Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 16/12/2014
SUPER TWEETER
Την Townshend την γνωρίζουμε, οι περισσότεροι, από το πολύ χαρακτηριστικό Rock 7, ένα αναλογικό σύστημα που προτείνει ενδιαφέρουσες λύσεις στα διάφορα προβλήματα της αναλογικής αναπαραγωγής, με κύρια, αυτήν της απόσβεσης των ταλαντώσεων της κεφαλής. Για τους περισσότερους, το όνομα της Βρετανικής εταιρίας είναι συνυφασμένο με το σύστημα αυτό, αλλά η Townshend έχει και άλλα προϊόντα, ανάμεσά τους καλώδια και βάσεις στήριξης, έναν προενισχυτή (τον Allegri) και το περί ου ο λόγος σούπερ τουίτερ, Maximum.
Είναι εύκολο να θεωρήσει κανείς ότι το Maximum είναι η αντίδραση της Townshend στον ήχο υψηλής ανάλυσης και την θεωρητική δυνατότητα απόδοσης συχνοτήτων που με τα συμβατικά ψηφιακά συστήματα ήταν εκτός συζήτησης. Ωστόσο, η εταιρία είχε δει την ανάγκη για κάτι τέτοιο πολλά χρόνια πριν, καθώς η πρώτη έκδοση του Maximum (με το ίδιο όνομα αλλά ελαφρώς διαφορετική κατασκευή) είχε κάνει την εμφάνισή της -αν δεν κάνω λάθος- το 2004, με στόχο την βελτίωση της απόδοσης τόσο των συστημάτων που βασίζονταν στο βινύλιο (το οποίο έχει θεωρητικό εύρος πολύ μεγαλύτερο των 20kHz) όσο και των συμβατικών CD player τα οποία αν και περιορίζονταν αυστηρά στα 20kHz (λόγω φίλτρων) φαινόταν ότι μπορούν επωφεληθούν από μια τέτοια προσθήκη.
Ακόμη και σήμερα, δεν είναι σαφής ο μηχανισμός μέσω του οποίου ένα σούπερ τουίτερ όπως το Maximum επηρεάζει την απόδοση ενός συστήματος. Η δοκιμή, πριν από μερικές εβδομάδες του (πολύ ακριβότερου και με διαφορετική αρχή λειτουργίας) Sopranino της Enigmacoustics έδειξε ότι, πράγματι, μπορεί κανείς να ακούσει διαφορές και ότι τέτοιου είδους προσθήκες, ούτως ή άλλως, επηρεάζουν την απόδοση του ηχείου που υποστηρίζεται από του σούπερ τουίτερ και μέσα στο φάσμα, βελτιώνοντας (στην ιδανική περίπτωση) την λειτουργία του υπάρχοντος “κανονικού” τουίτερ. Η ίδια η Townshend προσφέρει δύο κείμενα με αιτιολογήσεις τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ και τα οποία αξίζει να διαβάσει κανείς για να έχει κάποια ολοκληρωμένη γνώμη. Στο παρόν κείμενο, θα επικεντρωθούμε στο ίδιο το τουίτερ και τις εντυπώσεις από την χρήση του...