Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 06/06/2012

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΗΧΕΙΟ ΔΑΠΕΔΟΥ

Quadral Platinum M4

Thumbnail_φωτο

Τα M4 της Quadral αντικατέστησαν τα ηχεία που χρησιμοποιώ σε τακτική βάση ως αναφορά (ATC SCM-50PSL) και οδηγήθηκαν από τον Parasound HCA3500. Το υπόλοιπο σύστημα είναι το γνωστό (Teac Esoteric P70/D70 με σύνδεση μέσω Nirvana DC-110 και Melos Plus Series Line). To στήσιμο των M4 απαιτεί την συνήθη προσοχή, όπως κάθε ηχείο δαπέδου με αρκετή ενέργεια χαμηλά. Στην δική μου περίπτωση πήρα πολύ καλό αποτέλεσμα σε αποστάσεις περί το μισό μέτρο από τους πίσω τοίχους και λίγο μεγαλύτερη απόσταση από τους πλάγιους. Στην τελική τους θέση, τα M4 απείχαν λίγο παραπάνω από 2 μέτρα μεταξύ τους και από τον ακροατή. Μέρος των ακροάσεων, κατά την συνήθη πρακτική, έγινε με διόρθωση της ακουστικής του χώρου μέσω του Copland DRC-205, μια τακτική που ανέδειξε τις πολύ καλή συμπεριφορά του ηχείου κάτω από συνθήκες ισοστάθμισης οι οποίες γενικώς υπαγορεύουν μεγάλες διαδρομές στα γούφερ.
Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας τα M4 είναι αυτή ενός ηχείου που λειτουργεί άνετα, χωρίς ίχνη κόπωσης και συμπίεσης ακόμη και σε υψηλές στάθμες. Το ηχείο κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις στον χώρο ακρόασης (και δεν αναφέρομαι στην αισθητική του, εδώ) δείχνοντας ξεκάθαρα ότι έχει σχεδιαστεί με βάση την τονική ισορροπία αλλά έχοντας στο μυαλό ότι θα πρέπει να είναι ένα all-aroung (δηλαδή γενικής χρήσης...) ηχείο που θα ευχαριστεί τον ακροατή και θα τιμά όλα τα είδη μουσικής. Το Quadral ακούστηκε εντυπωσιακό χαμηλά, ελαφρώς πιο ογκώδες σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει από τα ηχεία αναφοράς, χωρίς ωστόσο αυτό να γίνεται σε βάρος της λεπτομέρειας ή της ισορροπίας, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μου φάνηκε λίγο υπερβολικό στις πολύ χαμηλές συχνότητες.

Φωτογραφία

Η μεσαία περιοχή παρουσιάστηκε ήπια προβολική, δημιουργώντας μια αίσθηση εγγύτητας που δεν γίνεται ποτέ οχληρή ακόμη και σε υψηλές στάθμες, αλλά επιτείνει την επιβλητική παρουσία του ηχείου. Έργα με φωνητικά αποδίδονται με φυσικότητα, άψογο εστιασμό των σολίστ και πολλές λεπτομέρειες στην άρθρωση και στα ηχοχρώματα ενώ οι μεγάλες χορωδίες αποδίδονται επίσης σωστά. Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων είναι ίσως η πλέον χαρακτηριστική του ηχείου και δημιουργεί την αίσθηση της διαφάνειας, της έκτασης και του πολύ καλού ελέγχου. Το ηχείο εδώ είναι όσο πρέπει γρήγορο, γεμάτο και ακριβές με ελάχιστο λεπτότερο σώμα σε σχέση με την αναφορά, είναι φωτεινό χωρίς να υπερβάλει και δημιουργεί μια εντύπωση ομοιογένειας που κάνει το συνολικό άκουσμα ξεκούραστο και ευχάριστο χωρίς να αποκλίνει προς κάποιον χαρακτήρα ή να κρύβει λεπτομέρειες.
Το M4, κατά πάσα πιθανότητα λόγω του μικρού πλάτους του, εξαφανίζεται πολύ εύκολα και δίνει την θέση του σε μια στερεοφωνική εικόνα με καλό πλάτος και αρκετές δυνατότητες εστιασμού μεμονωμένων ηχητικών πηγών τόσο στον οριζόντιο όσο και στον εγκάρσιο άξονα. Ο ακροατής έχει την αίσθηση ότι κάθεται σε μια μέση απόσταση από την υποθετική σκηνή και γίνεται αποδέκτης πολλών λεπτομερειών της μείξης οι οποίες περιλαμβάνουν στοιχεία της ακουστικής του χώρου, κίνηση και αέρα μεταξύ των οργάνων, δημιουργώντας έτσι μια αίσθηση ρεαλισμού και προσελκύοντας την προσοχή του ακροατή στο περιεχόμενο.

Τελικώς...

... με δεδομένη την τιμή του, το Quadral αποτελεί μια πολύ καλή πρόταση για όποιον ψάχνει ένα ηχείο δαπέδου με σοβαρές δυνατότητες σε θέματα στάθμης, τονική ισορροπία και μια συνολική προσέγγιση που το κάνει κατάλληλο για κάθε είδος μουσικής. Προσθέστε σε αυτά την ποιοτική του κατασκευή και θα βρεθείτε απέναντι από ένα ιδιαίτερα ελκυστικό πακέτο.