Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 19/06/2012

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

NETWORK PLAYER/DAC

Xindak D1/D2

Thumbnail_φωτο

Τα D1 και D2 είναι δύο μικρές σε πλάτος συσκευές με πλάτος λίγο μεγαλύτερο των 300 χιλιοστών και αρκετά χαρακτηριστική εμφάνιση, με τις καμπυλωμένες ακμές στο εμπρός μέρος των σασί να τους δίνουν μια ιδιαίτερη προσωπικότητα. Από πλευράς user interface, μπορεί κανείς να πει ότι η Xindak έχει επιλέξει τα δύο άκρα, με τον DAC να προσφέρει τα συμβατικά και αναμενόμενα, δηλαδή έναν απλό επιλογέα των ψηφιακών εισόδων και μια σειρά ενδεικτικών που ενημερώνουν για το sample rate στο οποίο έχει κλειδώσει η είσοδος και το network player να βασίζεται αποκλειστικά σε μια αρκετά μεγάλη και ευανάγνωστη έγχρωμη οθόνης αφής στην οποία προβάλλονται τα μενού και ένα εικονικό πληκτρολόγιο για τον χειρισμό. Η διαγώνιος της οθόνης είναι 4.3 ίντσες και ο σχεδιασμός των γραφικών συμβάλλει στο να είναι εύχρηστη και ευανάγνωστη ακόμη και από μέση απόσταση. Ο χρήστης δεν θα χρειαστεί να καταφύγει στο εγχειρίδιο χρήσης για τα βασικά και δεν θα χρειαστεί παρά λίγη ώρα συστηματικής ενασχόλησης προκειμένου να δει τι κάνει τι σε κάθε μενού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνει η ίδια η εταιρία, το D1 είναι συμβατό με αρχεία WMA, ALAC, ACC, APE, FLAC και WAV και μπορεί να διαχειριστεί αρχεία με ανάλυση μέχρι 32bit/192kHz.

Φωτογραφία

Tα D1 και D2 ξεχωρίζουν με την εμφάνισή τους: Σασί με μικρό πλάτος και χαρακτηριστικά καμπυλωμένες ακμές στην πρόσοψη.

Οι δυνατότητες σύνδεσης που παρέχονται είναι καλές. Το network player προσφέρει την απαραίτητη θύρα Ethernet μέσω της οποίας η συσκευή μπορεί να συνδεθεί με το οικιακό δίκτυο και να δει τα αποθηκευτικά μέσα που είναι προσβάσιμα αλλά και να πραγματοποιήσει streaming διαδικτυακών ραδιοφωνικών σταθμών. Ο χρήστης έχει, επίσης, στη διάθεσή του δύο θύρες USB (έκδοσης 2) στις οποίες μπορούν να συνδεθούν εξωτερικά μέσα αποθήκευσης (σκληροί δίσκοι κλπ). Το σήμα εμφανίζεται σε τρεις ψηφιακές εξόδους, από τις οποίες οι δύο είναι ομοαξονικές (με βύσμα RCA και BNC) και η τρίτη AES/EBU με το κλασικό βύσμα XLR.

Φωτογραφία

Το user interface του D1 είναι καλοσχεδιασμένο, εύκολο στη χρήση και ευδιάκριτο ακόμη και από μέση απόσταση. Η οθόνη αφής επιτρέπει την πρόσβαση σε όλα τα μενού με τις περισσότερες λειτουργίες και δυνατότητες να είναι προφανείς.

Φωτογραφία

Ένας απλός διακόπτης επιτρέπει την επιλογή μιας από τις ψηφιακές εισόδους. Μια σειρά από LED ενημερώνει τον χρήστη για το κλείδωμα της ψηφιακής εισόδου, στον D2.

O μετατροπέας d/a προσφέρει αντίστοιχο αριθμό και είδος ψηφιακών εισόδων καθώς και δύο ομάδες αναλογικών εξόδων από τις οποίες η μια βασίζεται σε ημιαγωγούς (και είναι διαθέσιμη σε single ended και balanced μορφή) ενώ η δεύτερη βασίζεται σε ένα στάδιο με λυχνία (και είναι διαθέσιμη μόνο σε single ended μορφή). Ο χρήστης δεν χρειάζεται να επιλέξει μέσω κάποιου διακόπτη το είδος της εξόδου. Είναι όλες διαθέσιμες ταυτόχρονα και μπορούν να δρομολογηθούν σε αντίστοιχες εισόδους ενός ολοκληρωμένου ενισχυτή/προενισχυτή ώστε να δίνεται και η ευκαιρία για μερικές ενδιαφέρουσες δοκιμές A/B.

