Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 12/05/2015

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΒΑΣΗΣ

Enigmacoustics Mythology M1.

Enigmacoustics Mythology M1.

Το Mythology M1, είναι στην πραγματικότητα ένα ηχείο δύο δρόμων-δύο μεγαφώνων μαζί με το οποίο η Enigmacoustics προσφέρει και ένα ζευγάρι Sopranino. Το γράφω έτσι απλοϊκά, διότι σε αντίθεση με αυτό που θα περίμενε, ίσως, κανείς, δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος μηχανισμός προσαρμογής ή στήριξης του δεύτερου επάνω στο πρώτο, με εξαίρεση, ίσως, έναν κανόνα χαραγμένο στο επάνω μέρος του ηχείου που επιτρέπει την ελεγχόμενη μετακίνηση του τουίτερ παράλληλα με τον ακουστικό άξονα. Κατά την άποψή μου (την οποία διατηρώ από την δοκιμή του Sopranino) αυτό είναι ένα σημείο που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Θα αισθανόμουν πιο άνετα (και πιθανώς ο χρήστης θα είχε ευκολότερο έργο κατά την ρύθμιση) αν η εταιρία χρησιμοποιούσε κάποιο μηχανισμό με μεγαλύτερη ακρίβεια. Αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι οι λύσεις που υιοθέτησαν στο παρελθόν οι Sony και Ascendo στα SS-M9ED και M-S αντιστοίχως.

Enigmacoustics Mythology M1.

Το Mythology M1 είναι ένα μικρό ηχείο δύο δρόμων με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής. Σε συνδυασμό με το σούπερ τουίτερ Sopranino της εταιρίας, αποτελεί ένα πρώτης τάξης case study για τις ιδέες της Enigmacoustics σχετικά με την απόδοση των πολύ υψηλών συχνοτήτων.

Σε ό,τι αφορά το Sopranino, λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε εδώ. Περιληπτικώς, πρόκειται για μια ηλεκτροστατική μονάδα, με διάφραγμα από PTFE πάχους 25 μικρών και με βάρος λίγο μικρότερο των 2 χιλιοστών του γραμμαρίου αναρτημένη στο διάκενο ενός στάτη κατασκευασμένου από ράβδους με πυρήνα υαλονημάτων τα οποία έχουν επικαλυφθεί με χαλκό υψηλής καθαρότητας. Το διάφραγμα είναι καλυμμένο με κάποιο διηλεκτρικό υλικό το οποίο έχει μεγάλη σταθερότητα στον χρόνο και διατηρεί ένα μόνιμο στατικό ηλεκτρικό φορτίο επιτρέποντας έτσι στην Enigmacoustics να σχεδιάσει ένα ηλεκτροστατικό μεγάφωνο (το οποίο εύστοχα ονομάζει SBESL, Self-Biased ElectroStatic Loudspeaker) που δεν απαιτεί εξωτερική τροφοδοσία. Το Sopranino διαθέτει ρυθμιζόμενο φίλτρο διέλευσης υψηλών συχνοτήτων (το οποίο, στην περίπτωση του Μ1 θα πρέπει να παραμείνει στα 10kHz) καθώς και δυνατότητα επιλογής της ευαισθησίας μεταξύ δύο τιμών (0dB και -3dB). Η σύνδεσή του με το ηχείο γίνεται παράλληλα, στους ακροδέκτες του δεύτερου, μέσω ενός μικρού μήκους καλωδίου που παρέχεται και φαίνεται να είναι πολύ καλής ποιότητας.

Enigmacoustics Mythology M1.

Το Sopranino υποβοηθά το συμβατικό τουίτερ του ηχείου πάνω από τα 10kHz και προσφέρει σημαντικά μεγαλύτερη έκταση στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων. Η εταιρία δίνει ως άνω όριο απόκρισης τα 40kHz. Η τεχνολογία του σούπερ τουίτερ είναι ενδιαφέρουσα καθώς δεν απαιτεί εξωτερική τροφοδοσία.

Enigmacoustics Mythology M1.

