Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 12/12/2017
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/DAC
Στο όριο του ψαλιδισμού, ο DAC 6 απέδωσε 44,9Wrms ανά κανάλι σε φορτία 8Ω και 50.8Wrms ανά κανάλι σε φορτία 4Ω. Ο συντελεστής αύξησης της ισχύος υπολογίστηκε στο 1.1, μια τιμή αρκετά χαμηλή, αλλά προβλέψιμη με δεδομένη την σχεδιαστική αντίληψη της εταιρίας. Ο συντελεστής απόσβεσης υπολογίστηκε κοντά στο 174, μια τιμή παραπάνω από ικανοποιητική. Οι στατικές μετρήσεις δείχνουν ένα κύκλωμαμε γενικώς πολύ χαμηλές παραμορφώσεις. Στο 1/3 της μέγιστης ισχύος οι επιδόσεις ήταν 0.0049%, 0.0018% και 0.0028% για τις THD+N, THD και IMD/SMPTE αντιστοίχως, για φορτία 8Ω. Οι τιμές, όπως αναμενόταν, αυξήθηκαν, αλλά όχι σημαντικά, όταν το φορτίο έγινε 4Ω, στα 0.0067%, 0.0027% και 0.0052%, αντιστοίχως. Ο θόρυβος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα (-81.3dBr(A)) και η δυναμική περιοχή υπολογίστηκε στα 91.6dB.
H απόκριση συχνότητας του ενισχυτή με ωμικά φορτία 8Ω στην έξοδο είναι εκτεταμένη χωρίς τάσεις αποκοπής χαμηλά και ομαλή κλίση ψηλά, η οποία ξεκινά από τα 10kHz περίπου. Στο όριο της μέτρησης (60kHz), ο ενισχυτής βρίσκεται λίγο κάτω από το -1dBr. Οι διαφορές μεταξύ των δύο καναλιών είναι πολύ μικρές, κάτω από το όριο το 0.1dB. Με σύνθετο φορτίο, ο ενισχυτής δείχνει να επηρεάζεται ελάχιστα (κάτι που προβλέπεται και από τον υψηλό συντελεστή απόσβεσης). Οι διακυμάνσεις είναι, ίσως, ορατές στο διάγραμμα, αλλά το πλάτος τους είναι μικρό και δεν ξεπερνά, στην χειρότερη περίπτωση το 0.2dB.
Το φάσμα της εξόδου με σήμα 1kHz και τον ενισχυτή να αποδίδει το 1/3 της μέγιστης ισχύος είναι πολύ καθαρό. Οι αρμονικές, με ισχυρότερη την δεύτερη, λίγο πάνω από τα -100dBr, βαίνουν γρήγορα μειούμενες και ήδη από την τρίτη βρίσκονται πολύ κάτω από τα -100dBr.
Με φορτίο 4Ω, όπως διαφαίνεται και από τις στατικές μετρήσεις, ο ενισχυτής εμφανίζει λίγο υψηλότερες παραμορφώσεις, χωρίς όμως να χάνει τον “χαρακτήρα” του. Και πάλι, η δεύτερη αρμονική είναι ι ισχυρότερη, ενώ οι υπόλοιπες συνιστώσες βρίσκονται κάτω από τα -100dBr. Το διάγραμμα της ενδοδιαμόρφωσης (με σήματα 19/20kHz και λόγο στάθμης 1:1) είναι, επίσης ιδιαίτερα καθαρό, με την συνιστώσα του 1kHz να βρίσκεται κάτω από τα -120dBr.
Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/4Ω. |
Φάσμα ενδοδιαμόρφωσης. Σήμα 19/20kHz, 1:1, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/8Ω. |
Το φάσμα του θορύβου επιβεβαιώνει το γεγονός ο 6 DAC είναι ένας ήσυχος ενισχυτής και οι επιλογές της Cyrus τόσο ως προς το τροφοδοτικό όσο και ως προς το περίβλημα φαίνεται να δικαιώνονται. Οι συνιστώσες του πρώτου (50/100Hz και τα αντίστοιχα προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης) παραμένουν σε πολύ χαμηλές στάθμες ενώ το κύκλωμα φαίνεται να μαζεύει ελάχιστο υψίσυχνο θόρυβο από το περιβάλλον και από τα κυκλώματα ελέγχου.
Η μεταβολή της παραμόρφωσης (THD+N) σε συνάρτηση με την συχνότητα ακολουθεί την πεπατημένη. Για την περιοχή των χαμηλών, μεσαίων και κατώτερων υψηλών συχνοτήτων (μέχρι περίπου τα 4kHz) οι τιμές παραμένουν σταθερές κοντά στο 0.007%, με τάσεις αύξησης στις υψηλές συχνότητες. Για φορτία 8Ω, η παραμόρφωση στα 10kHz μετρήθηκε στα 0.02%, ενώ με φορτία 4Ω, η αντίστοιχη επίδοση ήταν 0.04% αλλά με την καμπύλη να βρίσκεται συνολικά υψηλότερα (κοντά στο 0.009%) και η τάση αύξησης να γίνεται εμφανής από το 1kHz περίπου.
Φάσμα θορύβου στην έξοδο. Αναφορά: 1Wrms/8Ω. |
THD+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: 1/3 Pmax/8Ω (πράσινη καμπύλη), 1/3Pmax/4Ω (κόκκινη). |
Η συμπεριφορά του σταδίου ισχύος είναι ομαλή, με την υπερφόρτωση να κάνει την εμφάνισή της σταδιακά. Τα σημεία όπου η υπερφόρτωση αρχίζει να γίνεται ορατή βρίσκονται στα 40Wrms/8Ω και στα 45Wrms/4Ω αλλά από το σημείο αυτό ο ενισχυτής έχει κάποια περιθώρια, καθώς στην πρώτη περίπτωση το 0.3% βρίσκεται στα 45Wrms και στα 50Wrms για φορτία 8Ω και 4Ω αντιστοίχως.
Η απόκριση του ενισχυτή σε τετραγωνικό σήμα είναι καλή με ελάχιστα προβλήματα, όταν πλησιάζει την μέγιστη τιμή της τάσης εξόδου. Ο χρόνος ανόδου υπολογίστηκε στα 4.3μS και ο ρυθμός ανύψωσης στα 12.4V/μS. Με τα δεδομένα αυτά, το συμβατικό εύρος του ενισχυτή υπολογίζεται λίγο πάνω από τα 80kHz (-3dB).
Για την αξιολόγηση του ενσωματωμένου μετατροπέα d/a χρησιμοποιήθηκε μια από τις ομοαξονικές εισόδους της συσκευής και σήματα 24-bit/96kHz, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά.
Το διάγραμμα καταστολής του εισερχόμενου jitter παραμένει στα επίπεδα των 0dB για το σύνολο του φάσματος, δείγμα ότι το ψηφιακό interface του 6 DAC δεν πραγματοποιεί κάποια σχετική εξασθένηση. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης πρέπει να είναι προσεκτικός ως προς τις πηγές και τα καλώδια που χρησιμοποιεί. Η ίδια η συσκευή, πάντως, έχει ικανοποιητικές επιδόσεις σε ό,τι αφορά το jitter που εισάγει με τις τιμές να κυμαίνονται μεταξύ των 150ps (100Hz) και των 26pS (1kHz).
Η γραμμικότητα της στάθμης κινήθηκε σε τυπικώς καλά επίπεδα. Η καμπύλη διατηρεί την ιδανική κλίση μέχρι τα -90dBFS και ο θόρυβος κάνει την εμφάνισή του στα -110dBFS περίπου.
Καταστολή jitter σε συνάρτηση με την συχνότητα. Σήμα 10kHz, jitter 80nS p-p. |
Διάγραμμα γραμμικότητας στάθμης εξόδου σε συνάρτηση με την στάθμη του ψηφιακού σήματος. Σήμα 1kHz, είσοδος S/PDIF, 96kHz. |
Η συμπεριφορά των ψηφιακών φίλτρων δεν κρύβει εκπλήξεις. Οι κλίσεις μειώνονται προοδευτικά καθώς το sample rate αυξάνεται και υπάρχει, και στις τρεις περιπτώσεις, αρκετή κυμάτωση στην περιοχή αποκοπής.
Η παραμόρφωση σε συνάρτηση με την στάθμη εξόδου εμφανίζει την κλασική συμπεριφορά. Με τον θόρυβο να λαμβάνεται υπόψιν (THD+N) για σήματα στάθμης -60dBFS η παραμόρφωση βρίσκεται στα -30dB περίπου ενώ χωρίς τον θόρυβο (THD) η επίδοση είναι σημαντικά χαμηλότερη, κάτω από τα -55dB για την ίδια στάθμη. Ενδιαφέρον εύρημα εδώ, η πολύ καλή απόδοση του αναλογικού σταδίου του μετατροπέα και του προενισχυτή σε σήματα υψηλής στάθμης κοντά στα 0dBFS, όπου δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για υπερφόρτωση.
Η καλή συμπεριφορά του αναλογικού σταδίου του μετατροπέα επιβεβαιώνεται και από το διάγραμμα της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την συχνότητα. Εδώ, για χαμηλές στάθμες (-20dBFS) η μέτρηση κινήθηκε γύρω από το 0.007% ενώ κοντά στο όριο της μέγιστης ψηφιακής εξόδου (-1dBFS) η παραμόρφωση ήταν αισθητά χαμηλότερη (λίγο πάνω από το 0.001%) δείγμα ότι η επίδοση σε θέματα θορύβου επικρατεί της αρμονικής παραμόρφωσης.
Τούτων λεχθέντων, οι επιδόσεις του μετατροπέα σε θέματα θορύβου δεν είναι καθόλου αμελητέες. Αντίθετα μάλιστα, ο θόρυβος στο αδρανές κανάλι παρέμεινε ιδιαίτερα χαμηλός με την αναμενόμενη αιχμή στην περιοχή του τροφοδοτικού να ξεπερνά ελάχιστα τα -120dBFS, συμπεριφορά που διατηρήθηκε στο σύνολο του φάσματος της μέτρησης.
Παρόμοια, θετική, εντύπωση δημιούργησε και το φάσμα της ενδοδιαμόρφωσης του σήματος από θόρυβο, όπου οι αντίστοιχες συνιστώσες βρίσκονται σε πολύ χαμηλές στάθμες.
Τέλος, η διαφωνία των καναλιών κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα με τις δύο καμπύλες να βρίσκονται, στο μεγαλύτερο μέρος τους γύρω και κάτω από τα -90dB. Ωστόσο, σχολιασμού χρήζει η διαφορετική συμπεριφορά των δύο καναλιών, η οποία, με τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, δεν μπορεί να εξηγηθεί.