Φωτογραφία

Το D1 προσφέρει τρεις ψηφιακές εισόδους (δεξιά). Αριστερά διακρίνονται οι θύρες για το Ethernet και για τα δύο αποθηκευτικά μέσα (USB 2.0)

Φωτογραφία

Η αναλογική έξοδος του D2 είναι διαθέσιμη σε δύο εκδόσεις, single ended και balanced, μέσω του κυκλώματος με τελεστικούς ενισχυτές, ενώ έχει προβλεφθεί και μια ακόμη έξοδος single ended μέσω ενός λαμπάτου buffer που βασίζεται σε μια διπλοτρίοδο 6922.

Η γενικώς καλή εικόνα που έχει δημιουργήσει η Xindak σε ο,τι αφορά την ποιότητα κατασκευής των συσκευών της, επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση των D1/D2. Το network player είναι βασισμένο σε ένα θυγατρικό κύκλωμα κάποιου τρίτου κατασκευαστή (με σβησμένα τα χαρακτηριστικά των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων) στο οποίο, υποθέτει κανείς, έχει ανατεθεί η διαχείριση των streams από τους τοπικούς σκληρούς δίσκους και το Ethernet. Η ψηφιακή έξοδος της συσκευής βασίζεται σε ένα interface της Wolfson (WM8805). H Xindak έχει επενδύσει εμφανώς σε ένα καλό τροφοδοτικό με δύο μετασχηματιστές και πολλαπλές σταθεροποιήσεις, σε μια προσπάθεια να απομονώσει τα διάφορα κυκλώματα.
Ο μετατροπέας D2 είναι σαφώς πιο ενδιαφέρων: Περιλαμβάνει ένα αναλόγως φροντισμένο τροφοδοτικό (μετρήσαμε 5 πυκνωτές των 6800μF και φυσικά ένα ξεχωριστό στάδιο για την τροφοδοσία της λυχνίας), ένα ακόμη ψηφιακό interface της Wolfson (το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιεί ο D1) και ένα ολοκληρωμένο μετατροπής ανά κανάλι (WM8741). Το στάδιο εξόδου χρησιμοποιεί δύο τελεστικούς (OPA2604 και OPA134) ανά κανάλι για την οδήγηση της single ended και της balanced εξόδου με το πρώτο τσιπ να διαχειρίζεται το σήμα όσο αυτό είναι σε balanced μορφή (αμέσως μετά την έξοδο των dac) και το δεύτερο να παίζει το ρόλο του driver της single ended γραμμής. To λαμπάτο στάδιο εξόδου βασίζεται σε μια διπλοτρίοδο 6922 της Electro Harmonix.
Οι συσκευές συνοδεύονται από τηλεχειριστήρια με μεταλλικό κέλυφος, τα οποία δίνουν πρόσβαση σε όλες τις βασικές λειτουργίες τους.

Φωτογραφία

Η διαχείριση των αρχείων, μέσω του Ethernet και των εξωτερικών σκληρών δίσκων στον D1, γίνεται από ένα κύκλωμα που, κατά πάσα πιθανότητα, ανήκει σε άλλο κατασκευαστή. Η ψηφιακή έξοδος βασίζεται σε ένα ψηφιακό interface της Wolfson (κάτω αριστερά).

Φωτογραφία

Τα πολλαπλά τροφοδοτικά είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του D2 (αριστερά). Δεξιά φαίνεται το υπόλοιπο κύκλωμα, με το ψηφιακό interface (κάτω) και τους δύο dac, έναν ανά κανάλι αμέσως πιο πάνω.

Φωτογραφία

Εδώ φαίνεται πιο καθαρά το στάδιο εξόδου. Δεξιά φαίνονται τα τσιπ μετατροπής της Wolfson και αμέσως μετά το αναλογικό στάδιο με τους τρεις συνολικά τελεστικούς ανά κανάλι (ένα διπλό και ένα μονό τσιπ). Ακολουθεί το buffer με την 6922.