυτός είναι ο επιλογέας αντίστασης για την είσοδο MC. Η επιλογή μπορεί να γίνει σε πραγματικό χρόνο, χωρίς τον παραμικρό θόρυβο.

Ο MHA100 βασίζεται σε ένα ψηφιακό πακέτο που περιλαμβάνει το interface CS8416, το ασύγχρονο SRC CS8421 και το PCM1795 για την μετατροπή των ψηφιακών σημάτων σε αναλογικά, καθώς και σε ένα κλασικό α-λα-McIntosh στάδιο προενίσχυσης με τελεστικούς ενισχυτές 5532 (JRC) και OPA2180 (χαμηλού θορύβου, της Texas Instruments) με την ρύθμιση της στάθμης να γίνεται από ένα ζεύγος MUSES72320 (ψηφιακά ελεγχόμενη, στο αναλογικό πεδίο). Ίσως το πλέον ενδιαφέρον κομμάτι του ενισχυτή, πάντως, να είναι το τελικό στάδιο. Εδώ, χρησιμοποιούνται διπολικοί ημιαγωγοί της On Semiconductor, σε μια κλασική συμπληρωματική τοπολογία τάξης ΑΒ (με ένα ζεύγος ανά κανάλι) η οποία ωστόσο διαφοροποιείται ως προς τον έλεγχο της πόλωσης αφού τα τρανζίστορς ενσωματώνουν την τεχνολογία ΤhermalTrack. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιεί μια επαφή p-n (στην ουσία, δηλαδή, μια δίοδο) ενσωματωμένη στο κάθε τρανζίστορ ως αισθητήρα θερμότητας με αποτέλεσμα να υπάρχει έλεγχος της πόλωσης σε πραγματικό χρόνο και να μην απαιτείται ξεχωριστό τρανζίστορ επάνω στην ψύκτρα για τον σκοπό αυτό (οι παρατηρητικοί, θα δουν στην σχετική φωτό, ότι κάθε ημιαγωγός έχει πέντε ακροδέκτες και όχι τρεις). Σύμφωνα με την ίδια την On Semiconductor ένα στάδιο ισχύος ThermalTrack μπορεί να λειτουργήσει σε υψηλότερα ρεύματα ηρεμίας, με την πόλωση πιο κοντά στην "επικίνδυνη περιοχή" (πέρα από την οποία παρατηρείται το φαινόμενο της θερμικής φυγής και η καταστροφή των ημιαγωγών), επομένως η παραμόρφωση διάβασης μειώνεται καθώς ο σχεδιαστής μπορεί να επιλέξει μία πόλωση εγγύτερα στην τάξη Α, χωρίς σημαντικές απώλειες θερμότητας και περιττούς κινδύνους. Αυτό το στάδιο ισχύος οδηγεί απευθείας τις εξόδους των ηχείων και μέσω ενός Autoformer την έξοδο των ακουστικών. O μετασχηματιστής εξόδου, είναι ένα εξάρτημα που η McIntosh συμπαθεί ιδιαίτερα και το χρησιμοποιεί σε πολλούς ενισχυτές της με ημιαγωγικά στάδια εξόδου. Εδώ, επιπροσθέτως, επιτρέπει και την βέλτιστη προσαρμογή στην ονομαστική αντίσταση των ακουστικών με τρεις επιλογές (8-40Ω, 40-150Ω και 150-600Ω) και δύο ρυθμίσεις ισχύος (Normal/High), ώστε συνολικά ο χρήστης να έχει έξι διαφορετικά σενάρια οδήγησης.

McIntosh MB50/MP100/MHA100

Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει την ευαισθησία του μετατροπέα a/d σε δύο επίπεδα (Lo και Hi), λαμβάνοντας υπόψιν του και το ενδεικτικό ψαλιδισμού.

McIntosh MB50/MP100/MHA100

Το κύκλωμα του ενισχυτή ακουστικών περιλαμβάνει και το κύκλωμα cross-feed HXD της McIntosh, το οποίο βελτιώνει αισθητά την ακρόαση συμβατικών δικαναλικών ηχογραφήσεων.

Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του ένα πλήρες πακέτο ψηφιακών εισόδων (οπτική, ομοαξονική, AES/EBU, USB), αναλογικές εισόδους single ended (RCA) και balanced (XLR) ενώ, από πλευράς εξόδων υπάρχουν ακροδέκτες για σύνδεση ηχείων και μια έξοδος TRS 1/4 της ίντσας για τα ακουστικά. Ο ενισχυτής διαθέτει αρκετές δυνατότητες ρύθμισης, ανάμεσά τους η επιλογή ονομάτων και η ρύθμιση της ευαισθησίας για κάθε είσοδο, ρυθμιστικά τονικότητας, η ενεργοποίηση της εξόδου για υπογούφερ (το σήμα μετά το low pass στα 80Hz εμφανίζεται στην έξοδο του προενισχυτή), η επιλογή του είδους της εξόδου και η προσαρμογή της στην ονομαστική αντίσταση των ακουστικών και η ρύθμιση της φωτεινότητας του display και των οργάνων. Για όλες τις ρυθμίσεις υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης σε profiles ώστε να είναι εύκολη η ανάκληση διαφορετικών επιλογών, ανάλογα με την χρήση του ενισχυτή. Από την πρόσοψη, ο χρήστης μπορεί, επίσης, να ενεργοποιήσει και το κύκλωμα HXD, την εκδοχή της McIntosh για το cross-feed που κάνει την ακρόαση συμβατικών στερεοφωνικών ηχογραφήσεων πιο ξεκούραστη και πιο ρεαλιστική.

McIntosh MB50/MP100/MHA100

Το εσωτερικό του MB50. Διακρίνεται το άρθρωμα για την ασύρματη σύνδεση, της Phorus.

McIntosh MB50/MP100/MHA100

O MP100 βασίζεται σε τελεστικούς ενισχυτές τόσο για το στάδιο εισόδου (κάτω δεξιά), όσο και για τα στάδια εξόδου. Αριστερά, φαίνεται το τροφοδοτικό της GlobTek.

McIntosh MB50/MP100/MHA100

Το στάδιο ισχύος του MHA100. Διακρίνονται οι ηλεκτρολυτικοί της τροφοδοσίας (2x 10.000μF) και οι χαρακτηριστικοί ημιαγωγοί εξόδου τεχνολογίας ThermalTrack της On Semiconductors με τους πέντε ακροδέκτες.