Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 03/12/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

PCM/DSD SOLID STATE MASTER RECORDER/ADC/DAC

Tascam DA-3000

Thumbnail_φωτο

Είναι προφανές, ότι η απουσία οποιουδήποτε μηχανικού συστήματος για την αποθήκευση των αρχείων (οπτικού ή σκληρού δίσκου) έδωσε την ευκαιρία στην Tascam να κάνει μια εντατική δίαιτα στο σασί του DA-3000 το οποίο είναι ύψος 1U και πολύ μαζεμένο συνολικά, με βάση τις δυνατότητές του. Η τοποθέτηση σε “κανονικό” ρακ (με φατνία), ίσως δεν είναι μέσα στις προοπτικές του τυπικού audiophile αλλά σε τελική ανάλυση, η συσκευή είναι κομψή, προσεγμένη και αποπνέει λιγότερο pro- αισθητική, χωρίς πάντως να μπορεί και να κρυφτεί πλήρως... μη ζητάμε και τα αδύνατα!

Το στενό σασί, δημιουργεί, είναι η αλήθεια, έναν συνωστισμό στην πίσω πλευρά όπου βρίσκονται οι είσοδοι και οι έξοδοι της συσκευής που δεν είναι και λίγες: Στο αναλογικό κομμάτι, η συσκευή προσφέρει single ended και balanced εισόδους και εξόδους ενώ στο ψηφιακό, ο χρήστης έχει στη διάθεσή του ζεύγη (in/out) S/PDIF, AES/EBU για την δρομολόγηση των σημάτων PCM καθώς και ζεύγη SDIF-3/DSD για την δρομολόγηση σημάτων DSD. Η συσκευή προσφέρει, επίσης γραμμή για εξωτερικό clock (in/thru), κάτι που απαιτείται σε περιβάλλον στούντιο και μπορεί, φυσικά, να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που ο οικιακός χρήστης έχει στη διάθεσή του ένα εξωτερικό clock ή μια άλλη συσκευή στο σύστημα επάνω στην οποία θέλει να “δέσει” τον εγγραφέα.

Φωτογραφία

To DA-3000 δεν χρησιμοποιεί σκληρό δίσκο ή οπτικό drive και αυτό φαίνεται στις διαστάσεις του. Αν και πρόκειται, χωρίς αμφιβολία για μια pro- συσκευή η αισθητική του δεν είναι καθόλου κακή.

Φωτογραφία

Η αποθήκευση των δεδομένων γίνεται σε μνήμες SD και Compact Flash. Εδώ, φαίνεται μια CF στην ανάλογη υποδοχή.

Παρά τις πολλές δυνατότητες που διαθέτει, το user interface του DA-3000 είναι απλό και εύκολο στην χρήση με τις περισσότερες επιλογές να είναι προφανείς. Ο χρήστης θα πρέπει να να διαβάσει το εγχειρίδιο για διάφορες επί μέρους ρυθμίσεις αλλά δεν θα πρέπει να συναντήσει πρόβλημα, σε γενικές γραμμές. Όλες οι επιλογές γίνονται από μια σειρά κυλιόμενων μενού που προβάλλονται στην κεντρική οθόνη (OLED, με ρυθμιζόμενη φωτεινότητα) με τη βοήθεια ενός jog dial και τριών πλήκτρων. Το ίδιο χειριστήριο χρησιμοποιείται επίσης για την περιήγηση στους καταλόγους και τα αρχεία των εγγραφών καθώς επίσης και για την ρύθμιση της στάθμης εγγραφής, την οποία ο χρήστης παρακολουθεί από ένα έγχρωμο όργανο με καλή ανάλυση (24 σημείων), ρυθμιζόμενη φωτεινότητα και δυνατότητα κράτησης των μέγιστων τιμών (peak hold) οι οποίες ωστόσο καταγράφονται με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια (δεκάτου του dB) στο αντίστοιχο υπομενού, παρά το γεγονός ότι η ίδια η ρύθμιση της στάθμης γίνεται με βήματα του 0.5dB. Κάτω από το όργανο μέτρησης της στάθμης βρίσκονται οι υποδοχές για τις κάρτες μνήμης (SD μέχρι 32GB και CF με δυνατότητα υποστήριξης UDMA για μεγαλύτερη ταχύτητα). H συσκευή διαθέτει, ακόμη, δύο θύρες USB, μια για σύνδεση εξωτερικού πληκτρολογίου για τον χειρισμό της συσκευής και την εισαγωγή δεδομένων και μια για την τοποθέτηση flash drives από τα οποία μπορούν να αναγνωστούν/μεταφερθούν αρχεία αλλά στα οποία δεν μπορεί να γίνει άμεση εγγραφή.

Φωτογραφία

Ο έλεγχος των διαφόρων παραμέτρων λειτουργίας της συσκευής γίνεται από μενού που προβάλλονται στην κεντρική οθόνη OLED.

Φωτογραφία

H στάθμη εγγραφής απεικονίζεται από δύο σειρές 24 led των οποίων η φωτεινότητα και ο τρόπος λειτουργίας (peak hold) είναι ρυθμιζόμενα. Αριστερά φαίνονται δύο θύρες USB, η μια για σύνδεση τηλεχειριστηρίου και η δεύτερη για σύνδεση εξωτερικού drive.

