Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 11/10/2011

flag
english
abstract

USB/DIGITAL AUDIO INTERFACE

M2Tech hiFace Evo

Thumbnail_φωτο

O hiFace Evo είναι μια ιδιαίτερα απλή στην εμφάνισή της συσκευή με σασί βασισμένο σε προφίλ αλουμινίου και οι Ιταλοί έχουν καταβάλει ελάχιστη προσπάθεια να το κάνουν ελκυστικό. Αν είχατε στο μυαλό σας την εμπνευσμένη δουλειά που έχει γίνει στον Young, είναι σαφές ότι θα πρέπει να το... ξεχάσετε. Η μικρή επιφάνεια της συσκευής επιβάλει την τοποθέτηση βυσμάτων εισόδου και εξόδου και στις δύο όψεις της που έχει αποκτήσει, έτσι, έναν pro χαρακτήρα που ταιριάζει, ασφαλώς, στην λογική του interface αλλά θα κάτσει λίγο δύσκολα στο ρακ σας. Όχι ότι δικαιολογείστε να έχετε παράπονο. Οι άνθρωπο της M2Tech έχουν περιλάβει ο,τι μπορεί να περιληφθεί σε ένα USB interface, επιλογή η οποία μεταφράζεται σε όλα τα είδη ψηφιακών εξόδων (συμπεριλαμβανόμενων και τον κάπως... ακραίων ST Glass και I2S) διπλή ομοαξονική έξοδο με βύσμα BNC (75Ω) και συμβατικό, καλής ποιότητας RCA, κι ακόμη είσοδο για εξωτερικό clock, καθώς και τα απαραίτητα ledάκια που ενημερώνουν τον χρήστη για την κατάσταση της συσκευής.

Φωτογραφία

O hiFace Evo περιλαμβάνει ένα πλήρες πακέτο εξόδων. Εδώ, εκτός από την θύρα USB, φαίνονται οι δύο οπτικές έξοδοι (Toslink και ST Glass), η είσοδος χρονισμού (Word Clock) καθώς και το βύσμα της τροφοδοσίας.

Η τροφοδοσία του HiFace Evo είναι μια ασαφής υπόθεση με την καλή έννοια: Ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε εξωτερικό πακ παρέχει τάση από 7 μέχρι 11VDC, συμπεριλαμβανόμενων και μπαταριών (η κατανάλωση, πάντως, δεν είναι μικρή, τα τυπικά χαρακτηριστικά δίνουν 140mA χωρίς φορτίο και χωρίς σήμα), κάτι που σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον, υπάρχει ένα σοβαρό τροφοδοτικό στο εσωτερικό της συσκευής και, δεύτερον, ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα τροφοδοτικό της προτίμησής του. Στην πράξη, η σημαντικότερη βελτίωση που συζητείται μεταξύ των χρηστών της συσκευής είναι η προσθήκη ενός καλού τροφοδοτικού. Εμείς, χρησιμοποιήσαμε κατά τη διάρκεια της δοκιμής το PSUZ (για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ) ενώ σχετικώς πρόσφατα και η ίδια η εταιρία έκανε την κίνησή της, παρουσιάζοντας ένα δικό της εξωτερικό τροφοδοτικό.

Φωτογραφία

Στην δεύτερη (πίσω;) επιφάνεια της συσκευής θα βρείτε τον συνδετήρα για τα σήματα I2S (RJ-45), τις δύο ομοαξονικές S/PDIF (με βύσματα RCA και BNC) καθώς και την έξοδο AES/EBU.

Το εσωτερικό της συσκευής επιβεβαιώνει αυτό που αρχικά είχαμε διαπιστώσει στην περίπτωση του Υoung: H Μ2Tech βασίζεται σε εκλογικευμένες σχεδιαστικές προσεγγίσεις που εξασφαλίζουν έναν συνδυασμό ποιότητας και ελεγχόμενου κόστους. Στην περίπτωση του hiFace Evo αυτές οι αξίες μεταφράζονται σε ένα προσεγμένο τροφοδοτικό, ξεχωριστά σταθεροποιημένο για τους ταλαντωτές που συμμετέχουν στον χρονισμό του κυκλώματος, το αγαπημένο USB interface της εταιρίας (68013 της Cypress) και γαλβανική απομόνωση για της ηλεκτρικές εξόδους μέσω μικρών μετασχηματιστών. Η λογική του κυκλώματος βασίζεται σε ένα FPGA της Xilinx και ο χρονισμός γίνεται από ταλαντωτή με δύο κρυστάλλους (συνήθης επιλογή των σχεδιαστών που δίνουν σημασία στη λεπτομέρεια, όταν η συσκευή χειρίζεται σήματα με δύο βασικές συχνότητες, την consumer 44.1kHz και την επαγγελματική 48kHz). Μιλώντας για “επαγγελματίες” είναι, εδώ, ενδιαφέρουσα η επιλογή της M2Tech να επιτρέπει την επιλογή (μέσω jumper) μεταξύ Pro/Consumer mode στην έξοδο AES/EBU, κάτι που θα επιτρέψει την σύνδεση του interface με κάποιο δύστροπο και κατά πάσα πιθανότητα σχετικώς παλιό μηχάνημα που αναμένει ενεργοποιημένες τις πληροφορίες του πρωτοκόλλου και ίσως λύσει κάποια προβλήματα συμβατότητας με πρόχειρα υλοποιημένες εισόδους AES/EBU σε consumer συσκευές.

Φωτογραφία

Τα δύο βασικά ολοκληρωμένα κυκλώματα της συσκευής είναι το FPGA της Xilinx (αριστερά) και το USB interface 7C68013A της Cypress. Αριστερά από το Xilinx φαίνονται οι δύο κρύσταλλοι για το κύκλωμα χρονισμού.

Φωτογραφία

Όλες οι ηλεκτρικές συνδέσεις (S/PDIF, AES/EBU και Word Clock) είναι απομονωμένες με την χρήση ειδικών μετασχηματιστών. Είναι τα εξαρτήματα που φαίνονται πίσω από τους αντίστοιχους ακροδέκτες.