Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 16/07/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

USB DAC

M2Tech HiFace DAC

Thumbnail_φωτο

Το πρώτο πράγμα που σκέπτεσαι όταν βλέπεις για πρώτη φορά το HiFace DAC, είναι -βεβαίως- “γιατί είναι πορτοκαλί”... Δεν αποκλείεται να είναι μια επιλογή βασισμένη σε καθαρά αισθητικά κριτήρια, ωστόσο, η ανάγκη να να ξεχωρίζει το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν είναι δευτερευούσης σημασίας, αφού το HiFace DAC έχει σχεδόν 90 χιλιοστά μήκος και προεξέχει αρκετά από τον υπολογιστή (ειδικά αν μιλάμε για laptop/netbook και για θύρα που βρίσκεται στο πλάι). Όπως και στην περίπτωση του ορίτζιναλ HiFace, ο μοναδικός μηχανισμός που κρατά στη θέση του το στικ είναι η ίδια η θύρα USB (ανάλογα μάλιστα με τον υπολογιστή το στικ μπορεί να βρίσκεται στον αέρα) και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το προσέξει κανείς, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το καλώδιο που θα χρησιμοποιήσει για την σύνδεσή του με τον ενισχυτή το οποίο θα πρέπει να είναι αρκετά εύκαμπτο.

Φωτογραφία

Η M2Tech έχει ακολουθήσει την πεπατημένη στο περίβλημα του HiFace DAC, σχεδιάζοντας ένα απλό στικ που τοποθετείται απευθείας στην θύρα USB. Η επιλογή του χρώματος είναι, ασφαλώς, πρωτότυπη.

Η έξοδος του μετατροπέα υλοποιείται με ένα απλό θηλυκό mini jack 3.5mm στο οποίο μπορούν να συνδεθούν και ακουστικά αρκεί αυτά να έχουν μέση ή υψηλή ονομαστική αντίσταση. Φυσικά, στην περίπτωση των ακουστικών ο χρήστης θα πρέπει να ρυθμίζει την στάθμη από το media player που χρησιμοποιεί για την αναπαραγωγή των αρχείων. Το HiFace DAC δεν διαθέτει καμία ένδειξη για το κλείδωμα και το sample rate του εισερχόμενου σήματος και τροφοδοτείται από τον host μέσω του διαύλου.
Στο εσωτερικό του στικ η M2Tech έχει κάνει δουλειά ανάλογη με την φήμη της. Η διαχείριση του σήματος από τη θύρα USB γίνεται από ένα ολοκληρωμένο της XMOS, του οποίου προηγείται ένα front end της SMSC.

Φωτογραφία

Το στικ είναι αρκετά μακρύ και αν τοποθετηθεί σε πλάγια θύρα USB χρειάζεται μια σχετική προσοχή καθώς το μόνο που το κρατά στη θέση του είναι η μηχανική επαφή των βυσμάτων στην θύρα. Χρησιμοποιήστε ένα ελαφρύ και εύκαμπτο καλώδια.

Το συγκεκριμένο ολοκληρωμένο εκτός των άλλων περιλαμβάνει και τα απαραίτητα κυκλώματα για την σταθεροποίηση της τάσης η οποία προέρχεται από τον υπολογιστή. Το HiFace DAC μπορεί να πραγματοποιήσει ασύγχρονο streaming αρχείων μέχρι 32bit/384kHz. Οι χρήστες υπολογιστών της Apple ή με λειτουργικό Linux δεν χρειάζεται να εγκαταστήσουν κάποιο driver, ενώ -κατά τα γνωστά- σε περιβάλλον Windows απαιτείται η συνήθης διαδικασία (download/εγκατάσταση). O μετατροπέας που χρησιμοποιείται είναι ο PCM5102 της Texas. Η M2Tech δεν έχει κάνει οικονομίες και το σύστημα βασίζεται σε clock με δύο κρυστάλλους (έναν για κάθε βασική συχνότητα) για το οποίο δηλώνει ότι εισάγει πολύ χαμηλό jitter. Η ποιότητα κατασκευής είναι καλή και το πιο “επικίνδυνο” εξάρτημα, το βύσμα των 3.5mm φαίνεται σταθερά προσαρμοσμένο στο κύκλωμα.

Φωτογραφία

Το ολοκληρωμένο της XMOS που αποτελεί το interface μεταξύ USB και μετατροπέα. Διακρίνονται οι τρεις συνολικά ταλαντωτές, ο ένας για τον χρονισμό του interface (επάνω αριστερά) και οι δύο για τον χρονισμό του ψηφιακού audio, ένας ανά βασική συχνότητα δειγματοληψίας (ακριβώς δεξιά από το XMOS).

Φωτογραφία

H θύρα USB ελέγχεται σε ότι αφορά τις βασικές της λειτουργίες από ένα ολοκληρωμένο της SMSC (επάνω αριστερά) το οποίο περιλαμβάνει και το κύκλωμα σταθεροποίησης της τροφοδοσίας (η οποία προέρχεται από το bus, δεν υπάρχει άλλο τροφοδοτικό). Δεξιά, φαίνεται ο μετατροπέας της Texas.