Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 23/11/2010

flag
english
abstract

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΧΩΡΩΝ

McIntosh Labs ΜΕΝ220

Thumbnail_φωτο

Όπως θα περίμενε κανείς, ο MEN220 παραμένει πιστός στην αισθητική άποψη της McIntosh: Διαθέτει το φινίρισμα, την λογική των χειρισμών και την γενική φυσική παρουσία που έχουν όλες οι συσκευές της, ισορροπώντας ευχάριστα μεταξύ του ρετρό (με τα χαρακτηριστικά τυπογραφικά στοιχεία και τους περιστροφικούς διακόπτες) και του σύγχρονου (με την μεγάλη, φωτεινή οθόνη). Το καθαρό πάνελ με τους λίγους αραιά τοποθετημένους διακόπτες, εν προκειμένω, ωφελεί: Ο επεξεργαστής αποδείχθηκε πολύ φιλικός και προφανής στην χρήση και ο κάτοχός του δεν θα χρειαστεί να καταφύγει στο εγχειρίδιο παρά μόνο για τις λεπτομέρειες. Η περιήγηση στα μενού και οι διάφορες επιλογές γίνονται με τα δύο περιστροφικά dials και, μετά τις ρυθμίσεις, η ενεργοποίηση των διαφόρων λειτουργιών γίνεται με απλούς πιεστικούς διακόπτες που έχουν θετική αίσθηση και ευανάγνωστο lettering.

Φωτογραφία

Είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με μια πραγματική συσκευή McIntosh... Το user interface είναι καλοσχεδιασμένο και προφανές και η οθόνη ευανάγνωστη.

Από πλευράς συνδέσεων, ο MEN220 ακολουθεί μια γενικότερη λογική που διέπει αυτού του είδους τους επεξεργαστές. Πρόκειται για μια A-D-D-A συσκευή, υπό την έννοια ότι συνδέεται αναλογικά, είτε σε έναν βρόχο εγγραφής/επεξεργασίας του προενισχυτή είτε μεταξύ προενισχυτή και τελικού ενισχυτή, ο χρήστης μάλιστα πρέπει να κάνει την σχετική επιλογή (η οποία επηρεάζει την ευαισθησία και τις στάθμες στην έξοδο) μέσα από το μενού κατά το αρχικό στήσιμο της συσκευής. Όλα τα σήματα υπόκεινται σε μετατροπή A/D, επεξεργασία και μετατροπή D/A, χωρίς να υπάρχει ψηφιακή είσοδος. Παρόμοια λογική συναντήσαμε τόσο στον Copland DRC205 όσο και στον “σκέτο” επεξεργαστή της Lyngdorf, τον RP-1 με τον οποίο ο MEN220 είναι στενός συγγενής. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του balanced και single ended εισόδους καθώς και δύο ζεύγη εξόδων ανά κανάλι (επίσης σε single ended και balanced εκδοχή). Αυτή η επιλογή μπορεί να φαίνεται πλεονασμός, κρύβει όμως μια σημαντική δυνατότητα του MEN220, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ενεργό crossover σε πολυενισχυόμενα συστήματα. O χρήστης μέσω του μενού μπορεί να επιλέξει την συχνότητα cross με ακρίβεια ενός Hz και την οικογένεια του φίλτρου (Butterworth 1/2/4 και Linkwitz-Riley 2/4/8) ανάλογα με τα ηχεία που διαθέτει.

Φωτογραφία

Η επιλογή του ρυθμού λειτουργίας γίνεται με έναν απλό πιεστικό διακόπτη ο οποίος έχει πολύ καλή αίσθηση. Στην κάτω αριστερή γωνία υπάρχει και η υπογραφή: RoomPerfect.

Φωτογραφία

Ένας μικρός διακόπτης (στο μέσον κάτω από το μενού) ενεργοποιεί τις ρυθμίσεις. Η κίνηση μεταξύ των διάφορων επιλογών γίνεται με ένα περιστροφικό dial.

Στην πίσω πλευρά της συσκευής υπάρχει ακόμη η είσοδος του μικροφώνου με βύσμα XLR. Ο επεξεργαστής συνοδεύεται από πλήρες πακέτο για τις μετρήσεις, το οποίο περιλαμβάνει την κάψα και τον προενισχυτή του μικροφώνου, καλώδιο και στάντ.
Το εσωτερικό του επεξεργαστή είναι πυκνό και προσεγμένο. Διαθέτει αρκετά βαρύ τροφοδοτικό και το κύκλωμα είναι υλοποιημένο με τεχνολογία SMD. Η καρδιά του συστήματος βρίσκεται σε έναν επεξεργαστή ADSP-BF561 Blackfin της Analog Devices ο οποίος τρέχει τις μετρήσεις, τον αλγόριθμο και τα φίλτρα και υποστηρίζεται από τους μετατροπείς A/D της Asahi Kasei (24/192) και τους μετατροπείς D/Α WM8740 της Wolfson, ένα κοστούμι που συναντήσαμε και στον DPA-1 της Lyngdorf. Τα αναλογικά στάδια στηρίζονται στα αγαπημένα ολοκληρωμένα της ΜcIntosh, 5532 και 5534 καθώς και στο πολύ καλό OPA134 της Burr Brown.

Φωτογραφία

Δύο ομάδες εισόδων, single ended και balanced, μαζί με την είσοδο του μικροφώνου μέτρησης.

Φωτογραφία

Ο MEN220 προσφέρει δύο εξόδους single ended και δύο balanced. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ενεργό crossover.

Ο MEN220 διαθέτει, φυσικά, τηλεχειριστήριο μέσω του οποίου ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιήσει όλες τις λειτουργίες και τις ρυθμίσεις της συσκευής. Ειδικά για τις ρυθμίσεις, απαιτείται φυσικά οπτική επαφή με την οθόνη, η οποία πάντως είναι πολύ φωτεινή και ευανάγνωστη ακόμη και από μέση απόσταση.

Φωτογραφία

Πολύπλοκη αλλά πειθαρχημένη κατασκευή που χρησιμοποιεί SMD. Το τροφοδοτικό είναι αρκετά βαρύ (και αποδείχθηκε αθόρυβο) και δεν υπάρχουν καλωδιώσεις που μεταφέρουν σήμα.

Φωτογραφία

Το στάδιο εξόδου με τους δύο d/a της Wolfson και τους τελεστικούς ενισχυτές που έχουν αναλάβει την οδήγηση των single ended και balanced εξόδων.

Φωτογραφία

Η καρδιά του συστήματος: Δύο αρθρώματα της Lyngdorf. Το ένα από τα δύο (βρίσκεται σε δεύτερο επίπεδο και δεν διακρίνεται) περιλαμβάνει τον επεξεργαστή ADSP-BF561 της Analog Devices. Στο επάνω μέρος της φωτογραφίας και στο κέντρο, διακρίνεται ο μετατροπέας a/d της AKM.