Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 01/11/2011

flag
english
abstract

ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

JE Audio VS70.1

Thumbnail_φωτο

Ξεκινάω με αυτό το, αισθητικού προβληματισμού, θέμα διότι είναι το πλέον προφανές, στην περίπτωση του VS70.1: Στο σύνολό τους, οι λυχνίες (πέντε ανά κανάλι) βρίσκονται τοποθετημένες στο εσωτερικό τοίχωμα ενός φρέατος το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του ενισχυτή. Αυτό έχει δύο θετικές πλευρές και μια αρνητική. Πρώτα τα θετικά: Το σασί του ενισχυτή έχει μικρό ύψος και θυμίζει έναν “κανονικό” ενισχυτή. Φυσικά δεν μπορείς να βάλεις τίποτε πάνω από αυτόν (εκτός αν θέλεις να το ψήσεις, φυσικά) αλλά ο VS70.1 είναι αρκούντως μαζεμένος και σε συνδυασμό με τη βαριά κατασκευή του (με τις ήπια κεκλιμένες πλευρές) είναι όμορφος. Στη συνέχεια, η οριζόντια τοποθέτηση των λυχνιών εξασφαλίζει καλή ψύξη χωρίς αυτές να είναι εκτεθειμένες. Ένα απλό πλέγμα εξασφαλίζει τα δάχτυλα των περίεργων από εγκαύματα και αυτό είναι όλο. Από την άλλη αυτό ακριβώς το πλεονέκτημα μπορεί να είναι και το μειονέκτημα της σχεδίασης, τουλάχιστον για ορισμένους. Οι 4 KT77 δεν είναι ορατές με αποτέλεσμα ο ενισχυτής να μη δημιουργεί ατμόσφαιρα... Αυτά είναι υποκειμενικά πράγματα. Εγώ, πάντως, συμφωνώ με τον Lam.

Φωτογραφία

Χάρις στην ιδιόμορφη τοποθέτηση των λυχνιών του, ο VS70.1 είναι ένας λαμπάτος ενισχυτής με σασί συμβατικής μορφής και λογικών διαστάσεων. Η ποιότητα κατασκευής είναι πολύ καλή με “βαριά” πρόσοψη και άψογη συναρμολόγηση.

Σίγουρα, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του VS70.1 είναι το κύκλωμά του. Εδώ, έχει επιλεγεί μια fully balanced σχεδίαση από την είσοδο μέχρι την έξοδο η οποία εξασφαλίζει δύο πράγματα: Πρώτον, η σύνδεση μέσω XLR και ζυγισμένων γραμμών μεταφοράς μειώνει τον θόρυβο που μπορεί να μαζέψουν τα καλώδια, ειδικά αν είναι μεγάλου μήκους. Δεύτερον, αφού το σήμα έχει από την αρχή balanced μορφή (υπάρχουν δύο κλάδοι ενίσχυσης σε αντίθεση φάσης) δεν χρειάζεται καθόλου το phase splitter που είναι ένα βασικό μέρος του κυκλώματος κάθε ενισχυτή με στάδιο εξόδου push pull. Επιπροσθέτως, η JE Audio δεν φαίνεται να φοβάται την ανάδραση. Με βάση το δημοσιευμένο διάγραμμα βαθμίδων, χρησιμοποιεί δύο βρόχους, έναν τοπικό για τα πρώτα στάδια του ενισχυτή (ενίσχυσης της τάσης) και έναν ολικό, από την έξοδο προς την είσοδο. Την τοπολογία αυτή η οποία βασίζεται σε διαφορικούς ενισχυτές για την εφαρμογή της ανάδρασης και όχι σε phase splitter, η εταιρία την ονομάζει DBFT (Dual Balanced Feedback Technology) και διαθέτει το σχετικά πνευματικά δικαιώματα. Στην πράξη, το κύκλωμα του VS70.1 υλοποιείται με τρεις διπλοτριόδους οι οποίες αποτελούν το πρώτο στάδιο του κάθε καναλιού και δύο KT77 οι οποίες έχουν αναλάβει την διαχείριση της ισχύος. Στον ενισχυτή της δοκιμής όλες οι λυχνίες ανήκαν στη σειρά Gold Lion – Genalex.

Φωτογραφία

Το ρυθμιστικό στην πρόσοψη δεν πρέπει να σας μπερδεύει. Ο ενισχυτής είναι τελικός και όχι ολοκληρωμένος! Προσφέρει balanced και single ended εισόδους και ξεχωριστά ζεύγη ακροδεκτών για την σύνδεση ηχείων 8Ω και 4Ω.

Φωτογραφία

Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει την είσοδο με την βοήθεια ενός διακόπτη. Οι ακροδέκτες γιατ ην σύνδεση των ηχείων είναι καλής ποιότητας και δέχονται, άνετα, μεγάλες διατομές.

Η κατασκευή της συσκευής είναι πολύ καλή, για το κόστος της δε, θα την χαρακτήριζα εξαιρετική. Χρησιμοποιούνται μετασχηματιστές τροφοδοσίας R-Core και καλής ποιότητας υλικά, όπου χρειάζεται. Οι μετασχηματιστές εξόδου είναι, φυσικά, custom και προσφέρουν διαφορετικά taps για την σύνδεση με ηχεία ονομαστικής αντίστασης 4 και 8Ω, μέσω ακροδεκτών καλής ποιότητας. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του δύο ζεύγη εισόδων, ένα single ended και ένα balanced καθώς και ένα ρυθμιστικό ευαισθησίας υλοποιημένο με ένα ποτενσιόμετρο της Alps. Με βάση τα δημοσιευμένα χαρακτηριστικά, ο VS70.1 αποδίδει 35W ανά κανάλι με παραμορφώσεις που δεν ξεπερνούν το 1% για πλήρη ισχύ σε φορτία 8Ω.

Φωτογραφία

Στο εσωτερικό του ενισχυτή συναντήσαμε καλής ποιότητας υλικό και αρκετή πειθαρχία, παρά την κάπως ιδιόμορφη αρχιτεκτονική που υπαγορεύει ο τρόπος τοποθέτησης των λυχνιών.

Φωτογραφία

Αυτό είναι το κύκλωμα ρύθμισης της πόλωσης των λυχνιών. Ένας διακόπτης επιλέγει την λυχνία, και το LED βοηθά στη σωστή ρύθμιση.

Φωτογραφία

R-core μετασχηματιστής τροφοδοσίας θωρακισμένος με λωρίδα χαλκού (πίσω), τσοκ τροφοδοσίας (στη μέση) και μετασχηματιστής εξόδου (σε πρώτο πλάνο).