Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 16/02/2010


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: NORTHSTAR TRANSPORT 192 III / EXTREMO DAC...

SITE MAP


REVIEW

TRANSPORT/DAC

North Star Transport 192 III / Extremo DAC

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Ας ξεκινήσουμε με λίγη θεωρία: Τα περί upsampling τα γνωρίζετε και αν όχι μπορείτε να μάθετε αρκετά πράγματα διαβάζοντας το σχετικό κείμενο εδώ. Αυτό που αξίζει να μας προβληματίσει είναι το γιατί να επιλέξει μια εταιρία να βάλει το upsampler στο transport φορτώνοντας την γραμμή μεταφοράς προς το DAC με ένα πολύ βαρύτερο datastream. Σημειώστε ότι στην επιλογή τους αυτή οι Ιταλοί δεν είναι μόνοι, έχουν ηχηρά ονόματα δίπλα τους όπως είναι ο Weiss και η Esoteric. Στην πραγματικότητα, αν υπάρχει κάποιος λόγος αυτός είναι για σιγουρέψουν ότι η διαδικασία γίνεται σωστά: Χρησιμοποιούν τον δικό τους αλγόριθμο και αφήνουν τον DAC που ακολουθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Ίσως, ακόμη να τίθεται και ένα θέμα ευελιξίας: Το σύστημα P70/D70 της Esoteric για παράδειγμα έχει δύο upsamplers, ένα στο τρανσπόρτ και ένα στον DAC προσφέροντας την δυνατότητα να κάνεις συνδυασμούς. Τούτων δοθέντων, η θέση του upsapler δεν φαίνεται ιδιαίτερα καθοριστική (σε θέματα ποιότητας) και το μόνο θέμα που θα μπορούσε να τεθεί, αυτό των προβλημάτων μεταφοράς ενός σήματος με δεδομένα 24bit/192kHz (που θα έπρεπε να γίνει με διπλό AES3) λύνεται από την τεχνική μεταφοράς που έχουν χρησιμοποιήσει οι Ιταλοί και αποτελεί το δεύτερο μέρος της... σημερινής θεωρίας.
Τι διάβολο είναι το IIS (ή Ι2S με το δύο σε θέση εκθέτη); Σε πείσμα όσων νομίζουν ότι πρόκειται για κάτι καινούριο, το Inter Ic Sound bus, όπως είναι ολόκληρο το όνομά του, είναι η λύση που σχεδίασε η Philips για την μεταφορά σημάτων ψηφιακού audio μεταξύ των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων μιας συσκευής. Είναι ένας δίαυλος τριών αγωγών ο οποίος περιλαμβάνει το σήμα Word Clock (το σήμα χρονισμού που καθορίζει το sample rate και το κανάλι του οποίου τα δεδομένα μεταδίδονται κάθε στιγμή), το σήμα χρονισμού των δεδομένων (Serial Clock, ένα σήμα πολλαπλάσιο  του word clock που καθορίζει τον ρυθμό ροής των ίδιων των δεδομένων) και, τέλος, το σήμα των δεδομένων (Serial Audio Data) που περιλαμβάνει τις πληροφορίες. Όλα τα ολοκληρωμένα που επεξεργάζονται ψηφιακό audio υποστηρίζουν την σύνδεση αυτή, αλλά το ερώτημα είναι γιατί θα θέλαμε να την χρησιμοποιήσουμε και έξω από την συσκευή; Ο λόγος είναι απλός: Είναι το μοναδικό πρωτόκολλο μεταφοράς σήματος audio που μεταφέρει και το clock! Mε άλλα λόγια, από την πλευρά του μετατροπέα δεν χρειάζεται να “ανασύρουμε” το σήμα χρονισμού χρησιμοποιώντας PLL, μνήμες και άλλα κόλπα. Αυτό μας επιτρέπει να οδηγήσουμε το σήμα απευθείας στους μετατροπείς D/A χωρίς τη μεσολάβηση του κλασικού interface S/PDIF. To γεγονός ότι απαιτείται συμβατότητα μεταξύ transport και μετατροπέα έχει κάνει τη σύνδεση αυτή μάλλον περιθωριακή. Η μόνη άλλη συσκευή που θυμάμαι να την υποστηρίζει ήταν το DDE της Audio Alchemy...
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ιταλικό “χέρι” φαίνεται ξεκάθαρα στην αισθητική των North Star. Λιτά αλλά με χαρακτήρα, τραβούν αμέσως την προσοχή.
Το μηχανικό μέρος είναι το CD-Pro2M της Philips. Η πόρτα του top loading μηχανισμού έχει καλή αίσθηση και ο δίσκος συγκρατείται στο spindle με ένα μαγνητικό πακ.
