Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/10/2010
GROUP TEST
Τα αποτελέσματα της δοκιμής αυτής μπορούν να οργανωθούν σε δύο ομάδες προϊόντων με βάση την τιμή ώστε να αφορούν σε συστήματα των οποίων το κόστος είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ και σε συστήματα των οποίων το κόστος είναι πάνω από 1.000 ευρώ.
Όσον αφορά στην πρώτη κατηγορία, σύμφωνα με τα ευρήματα της δοκιμής τα προϊόντα που αξίζουν της προσοχής, όταν πρόκειται να κινηθεί κανείς για αγορά αναλογικής πηγής είναι δύο. Το Dual CS-505-4 και το Rega P3-24 (με αλφαβητική σειρά). Πρόκειται για δύο πολύ καλές πηγές, σε λογική για τα προσφερόμενα τιμή οι οποίες διαφέρουν ως προς την αρχιτεκτονική (το Dual έχει ανάρτηση, ενώ το Rega όχι) αλλά και ως προς την φιλοσοφία του ήχου (με το 505-4 να είναι περισσότερο ζωντανό στις χαμηλές συχνότητες και το P3-24 κάπως πιο σφιχτό και αυστηρό). Είναι αυτονόητο ότι η επιλογή είναι θέμα ανάλυσης των αναγκών σας: Αν ο χώρος σας είναι μικρός και η τοποθέτηση ενός πλατό σε σωστή θέση (μακρυά από ηχεία, σε απομονωμένη βάση κλπ) δύσκολη υπόθεση, η συμβουλή μας είναι να προτιμήσετε το Dual το οποίο είναι σαφώς μια σχεδίαση με μεγαλύτερες αντοχές σε περιβάλλον με κραδασμούς. Αν, από την άλλη, ψάχνεστε στο επίπεδο του βρετανικού μινιμαλισμού και θέλετε να ξεκινήσετε με έναν κλασικό βραχίονα που θα επιτρέψει εξέλιξη προς πολύ ακριβότερες κεφαλές, τότε το Rega πρέπει να είναι η επιλογή σας, απλώς να θυμάστε ότι θα σας ζητήσει προσοχή στην τοποθέτηση.
Στην ίδια κατηγορία τιμής, υπάρχει ένα ακόμη μοντέλο που αξίζει να συζητηθεί: Το Pro-Ject Essential, του οποίου το κόστος είναι εξαιρετικά χαμηλό και αποτελεί μια πρώτης τάξης επιλογή αν θέλετε να ξοδέψετε το δυνατόν τα λιγότερα χρήματα. Είναι προσεκτικά σχεδιασμένο και απλό και ο ήχος του δεν θα σας απογοητεύσει καθόλου, αλλά θέλει, και αυτό, προσεκτική τοποθέτηση για να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις.
Όσον αφορά την δεύτερη κατηγορία, αυτήν με τα συστήματα άνω των 1.000 ευρώ, οι βασικοί αντίπαλοι φαίνεται να είναι το Clearaudio Concept και το Thorens TD 309. Ο δαιμόνιος Γερμανός έχει δώσει ρέστα αποδεικνύοντας ότι μπορεί να σχεδιάσει και να κατασκευάσει συσκευές με λογική τιμή και ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις, αλλά βρίσκει απέναντί του μια παλιά καραβάνα του χώρου, η οποία, επιπροσθέτως έχει επιλέξει να κινηθεί ριζοσπαστικά με το συγκεκριμένο πλατό. Εδώ, η επιλογή με βάση την ανάρτηση δεν έχει ιδιαίτερο νόημα για δύο λόγους. Πρώτον, το Concept είναι εξαιρετικό σε θέματα απομόνωσης (με εξαίρεση την περίπτωση που θέλετε να χοροπηδάτε στο ράφι του -μάλλον απίθανο...) και δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από την φροντισμένη και έξυπνη ανάρτηση του Thorens. Δεύτερον, σε αυτό το επίπεδο τιμής, ούτως ή άλλως, θα πρέπει να προσέξετε που θα βάλετε την πηγή σας γιατί πρέπει να έχετε σοβαρές απαιτήσεις από το σύστημά σας. Έτσι, απομένει ο ηχητικός χαρακτήρας για να επιλέξει κανείς κι εδώ, μάλλον τίθεται θέμα προσωπικού γούστου: Μου άρεσε πολύ ο ζωντανός ήχος του Thorens ο οποίος αφήνει υποσχέσεις ότι θα ακούγεται όμορφα με όποιον δίσκο και αν βάλεις επάνω του, αλλά βρήκα την λεπτομέρεια και την στερεοφωνική εικόνα του Clearaudio πολύ κοντά στο σύστημα αναφοράς. Στη ζυγαριά θα πρέπει να βάλετε και το γεγονός ότι η κεφαλή του Concept είναι πολύ καλύτερη από αυτήν του Thorens (και σημαντικά ακριβότερη, οπότε το πακέτο είναι πιο συμφέρον). Το τελευταίο, είναι βέβαιο, θα κερδίσει πολλά από κάτι καλύτερο στην άκρη του βραχίονα του αλλά με τίμημα την άνοδο της τιμής. Ως εκ τούτου, και με βάση τα συγκεκριμένα συστήματα, το Concept είναι, κατά την άποψή μου, ο νικητής.
Άφησα για το τέλος το PerspeX το οποίο είναι επίσης ενδιαφέρον ως αγορά (προσφέροντας -μάλλον- την καλύτερη ανάρτηση από όσα δοκιμάσαμε) αλλά είναι αρκετά πάνω από το όριο των 1500 ευρώ και θα πρέπει να το εξετάσετε σοβαρά μόνο στην περίπτωση που έχετε το περιθώριο να κινηθείτε σε περισσότερα χρήματα.