Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 07/06/2016

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/STREAMING DAC

Hegel H160.

Hegel H160.

Δεν θα εκπλαγώ καθόλου, αν ύστερα από κάποια χρόνια μάθω ότι ο Holter έχει βάλει με κάποιον στοίχημα ότι δεν θα αλλάξει ποτέ τα σασί που χρησιμοποιεί για τους ενισχυτές του. Ο H160 “φωνάζει” από μακρυά ότι ανήκει στη Hegel καθώς υιοθετεί την ίδια βασική αισθητική που η εταιρία χρησιμοποιεί εδώ και πολλά χρόνια. Η χαρακτηριστική, καμπυλωμένη, πρόσοψη είναι ίδια με αυτήν που συναντήσαμε για πρώτη φορά το 2006, όπως ίδιο είναι και το λιτό user interface με τον επιλογέα εισόδων, στα αριστερά, και το ρυθμιστικό στάθμης, στα δεξιά. Ο H160 περιλαμβάνει, ακόμη, μια αρκετά μεγάλη και ευανάγνωστη οθόνη (με ρυθμιζόμενη φωτεινότητα) όπου ο χρήστης μπορεί να δει την επιλεγμένη είσοδο, την στάθμη και την κατάσταση ετοιμότητας του ενισχυτή όταν αυτός είναι συνδεδεμένος στο οικιακό δίκτυο. Στην πράξη, το πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιεί κανείς τον ενισχυτή με το τηλεχειριστήριο. Αυτό, προσφέρει όλα τα βασικά (επιλογή εισόδων, ρύθμιση στάθμης, mute) αλλά και την δυνατότητα στοιχειώδους ελέγχου των media players που είναι συνδεδεμένα με τον ενισχυτή μέσω του USB.

Hegel H160.

Με την κλασική σχεδίαση της Hegel, ο Η160 είναι ένας προσεγμένος στην εμφάνιση, λιτός και εύκολος στην χρήση ολοκληρωμένος ενισχυτής. Η οθόνη είναι ευανάγνωστη και προβάλλει τις βασικές πληροφορίες για τις επιλογές που έχει κάνει ο χρήστης.

Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες σύνδεσης, ο H160 έχει δύο πρόσωπα. Ο χρήστης έχει πρόσβαση σε τρεις αναλογικές εισόδους, μια balanced με βύσματα XLR και δύο single ended με βύσματα RCA. Από τις single ended, η μία, προορίζεται για home theatre bypass αλλά, με μια απλή διαδικασία, μπορεί να “γυρίσει” σε συμβατική είσοδο της οποίας η στάθμη ρυθμίζεται. Όλα αυτά μας κάνουν άθροισμα “3”, πολύ μικρό για ολοκληρωμένο ενισχυτή, ακόμη και στην ψηφιακή εποχή. Για αρκετούς χρήστες, δεν αποκλείεται αυτή η προσέγγιση να έχει αρνητικό αντίκτυπο. Το αναλογικό routing του ενισχυτή συμπληρώνεται με δύο εξόδους προενισχυτή, μια της οποίας η στάθμη ελέγχεται (για σύνδεση με τελικό) και μια με σταθερή στάθμη. Το δεύτερο πρόσωπο του H160 αφορά την διαχείριση των συμβατικών ψηφιακών σημάτων και των λοιπών ψηφιακών μέσων και εδώ φαίνεται ότι ο ενισχυτής θα νοιώσει πιο άνετα σε ρόλο ψηφιακού hub. Σε αυτό το κομμάτι, υπάρχει μια ομοαξονική είσοδος και τρεις οπτικές/Toslink, ενώ η συσκευή διαθέτει θύρα USB (με δυνατότητα streaming μέχρι 24/96) καθώς και θύρα Ethernet. Οι δυνατότητες σύνδεσης συμπληρώνονται με μια έξοδο ακουστικών καθώς και με την δυνατότητα ασύρματου streaming μέσω AirPlay.

Hegel H160.

Η επιλογή της εισόδου γίνεται με έναν περιστροφικό διακόπτη που έχει πολύ καλή αίσθηση. Ο ενισχυτής προσφέρει, συνολικά, εννέα εισόδους, από τις οποίες οι τρεις είναι για αναλογικό σήμα και οι τέσσερις για συμβατικά ψηφιακά σήματα, ενώ υπάρχει ακόμη θύρα USB και θύρα Ethernet.

Hegel H160.

To ρυθμιστικό της στάθμης είναι βηματικό και προσφέρει 100 βήματα (0-99) με τη θέση “0” να ενεργοποιεί το mute. Ο ενισχυτής ξεκινά πάντα σε μια συγκεκριμένη στάθμη, η οποία, ωστόσο, μπορεί να ρυθμιστεί από τον χρήστη, όπως και η φωτεινότητα της οθόνης.

Η δομή του H160, σύνθετη όπως είναι αναμενόμενο με βάση τα προσφερόμενα, έχει αρκετό ενδιαφέρον. Το στάδιο του προενισχυτή βασίζεται σε τελεστικούς ενισχυτές 4556 και σε έναν ελεγκτή στάθμης 1159 (όλα της JRC) και έχει ως αποστολή να οδηγήσει τον τελικό ενισχυτή ο οποίος βασίζεται σε ένα στάδιο ισχύος σε τάξη ΑΒ με διπολικούς ημιαγωγούς (δύο ζεύγη 2SC5949/2SA2121 ανά κανάλι). H Hergel διαφοροποιείται από την κλασική αρχιτεκτονική των τελικών ενισχυτών, οι οποίοι -συνήθως- περιλαμβάνουν ένα τελικό στάδιο με κάποιο -μικρό- κέρδος τάσης, υλοποιώντας ένα πλήρως διαχωρισμένο κύκλωμα, το πρώτο στάδιο του οποίου προσφέρει το κέρδος τάσης και το δεύτερο στάδιο το κέρδος ρεύματος. Αυτό της επιτρέπει να χρησιμοποιήσει μόνο τοπικούς βρόχους ανάδρασης, αντιμετωπίζοντας το κάθε στάδιο ως ξεχωριστό ενισχυτή. Επίσης, προσφέρει καλύτερες συνθήκες τροφοδοσίας καθώς το κάθε στάδιο έχει το δικό του δευτερεύον στον μεγάλο δακτυλιοειδή μετασχηματιστή και την δική του ανόρθωση. Το τελικό στάδιο υποστηρίζεται από έξι πυκνωτές των 10.000μF. Ο τελικός ενισχυτής χρησιμοποιεί (όπως όλοι οι ενισχυτές της Hegel) την τεχνολογία SoundEngine για την οποία η εταιρία διαθέτει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Πρόκειται για ένα κύκλωμα που αναλαμβάνει την τοπική διόρθωση των σφαλμάτων του κάθε σταδίου και ενεργοποιήται μόνο όταν υπάρχει κάποια απόκλιση. Αν δεν υπάρχει απόκλιση, τότε το κύκλωμα συμπεριφέρεται συμβατικά, ως στάδιο με τοπική ανάδραση. Η Hegel θεωρεί ότι αυτή η προσέγγιση αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα των δύο βασικών τρόπων εφαρμογής της ανάδρασης στους ενισχυτές (τοπική και ολική ανάδραση) χωρίς τα μειονεκτήματά τους. Σε επίπεδο διαγράμματος βαθμίδων η ιδέα είναι ενδιαφέρουσα. Αντί να χρησιμοποιεί ένα βρόχο ολικής ανάδρασης για την διόρθωση των σφαλμάτων του ενισχυτή, το SoundEngine χρησιμοποιεί τοπικούς βρόχους στους οποίους περιλαμβάνεται και ένα κύκλωμα κατωφλίου. Με βάση τις περιγραφές της εταιρίας, ο κάθε βρόχος ενεργοποιείται μόνο όταν υπάρχει σφάλμα που ξεπερνά το προκαθορισμένο κατώφλι. Κατά την Hegel, αυτή η μέθοδος ελαχιστοποιεί και την παραμόρφωση διάβασης των σταδίων εξόδου τάξης ΑΒ, ελαχιστοποιώντας την ανάγκη για υψηλά ρεύματα πόλωσης (ή για στάδια τάξης Α).

Hegel H160.

Ο H160 χρησιμοποιεί τυπικά καλούς ακροδέκτες για την σύνδεση των πηγών, ενώ οι ακροδέκτες σύνδεσης των ηχείων δέχονται όλους τους πιθανούς τύπους καλωδίων. Είναι βέβαιο, ότι κάποιοι θα βρουν τον αριθμό των αναλογικών εισόδων μικρό.

Hegel H160.

Το εσωτερικό του ενισχυτή είναι πολύ πυκνό, καθώς περιλαμβάνει και έναν πλήρη DAC. Μεγάλο ποσοστό του διαθέσιμου χώρου καταλαμβάνει ο μετασχηματιστής (με ξεχωριστά δευτερεύοντα ανά στάδιο) και η εσωτερική ψύκτρα.

Σε ό,τι αφορά τον ενσωματωμένο μετατροπέα d/a τώρα, αυτός απέχει αρκετά από τα αποτελεί απλώς μια συμβατική “προσθήκη” για λόγους marketing. Πρόκειται για μια προσεγμένη, κατά τα φαινόμενα, κατασκευή η οποία βασίζεται σε μια τριάδα ολοκληρωμένων της Asahi Kasei για την βασική ψηφιακή επεξεργασία (AK4118, ως ψηφιακό interface, ΑΚ4127, ως ασύγχρονος sample rate converter και AK4396 ως DAC) και σε μια λύση της Tenor (TE7022L) για την διαχείριση της θύρας USB. Στο θέμα του USB, η άποψη της Hegel είναι υπέρ ενός adaptive και όχι ασύγχρονου interface (η εταιρία θεωρεί ότι το ασύγχρονο USB έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις στο τοπικό reclocking) και η επιλογή του Tenor περιορίζει τις δυνατότητες του streaming στα 24/96, ενώ δεν είναι δυνατό και το κλείδωμα σε streams 88.2kHz. H σύνδεση του ενισχυτή με το δίκτυο (ενσύρματη και ασύρματη) εξασφαλίζεται με ένα άρθρωμα της Microchip, (CX-870-3B) το οποίο είναι, ως λύση, αρκετά διαδεδομένο στην αγορά του audio. Το αναλογικό στάδιο του μετατροπέα είναι υλοποιημένο με τελεστικούς ενισχυτές 5532.

Hegel H160.

Έξι πυκνωτές των 10.000μF υποστηρίζουν το στάδιο ισχύος...

Hegel H160.

...το οποίο βασίζεται σε δύο ζεύγη διπολικών ημιαγωγών (NPN/PNP) ανά κανάλι.

Hegel H160.

Ο μετατροπέας d/a βασίζεται σε μια τριάδα ολοκληρωμένων της AK για την βασική ψηφιακή επεξεργασία και σε ένα τσιπ της Tenor για την διαχείριση των σημάτων από την θύρα USB. Από την φωτογραφία λείπει το άρθρωμα για την υποστήριξη του δικτύου (της Microchip) το οποίο τοποθετείται στον μεγάλο συνδετήρα, κάτω αριστερά.