Στις συσκευές, τώρα, η Nortstar έχει στήσει το Transport 192 III γύρω από το γνωστό μηχανισμό CD-Pro2M με τη χυτή μεταλλική βάση και την ανάρτηση μέσω τεσσάρων ελατηρίων η οποία εξασφαλίζει απομόνωση από τους εξωτερικούς κραδασμούς. Το σήμα οδηγείται σε ένα ασύγχρονο rate converter (CS8420 της Cirrus) και από εκεί υπάρχουν τρεις πιθανοί δρόμοι προς την έξοδο: Είτε ως σήμα 16bit/44.1 μέσω συμβατικής S/PDIF (οπότε και παρακάμπτεται τελείως το CS8420) είτε ως σήμα 24bit/96kHz μέσω της εξόδου AES/EBU, είτε τέλος ως σήμα 24bit/192kHz μέσω του bus ΙΙS και ενός συνδετήρα RJ45. Το upsampling ελέγχεται από έναν διακόπτη στην πίσω πλευρά της συσκευής και ο χρήστης μπορεί να επιλέξει και 16/44.1 μέσω AES/EBU, αν για κάποιο λόγο το χρειάζεται. Η τροφοδοσία της συσκευής είναι ιδιαίτερα προσεγμένη, με δύο μετασχηματιστές και πολλαπλές τοπικές σταθεροποιήσεις. Το player είναι top loading με μια θύρα που ολισθαίνει (και έχει αρκετά καλή αίσθηση) και μαγνητικό πακ για την σταθεροποίηση του δίσκου.
Επαρκείς δυνατότητες σύνδεσης με καλής ποιότητας βύσματα. Μας έλειψε μια θύρα USB την οποία οι audiophiles θα ζητούν όλο και περισσότερο.
Αυτή είναι η βασική ιδιαιτερότητα του συστήματος της North Star. Το transport μπορεί να συνδεθεί με τον μετατροπέα μέσω του διαύλου IIS ο οποίος χρησιμοποιεί βύσματα RJ45.
Στο εσωτερικό του τρανσπόρτ, δεσπόζει ο μηχανισμός της Philips με την βαριά, χυτή βάση.
Ο Extremo διαθέτει τρεις εισόδους S/PDIF (δύο ομοαξονικές και μια Toslink), μία είσοδο AES/EBU καθώς και μια είσοδο IIS με τον γνωστό συνδετήρα RJ45. Η δομή του περιλαμβάνει έναν ψηφιακό interface CS8416 το οποίο μπορεί να διαχειριστεί streams μέχρι 24bit/192kHz, ένα upsampler της Analog Devices (AD1896) καθώς και δύο DACs PCM1792 της Βurr Brown τα οποία λειτουργούν, ένα ανά κανάλι, σε balanced σύνδεση. Ένα “κρυφό” αλλά ενδιαφέρον σημείο του Extremo είναι η απομόνωση των ψηφιακών γραμμών η οποία δεν γίνεται με τους κλασικούς μικρούς μετασχηματιστές αλλά με iCouplers, ειδικά ολοκληρωμένα της Analog Devices με μικρομετασχηματιστές χαραγμένους σε πυρίτιο. Το αναλογικό στάδιο που ακολουθεί τους μετατροπείς είναι κατασκευασμένο με διακριτά εξαρτήματα, έχει αρχιτεκτονική balanced και χωρίς πυκνωτές στο δρόμο του σήματος (dc coupled). Όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του transport, έχουμε κι εδώ πολλά ξεχωριστά, σταθεροποιημένα τροφοδοτικά (δέκα τον αριθμό) και δύο μετασχηματιστές τροφοδοσίας.
Ο Extremo προσφέρει έναν απλό επιλογέα εισόδων στην πρόσοψη και πληροφορεί με αντίστοιχα LED τον χρήστη για το sample rate του σήματος. Επειδή χρειάζεται και η γκρίνια, θα περίμενα από τον κορυφαίο μετατροπέα της North Star να έχει μια θύρα USB (χωρίς αυτή δείχνει κάπως γερασμένος από πλευράς δυνατοτήτων σύνδεσης και χάνει ένα κομμάτι της αγοράς) και ένα τηλεχειριστήριο. Καιρός λοιπόν για μια μικρή αναβάθμιση στο σημείο αυτό.
Κάτω από τον μηχανισμό βρίσκεται το upsampler, υλοποιημένο γύρω από το CS8420 της Cirrus. Προσέξτε τα κωνικά ελατήρια της ανάρτησης.
Ο ενδιαφέρων εσωτερικός κόσμος του Extremo. Στην κορυφή της φωτογραφίας φαίνονται τα τοπικώς σταθεροποιημένα τροφοδοτικά ενώ στο μέσον, από αριστερά προς τα δεξιά φαίνεται το digital interface της Cirrus, το upsampler της Analog Devices και οι δύο μετατροπείς της Burr Brown.
Λεπτομέρεια κοντά στους δύο μετατροπείς. Ελαφρώς επάνω και αριστερά είναι το τσιπ απομόνωσης με την τεχνολογία iCoupler.
Αυτό είναι το αναλογικό στάδιο. Τα υλικά SMD δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για επιτόπου ανάλυση, αλλά -μάλλον- είναι ένα κύκλωμα με διακριτούς ημιαγωγούς. Η τοπολογία του είναι dc coupled/balanced.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2010
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr