Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 06/06/2012

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΗΧΕΙΟ ΔΑΠΕΔΟΥ

Quadral Platinum M4

Thumbnail_φωτο

Όπως μπορείτε να δείτε από τις φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο, το M4 είναι ένα αρκούντως εντυπωσιακό ηχείο, με βάση την τιμή του. Έχουμε να κάνουμε με ένα ηχείο δαπέδου με ύψος ελάχιστα μεγαλύτερο του ενός μέτρου και πολύ καλό φινίρισμα σε μαύρη λάκα.
Η σχεδίαση είναι τριών δρόμων, με τις χαμηλές συχνότητες να αποδίδονται από δύο γούφερ με κώνο από αλουμίνιο διαμέτρου 170 χιλιοστών, τις μεσαίες από μια μονάδα 135 χιλιοστών, επίσης από αλουμίνιο και τις υψηλές συχνότητες να έχουν ανατεθεί σε ένα τουίτερ το οποίο η Quadral ονομάζει RiCom-M. Η συγκεκριμένη μονάδα αποτελεί εξέλιξη της αρχικής RiCom η οποία αναπτύχθηκε για την μεγάλη σειρά Aurum. Με βάση τις πληροφορίες που δίνει η ίδια η εταιρία, πρόκειται για ένα ring radiator, χρησιμοποιεί δηλαδή έναν δακτύλιο από άκαμπτο υλικό (στην συγκεκριμένη περίπτωση τιτάνιο) το οποίο είναι αναρτημένο από ομόκεντρους υφασμάτινους δακτυλίους, διαθέτει phase plug και βασίζεται σε ένα μαγνητικό σύστημα από νεοδύμιο. Σύμφωνα με την Quadral, η προσέγγισή της δημιουργεί μια μονάδα υψηλών συχνοτήτων η οποία διατηρεί την διαφάνεια των τουίτερ ribbon αλλά έχει αρκετά μεγάλες διαδρομές ώστε να κατέβει αρκετά χαμηλά και παράλληλα έχει καλή συμπεριφορά σε θέματα κατευθυντικότητας.

Φωτογραφία

Το M4 είναι ένα εντυπωσιακό σε εμφάνιση ηχείο δαπέδου. Το κομμάτι της δοκιμής ήταν φινιρισμένο με πολύ καλής ποιότητας μαύρη λάκα η οποία έρχεται σε αντίθεση με το ανοικτό χρώμα των μονάδων από αλουμίνιο.

Η απόκριση του ηχείου, όπως δίνεται στα δημοσιευμένα χαρακτηριστικά φτάνει τα 50kHz, δείγμα ότι η μονάδα έχει πολύ καλές δυνατότητες και στον τομέα αυτό. Οι συχνότητες αποκοπής των φίλτρων είναι τα 280Hz (μεταξύ γούφερ και μιντ) και τα 3kHz (μεταξύ μιντ και τουίτερ).
Η καμπίνα του M4 έχει σχετικά μικρό πλάτος και η φόρτιση που χρησιμοποιεί η Quadral είναι μια μείξη συμβατικού bass reflex (με μια οπή ανάκλασης μεγάλης διαμέτρου τοποθετημένη στο πίσω μέρος) και του ακόμη πιο συμβατικού (και αρκετά συνηθισμένου σε επαγγελματικές κατασκευές) θαλάμου πίεσης (pressure chamber). Η δεύτερη αυτή συνιστώσα φόρτισης υλοποιείται με την δημιουργία ενός χώρου, εμπρός από τα δύο γούφερ (αυτός είναι και ο λόγος που αυτά είναι τοποθετημένα πίσω από την επιφάνεια που ορίζει η μπάφλα), μια τακτική η οποία αυξάνει την απόδοση του συστήματος στις χαμηλές συχνότητες με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ανάγκη για πολύ μεγάλες διαδρομές των γούφερ.

Φωτογραφία

Το τουίτερ του ηχείου είναι το RiCom-M, μια μονάδα ring radiator σχεδιασμένη από την Quadral.

Φωτογραφία

Οι μεσαίες συχνότητες αποδίδονται ένα μιντ αλουμινίου με διάμετρο 135 χιλιοστά.

Ο θάλαμος πίεσης συμπληρώνεται από μια σειρά ράβδων από αλουμίνιο που δίνει στο ηχείο μια χαρακτηριστική εμφάνιση και, σαφώς, παραπέμπει σε ηχεία της σειράς Aurum και στο Titan, όπου, επίσης, χρησιμοποιείται αυτή η τεχνική φόρτισης.
Ο εξοπλισμός του M4 συμπληρώνεται από μια συμβατικό πλέγμα προστασίας (με μαγνητική στήριξη) καθώς και ακροδέκτες σύνδεσης με τον ενισχυτή που επιτρέπουν την διπλοκαλωδίωση και φαίνονται καλής ποιότητας.

Φωτογραφία

Η τοποθέτηση των δύο γούφερ δεν υπαγορεύεται τόσο από λόγους αισθητικής όσο από λόγους φόρτισης. Η εσοχή που δημιουργείται σε σχέση με την μπάφλα είναι ο θάλαμος πίεσης

Φωτογραφία

Οι ακροδέκτες σύνδεσης με τον ενισχυτή είναι καλής ποιότητας και επιτρέπουν την διπλοκαλωδίωση.