Για τις υψηλές συχνότητες χρησιμοποιείται ένα τουίτερ υφασμάτινου θόλου με διάμετρο 34mm. Αξίζει να προσέξει κανείς την διαμόρφωση της μπάφλας σε μια ήπια χοάνη γύρω από τον θόλο, για καλύτερο έλεγχο της κατευθυντικότητας.

Το κυρίως ηχείο του συστήματος είναι μια σχεδίαση δύο δρόμων-δύο μεγαφώνων με καμπίνα bass reflex. Οι υψηλές συχνότητες έχουν ανατεθεί σε ένα τουίτερ υφασμάτινου θόλου με διάμετρο 34 χιλιοστών ενώ οι μεσαίες/χαμηλές συχνότητες αποδίδονται από μια μονάδα 180 χιλιοστών με κώνο από ένα μείγμα πολυπροπυλενίου και μίκας. Και τα δύο μεγάφωνα σχεδιάστηκαν από την Enigmacoustics και είναι custom κατασκευές. Οδηγούνται από ένα φίλτρο με κλίση 12dB/oct στον κλάδο του τουίτερ και 6dB/οct στον κλάδο του γούφερ, με συχνότητα κρος το 1.1kHz (μια επιλογή ενδιαφέρουσα, επειδή η τιμή είναι πολύ χαμηλή). Με βάση τα στοιχεία που δίνει η εταιρία, έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά κορυφαίας ποιότητας τόσο στο επίπεδο των παθητικών εξαρτημάτων (Mundorf/Solen), όσο και στο επίπεδο των αγωγών/ακροδεκτών οι οποίοι είναι Cardas και WBT αντιστοίχως. Αρκετό ενδιαφέρον έχει, επίσης, η κατασκευή της μπάφλας η οποία έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να περιορίζει τις ακμές κατά το δυνατόν (τόσο στα όρια της, όσο και γύρω από του γούφερ) ενώ περιλαμβάνει και μια “ήπια” χοάνη φόρτισης για το τουίτερ, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των χαρακτηριστικών κατευθυντικότητάς του. Το γούφερ φορτίζεται από οπή ανάκλασης χαμηλών η οποία είναι τοποθετημένη στο πίσω μέρος της καμπίνας.

Enigmacoustics Mythology M1.

Το μιντ/γούφερ είναι μια μονάδα 180 χιλιοστών με κώνο από μείγμα πολυπροπυλενίου και μίκας. Έχει αρκετά μεγάλες διαδρομές και άντεξε σε σκληρή χρήση χωρίς διαμαρτυρίες.

Enigmacoustics Mythology M1.

Το Sopranino προσφέρει ρύθμιση της ευαισθησίας και της συχνότητας αποκοπής του φίλτρου του (στην περίπτωση του συγκεκριμένου συστήματος, η συχνότητα είναι 10kHz). H σύνδεση με το ηχείο γίνεται παράλληλα, με τη βοήθεια ενός ειδικού καλωδίου που παρέχεται.

Το Mythology M1 συνοδεύεται από μια καλαίσθητη βάση ειδικά σχεδιασμένη για αυτό, με τέσσερα ρυθμιζόμενα σημεία στήριξης. Στο καλογραμμένο εγχειρίδιο χρήσης, αναφέρεται ότι η σωστή θέση ακρόασης είναι με τον ακροατή καθήμενο λίγο κάτω από τον άξονα του σούπερ τουίτερ και η βάση φαίνεται να φροντίζει ακριβώς για αυτό, τουλάχιστον για όλες τις συνήθεις περιπτώσεις. Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει η εταιρία, το Mythology M1 είναι ένα ηχείο με χαμηλή ευαισθησία (85dBSPL/2.83V/1m), ονομαστική αντίσταση 4Ω και απόκριση που φτάνει τα 40kHz.

Enigmacoustics Mythology M1.

Η οπή της ανάκλασης των χαμηλών βρίσκεται στο πίσω μέρος. Η ποιότητα των ακροδεκτών σύνδεσης είναι κορυφαία.

Enigmacoustics Mythology M1.

Ένας στοιχειώδης κανόνας έχει ενσωματωθεί στο επάνω μέρος της καμπίνας για να διευκολύνει την σωστή τοποθέτηση και την ελεγχόμενη μετακίνηση του Sopranino.