Ο χρήστης έχει δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ δύο βασικών κωδικοποιήσεων PCM και DSD και μιας σειράς διαφορετικών αναλύσεων. Στην πρώτη περίπτωση (PCM) μπορεί να επιλέξει το μήκος της λέξης (16/24bit) και τον ρυθμό δειγματοληψίας (44.1kHz-192kHz), ενώ στην δεύτερη περίπτωση, το είδος του αρχείου που θα προκύψει (DSF/DSDIFF) και το sample rate (DSD64x/DSD128x αντίστοιχα για τα 2.8 και τα 5.6MHz). Είναι σημαντικό, εδώ, να γίνει σαφές ότι η συσκευή είναι συμβατή μόνο με αυτά τα είδη αρχείων, (WAV/DSF/DSDIFF) και όχι με τα συνήθη που χρησιμοποιούνται σε consumer περιβάλλον (MP3, FLAC κλπ), κάτι που είναι λογικό με δεδομένη τον βασικό προορισμό του DA-3000 σε περιβάλλον στούντιο αλλά περιορίζει την δυνατότητα χρήσης του ως media player γενικής χρήσης (ούτως ή άλλως, η Tascam δεν είχε αυτό στο μυαλό της...).
Το user interface συμπληρώνεται από τα κλασικά (μέτριας αίσθησης αλλά φωτιζόμενα) πλήκτρα χειρισμού του, εικονικού στην συγκεκριμένη περίπτωση, τρανσπόρτ καθώς και από μια έξοδο ακουστικών με το αντίστοιχο ρυθμιστικό στάθμης.

Φωτογραφία

To jog dial και οι τρεις διακόπτες στα αριστερά του είναι τα βασικά στοιχεία του user interface. Παρά τις πολλές δυνατότητές της, η συσκευή είναι αρκετά απλή στην χρήση της. Το πλήκτρο info εμφανίζει πληροφορίες σχετικές με το τρανσπόρτ (χρόνο, εναπομένουσα χωρητικότητα, κλπ) και την ηχογράφηση. Επίσης αλλάζει χρώμα (κόκκινο) όταν υπάρξει πρόβλημα με το κλείδωμα των ψηφιακών εισόδων/εξόδων.

Φωτογραφία

Τα συνήθη πλήκτρα χειρισμού της συσκευής. Είναι φωτιζόμενα αλλά μέτρια σε αίσθηση.

Στο εσωτερικό του DA-3000 συναντήσαμε μια τυπικής ποιότητας συναρμολόγησης βιομηχανική κατασκευή, μοιρασμένη σε μια σειρά από ξεχωριστά τυπωμένα κυκλώματα. Φυσικά, η Tascam δεν έχει αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους και έχει επέμβει σε θέματα ποιότητας, όπου έκρινε απαραίτητο, χρησιμοποιώντας πυκνωτές καλής ποιότητας στο αναλογικό στάδιο, fully balanced τοπολογίες παντού και αρχιτεκτονική dual mono στον μετατροπέα d/a, με ένα ολοκληρωμένο (PCM1795 της Texas/Burr Brown) ανά κανάλι. Τα αναλογικά στάδια, τόσο αυτό της προενίσχυσης, πριν τον μετατροπέα a/d όσο και αυτό της εξόδου βασίζονται σε τελεστικούς ενισχυτές ΝΕ5532 και 2114 και τροφοδοτούνται από ξεχωριστό τροφοδοτικό. Σε ότι αφορά την μετατροπή a/d, αυτή βασίζεται σε ένα PCM4202 (επίσης της Texas/BB, ένα ολοκληρωμένο που έχει τη δυνατότητα να κωδικοποιήσει τόσο σε PCM όσο και σε DSD 64x και 128x) ενώ το ψηφιακό τμήμα της συσκευής περιλαμβάνει έναν μετατροπέα SR (Cirrus 8422), o οποίος επιτρέπει την δημιουργία αρχείων με sample rate διαφορετικό σε σχέση με αυτό των σημάτων που εμφανίζονται στις ψηφιακές εισόδους, καθώς και ένα FPGA της Xilinx πριν το σήμα οδηγηθεί στους PCM1795. Ο χρονισμός γίνεται με κύκλωμα που βασίζεται σε κρυσταλλικούς ταλαντωτές με αντιστάθμιση θερμοκρασίας (ΤCXO).

Φωτογραφία

Οι αναλογικές είσοδοι/έξοδοι της συσκευής.

Φωτογραφία

Στις ψηφιακές εισόδους, εκτός των συνηθισμένων S/PDIF και AES/EBU υπάρχουν και είσοδοι/έξοδοι SDIF-3/DSD που μπορούν να μεταφέρουν το αντίστοιχο stream (κάθε κανάλι ξεχωριστά). Δεξιά φαίνεται η είσοδος και η έξοδος του σήματος χρονισμού (Word Clock).

Φωτογραφία

Τυπική βιομηχανική κατασκευή με αρκετή καλωδίωση. Αριστερά φαίνεται ο μετασχηματιστής και το διπλό τροφοδοτικό (ένα για τα ψηφιακά μέρη και ένα για τα αναλογικά στάδια), στο μέσον βρίσκεται το ψηφιακό interface και το DSP ενώ δεξιά βρίσκεται το κύκλωμα των αναλογικών εισόδων/εξόδων και των αντίστοιχων μετατροπέων.

Φωτογραφία

Το DSP της Xilinx (επάνω δεξιά) και το sample rate converter της Cirrus (επάνω στο μέσον). Κάτω από την ψύκτρα βρίσκονται οι ταλαντωτές που χρησιμοποιούνται στο clocking της συσκευής.

Φωτογραφία

Αυτό είναι το κύκλωμα των αναλογικών εισόδων/εξόδων. Αριστερά βρίσκεται ο DAC με τους δύο PCM 1795 και δεξιά ο ADC με τον PCM 4202.