Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 12/12/2017
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/DAC
Για την διαδικασία της ακουστικής αξιολόγησης, ο 6 DAC αντικατέστησε τους ενισχυτές αναφοράς και κλήθηκε να οδηγήσει τα ATC SCM-50PSL, ένα ηχείο με χαμηλή ευαισθησία που δεν αποτελεί, ασφαλώς, τον ιδανικό συνδυασμό με έναν ενισχυτή του οποίου η ισχύς βρίσκεται στην περιοχή των 50W. Ωστόσο, η γεωμετρία του χώρου ακρόασης (όγκος και απόσταση ακροατή-ηχείων) δεν θέτει σημαντικές απαιτήσεις και στο παρελθόν, ικανοποιητικές στάθμες έχουν επιτευχθεί με ενισχυτές πολύ μικρότερης ισχύος και με πολύ μικρότερες δυνατότητες οδήγησης (όπως αυτός, αυτός, και αυτός). Ως πηγή χρησιμοποιήθηκε, καταρχήν, το σύστημα Teac Esoteric P70/D70 μέσω μιας από τις αναλογικές εισόδους του ενισχυτή και στην συνέχεια, μόνο το P70, ως τρανσπόρτ ρυθμισμένο για upsampling 2x σε μια από τις ομοαξονικές εισόδους του.
Η πρώτη αίσθηση που αποκομίζει κανείς, ακούγοντας τον 6 DAC σε δράση, είναι αυτή της... δυσπιστίας. Το σύστημα αναφοράς με τον μικρό Cyrus στην θέση του ενισχυτή, ακούστηκε δυναμικό, με άνεση στην περιγραφή της δυναμικής αντίθεσης και έντονα παρόν στο χώρο, ιδιαίτερα στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων, σε σημείο που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι τα ηχεία οδηγούνται από ένα στάδιο ισχύος τέτοιων επιδόσεων. Το συνολικό άκουσμα είναι ξεκούραστο, μαλακό, χωρίς το παραμικρό ίχνος τραχύτητας, η επιτομή αυτού που θα λέγαμε (καταχρηστικά) “μουσικότητα”, με την έννοια ότι ο ακροατής απολαμβάνει κάθε στιγμή της μουσικής χωρίς να ενοχλείται από το παραμικρό. Είναι, ασφαλώς δύσκολο να εξηγήσει κανείς το πώς το πετυχαίνει ο 6 DAC αυτό (και, για πολλούς, είμαι βέβαιος, ούτε και αναγκαίο) αλλά μια καλή υπόθεση είναι ότι ο ενισχυτής είναι σχεδιασμένος ώστε να προσφέρει σημαντικό δυναμικό περιθώριο, έχει δηλαδή την δυνατότητα να αποδώσει -στιγμιαία- ισχύ αρκετά υψηλότερη από αυτήν που το τροφοδοτικό και το στάδιο ισχύος είναι ικανά να αποδώσουν σε συνεχή βάση. Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον (και όχι πρωτάκουστο) τέχνασμα από τεχνοοικονομικής άποψης, διότι επιτρέπει σε ένα κύκλωμα μικρής/μέσης ισχύος να ανταποκρίνεται στην φύση της μουσικής (της οποίας ο συντελεστής κορυφής είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τα ημιτονοειδή σήματα που χρησιμοποιούνται στις μετρήσεις), χωρίς το υψηλό κόστος που συνεπάγεται ένα τροφοδοτικό και ένα τελικό στάδιο ικανά να λειτουργήσουν σε μόνιμη βάση, σε πολύ υψηλά επίπεδα ισχύος.
Με τα παραπάνω ως δεδομένα, φάνηκε ότι ο 6 DAC μπορεί άνετα να καλύψει έναν μικρό ή μεσαίο χώρο με πολύ ικανοποιητικές στάθμες, ειδικά αν κληθεί να οδηγήσει ηχεία μέσης ή υψηλής ευαισθησίας και η απόσταση του ακροατή από αυτά βρίσκεται στην περιοχή των 2.5-3 μέτρων. Σε αυτό το περιβάλλον, η απόδοσή του κερδίζει τον ακροατή χωρίς το παραμικρό πρόβλημα (πιθανώς, θυμίζοντας το γιατί οι πρώτοι Cyrus One πριν από τριάντα και βάλε χρόνια έγραψαν ιστορία). Φυσικά, τα όρια του ενισχυτή είναι και υπαρκτά και ευδιάκριτα αν και η συμπεριφορά του είναι και σε αυτή την περίπτωση ιδιαίτερα ομαλή και φιλική. Αν υπερβάλλεις, η συμπίεση κάνει την εμφάνισή της, αλλά με τρόπο ήπιο, προειδοποιώντας περισσότερο, παρά τιμωρώντας, τα αυτιά σου, άλλο ένα δώρο της Cyrus προς τους μουσικόφιλους.
Στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων, ο ενισχυτής επέδειξε χαρακτηριστική άνεση και απέδωσε καλά τον όγκο και τον παλμό, με σαφή αίσθηση παρουσίας και καλές δυνατότητες δημιουργίας μιας επιβλητικής εικόνας, όταν το πρόγραμμα το απαίτησε. Οι χαμηλές συχνότητες γενικά, φάνηκε να έχουν καλή ισορροπία, με πολύ καλή περιγραφή των ρυθμικών μερών, τα οποία ακούστηκαν γεμάτα και γρήγορα, χωρίς καμία αίσθηση περιττής έμφασης.
Η μεσαία περιοχή ακούστηκε ελάχιστα “πίσω” σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει από το σύστημα αναφοράς, μια συμπεριφορά που προσφέρει μια ελαφρώς διαφορετική προοπτική στην εικόνα. Το αποτέλεσμα με τον Cyrus στην θέση του ενισχυτή, πάντως, ήταν ευχάριστα φωτεινό, με πολύ καλή λεπτομέρεια και πειστικό, με τις φωνές να αποδίδονται ρεαλιστικά, να είναι πραγματικά παρούσες στον χώρο με πολύ καλή αίσθηση του αέρα και περιγραφή της κίνησης σε μεγάλα χορωδιακά έργα.
Η στερεοφωνική εικόνα εμφανίστηκε πολύ καλά οργανωμένη, σαφής και σταθερή, με άνεση στον εστιασμό των μεμονωμένων πηγών, καλή περιγραφή των μεγαλύτερων οργανικών ομάδων και του χώρου και καλή αίσθηση του βάθους. Ο χαμηλός θόρυβος του ενισχυτή, ασφαλώς συμμετέχει στην απόδοση μικρών λεπτομερειών που δεν χάνονται σε ένα θορυβώδες υπόβαθρο και μια προσεγμένη παραγωγή θα αναδειχθεί άνετα καθώς ο ενισχυτής δεν φαίνεται να “κρύβει” τίποτε.
Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων είναι ένα από τα δυνατά σημεία του 6 DAC. Ο ενισχυτής ακούστηκε γρήγορος, με σώμα και φάνηκε να περιγράφει άψογα τα χρονικά χαρακτηριστικά του προγράμματος, δημιουργώντας μια αίσθηση έκτασης και παραμένοντας ταυτόχρονα ευχάριστος, χωρίς να γίνεται ποτέ τραχύς. Σε σχέση με την αναφορά, ο Cyrus ακούστηκε ελάχιστα σκοτεινός σε ό,τι αφορά τον αρμονικό πλούτο ένα χαρακτηριστικό που προσωπικά θεωρώ μάλλον θετικό για την συνολική αίσθηση ψηλά, η οποία δεν αποκλίνει ποτέ προς το λαμπρό και το υπερβολικά τονισμένο.
... ο Cyrus 6 DAC είναι μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις των τελευταίων μηνών. Καταρχήν, είναι ένας καλοσχεδιασμένος και καλοκατασκευασμένος, χαμηλής ισχύος ενισχυτής, με όλες τις απαραίτητες δυνατότητες που χρειάζεται ένα μικρής κλίμακας ηχητικό σύστημα, χωρίς να αφήνει απέξω ούτε την διαχείριση ψηφιακών σημάτων ή και την -τυπική έστω- δυνατότητα streaming από υπολογιστή. Το σημαντικότερο όμως γνώρισμά του, είναι ο πραγματικά καλός ήχος του, ο οποίος θα ικανοποιήσει άνετα ακόμη και τον απαιτητικό audiophile, επιδεικνύοντας συγκεκριμένες αξίες (τονική ισορροπία, καλά μακρο- και μικροδυναμικά, καλή στερεοφωνική εικόνα) και αποδεικνύοντας ότι, τελικώς, η Cyrus Audio είναι μια εταιρία που έλλειπε από την ελληνική αγορά. Αν σχεδιάζετε ένα σύστημα μικρών διαστάσεων αλλά μεγάλων απαιτήσεων σε ποιότητα, θα πρέπει οπωσδήποτε να τον δείτε και να τον ακούσετε!