Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 24/04/2012
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ – USB/DAC
O Η70 απέδωσε 82Wrms ανά κανάλι σε φορτίο 8Ω, στο όριο του ψαλιδισμού, τιμή η οποία ανέβηκε στα 110Wrms για φορτίο 4Ω, μια αύξηση ισχύος κατά 1.3 περίπου η οποία δεν ενθουσιάζει αλλά παραμένει επαρκής για έναν μικρό ενισχυτή (η ονομαστική τιμή που δίνει η Hegel είναι 70Wrms/8Ω). Ο συντελεστής απόσβεσης υπολογίστηκε στο 61, τιμή η οποία κρίνεται απολύτως επαρκής. Οι στατικές μετρήσεις της παραμόρφωσης (για το 1/3 της μέγιστης ισχύος με σήμα 1kHz) κινήθηκαν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα (0.017% και 0.034% για φορτία 8Ω και 4Ω αντιστοίχως) ενώ η παραμόρφωση ενδοδιαμόρφωσης μετρήθηκε στο 0.009%. Ο ενισχυτής εμφανίστηκε αρκετά αθόρυβος εμφανίζοντας λόγο S/N στα -79.5dBr(A) με στάθμη αναφοράς αυτήν που αντιστοιχεί σε ισχύ 1Wrms/8Ω.
Η απόκριση συχνότητας εμφανίστηκε ιδιαίτερα ομαλή, ξεπερνώντας με χαρακτηριστική άνεση τα 20kHz, με μια πολύ ήπια τάση αποκοπής στις πολύ χαμηλές συχνότητες η οποία φτάνει το 0.8dB στα 10Hz. Η διαφοροποίηση της απόκρισης όταν ο ενισχυτής οδηγεί σύνθετο φορτίο είναι πολύ μικρή, γεγονός που επιβεβαιώνει την επάρκεια του συντελεστή απόσβεσης. Ίσως το πλέον σημαντικό εύρημα εδώ να είναι η η διαφορά στη στάθμη μεταξύ των δύο καναλιών (λίγο μικρότερη του 1dB) η οποία σε συνδυασμό με την ελαφρώς διαφοροποιημένη συμπεριφορά στις συχνότητες άνω των 10kHz δείχνει ότι πρόκειται για πρόβλημα ρύθμισης ενός εκ των δύο σταδίων εξόδου (ο ενισχυτής είχε αρκετές ώρες λειτουργίας όταν παραδόθηκε για δοκιμή).
Το φάσμα του σήματος εξόδου για σήμα 1kHz και απόδοση ισχύος στο 1/3 της μέγιστης (σε φορτίο 8Ω) περιλαμβάνει μια σειρά από αρκετά έντονες αρμονικές (εκ των οποίων οι ισχυρότερες είναι οι περιττές). H στάθμη τους πέφτει γρήγορα κάτω από τα -80dBr και μετά την όγδοη αρμονική κάτω από τα -100dBr.
To φάσμα του θορύβου στην έξοδο (με τις εισόδους βραχυκυκλωμένες και στάθμη αναφοράς αυτήν που αντιστοιχεί σε ισχύ 1Wrms/8Ω) δείχνει μια συσκευή με χαμηλό θόρυβο. Το hum στα 50Hz δεν είναι ορατό και δεν φαίνεται να επηρεάζει καθόλου την έξοδο της συσκευής, είναι όμως ορατός ο θόρυβος των 100Hz από την ανόρθωση η οποίος βρίσκεται στα -100dBr (είναι δηλαδή αρκετά χαμηλός σε στάθμη) αλλά δημιουργεί μια σειρά από αρμονικές καθώς επίσης και κάποια προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης όταν υπάρχει σήμα (τα οποία φαίνονται στο φάσμα του 1kHz). To διάγραμμα μεταβολής της αρμονικής παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την συχνότητα παραμένει κάτω από το 0.01% για το σύνολο του φάσματος (στο ένα από τα δύο κανάλια) και λίγο πάνω από την τιμή αυτή για το δεύτερο κανάλι, με μια ήπια τάση αύξησης της τιμής πάνω από τα 10kHz.
Φάσμα θορύβου στην έξοδο. Στάθμη αναφοράς: 1Wrms/8Ω, είσοδος βραχυκυκλωμένη. |
thd+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: 15Wrms/8Ω. |
Η παραμόρφωση σε συνάρτηση με την ισχύ φαίνεται να παίρνει τις χαμηλότερες τιμές της μεταξύ 10Wrms και 20Wrms για φορτίο 8Ω. To σημείο όπου κάνει την πρώτη της εμφάνιση η υπερφόρτωση βρίσκεται περίπου στα 65Wrms/8Ω. Παρόμοια είναι και η συμπεριφορά του σταδίου εξόδου με φορτίο 4Ω, αλλά -όπως συμβαίνει συνήθως- η παραμόρφωση είναι υψηλότερη. Ο ενισχυτής αποδείχθηκε ιδιαίτερα γρήγορος. Με τετραγωνικό σήμα 1kHz στην είσοδο και για μέγιστη στάθμη εξόδου, υπολογίσαμε χρόνο ανόδου 1.47μS (ο οποίος συμβατικά αντιστοιχεί σε ένα εύρος πάνω από 200kHz, τιμή η οποία είναι σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με τους ισχυρισμούς της Hegel, η οποία αναφέρει ως άνω όριο τα 100kHz) ενώ ο ρυθμός ανύψωσης υπολογίστηκε στα 48,4V/μS. Η μορφή της κυματομορφής στην έξοδο ήταν ομαλή χωρίς μεταβατικά φαινόμενα ή άλλες παραμορφώσεις άξιες λόγου.
thd+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (πράσινη καμπύλη) και 4Ω (κόκκινη καμπύλη). |
Απόκριση σε τετραγωνικό σήμα 1kHz. Μέγιστη τάση εξόδου σε φορτίο 8Ω. |
Οι μετρήσεις στο ψηφιακό μέρος του ενισχυτή έγιναν μέσω της θύρας USB, με σήμα 16bit/48kHz. Το interface έδειξε αρκετή ανοχή σε σήματα με jitter αν και φάνηκε λίγο ευαίσθητο στις υψηλές συχνότητες, κάτι που φαίνεται στην σχετική καμπύλη για σήμα εισόδου 24kHz και για σήματα jitter πάνω από τα 2kHz. H γραμμικότητα του μετατροπέα αποδείχθηκε επαρκής (το αντίστοιχο διάγραμμα φτάνει κοντά στα -100dBFS).
Το φάσμα διαμόρφωσης του σήματος από θόρυβο περιλαμβάνει δύο ευρήματα. Πρώτον, λοβούς σε απόσταση +/-5Hz περίπου εκατέρωθεν της θεμελιώδους, οι οποίοι θα μπορούσαν να οφείλονται στο jitter και, δεύτερον, δύο εμφανείς αιχμές σε απόσταση +/-100Hz από την θεμελιώδη οι οποίοι, προφανώς, οφείλονται στον θόρυβο από την ανόρθωση της συσκευής. Μιλάμε, φυσικά, για υποπροϊόντα που είναι, μεν, ορατά αλλά έχουν πολύ χαμηλή στάθμη, κάτω από τα -100dBu. Τέλος ο θόρυβος του ενισχυτή μετρημένος με αναφορά την θύρα USB κινήθηκε, επίσης, σε αρκετά χαμηλά επίπεδα. Στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων βρίσκεται κάτω και γύρω από τα -110dBFS (με την αναμενόμενη αιχμή στα 100Hz) και προοδευτικά ανεβαίνει σε συνάρτηση με την συχνότητα. Στα 20kHz βρίσκεται σε στάθμη λίγο υψηλότερη των -100dBFS.