Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 26/04/2016

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΠΛΑΤΟ/ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ/ΚΕΦΑΛΗ

Delta Audio Titan II/Jelco SA-750L/Nagaoka MP-150.

Delta Audio Titan II/Jelco SA-750L/Nagaoka MP-150.

Από την πρώτη στιγμή που θα δεις φωτογραφίες του Titan II αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει σαφής συγγένεια με τον Titan I, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το υλικό και την κατασκευή του σασί. Όπως και αυτό του μικρότερου μοντέλου, το τελευταίο κατασκευάζεται από πλάκες αλουμινίου μεταξύ των οποίων τοποθετείται αποσβεστικό υλικό. Ωστόσο, στην περίπτωση του Titan II, οι διαστάσεις είναι σημαντικά μεγαλύτερες (520x390mm) και χρησιμοποιούνται τρία, έναντι δύο φύλλων, για την κατασκευή ενός πλίνθου που έχει μεγαλύτερο ύψος και εμφανώς μεγαλύτερη μάζα. Πράγματι, το Titan II ζυγίζει κάτι λιγότερο από 50kg, ενώ το Titan I ζυγίζει 27kg, γεγονός που εξασφαλίζει μεγαλύτερη αδράνεια στους εξωγενείς κραδασμούς.

Delta Audio Titan II/Jelco SA-750L/Nagaoka MP-150.

Παρά το γεγονός ότι οι ομοιότητες του Titan II με το μικρότερο μοντέλο της εταιρίας είναι σημαντικές (και οφείλονται στην παρόμοια αρχιτεκτονική τους), το μεγάλο πλατό της Delta Audio είναι πραγματικά ιδιαίτερα επιβλητικό.

Το Titan II είναι ένα πλατό χωρίς ανάρτηση, πράγμα που σημαίνει ότι τόσο ο κινητήρας και το έδρανο όσο και η βάση στήριξης του βραχίονα τοποθετούνται απευθείας στο σασί. Ο κινητήρας είναι συνεχούς ρεύματος ηλεκτρονικά ελεγχόμενος, με εξωτερικό τροφοδοτικό, τοποθετημένο σε ένα μικρό σασί με κατασκευή παρόμοια σε λογική, εμφάνιση και φινίρισμα. Όπως και στην περίπτωση του Titan I, υπάρχει ένα πολύ κομψό κάλυμμα που εξασφαλίζει καλύτερη αισθητική και ελαχιστοποίηση των θορύβων του ίδιου του κινητήρα (ο οποίος δεν ακούγεται σε καμία περίπτωση). Το σύστημα ελέγχου των στροφών είναι “κλειστό”, πραγματοποιείται δηλαδή μέτρηση των στροφών του πλατό σε πραγματικό χρόνο (μέσω ενός αισθητήρα) και εφαρμογή διόρθωσης όταν χρειάζεται. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μεταξύ 33 και 45 στροφών μέσω διακοπτών (υπάρχει και δυνατότητα επιλογής 78 στροφών, κατόπιν παραγγελίας) και, επίσης, υπάρχει δυνατότητα μικρομετρικού ελέγχου. Όλοι οι σχετικοί χειρισμοί γίνονται μέσω μιας τριάδας φωτιζόμενων διακοπτών στην επιφάνεια του σασί (ενώ ένας ακόμη διακόπτης στην πίσω πλευρά, ενεργοποιεί το mode της μικρομετρικής ρύθμισης).

Delta Audio Titan II/Jelco SA-750L/Nagaoka MP-150.

Τρεις φωτιζόμενοι διακόπτες επιτρέπουν τον έλεγχο των στροφών και την μικρομετρική τους ρύθμιση.

Delta Audio Titan II/Jelco SA-750L/Nagaoka MP-150.

Το γνωστό clamp της εταιρίας περιλαμβάνεται και στο Titan II. Το ενσωματωμένο αλφάδι θα κάνει την οριζοντίωση του πλατό ευκολότερη.

Η μετάδοση της κίνησης γίνεται απευθείας στην περιφέρεια του πλατό μέσω ενός επίπεδου ιμάντα. Το ίδιο το πλατό είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και έχει μάζα 8.6kg. Η αύξηση της μάζας (σε σχέση με τα 3.7 κιλά του πλατό που χρησιμοποιεί το Titan I) έχει γίνει, κυρίως, με την ενσωμάτωση οκτώ χαλύβδινων κυλίνδρων, συμμετρικά τοποθετημένων κοντά στην περιφέρεια.
Το έδρανο που χρησιμοποιεί το Titan II είναι παρόμοιο σε φιλοσοφία με αυτό του Titan I. Η Delta Audio χρησιμοποιεί μια υβριδική προσέγγιση η οποία βασίζεται σε ένα μαγνητικό σύστημα άπωσης (για την μείωση της κατακόρυφης δύναμης που εξασκείται στο σημείο έδρασης) σε συνδυασμό με κεραμικό σφαιρίδιο (για το ίδιο το σημείο έδρασης), χαλύβδινο άξονα και πλευρικά τοιχώματα από φωσφορούχο ορείχαλκο. Το έδρανο όπως και όλα τα μεταλλικά μέρη του Titan II κατασκευάζονται από την ίδια την Delta Audio με κατεργασίες που εγγυώνται πολύ μεγάλη ακρίβεια.
Η στήριξη του Titan II στην επιφάνεια που τελικώς θα επιλεγεί, γίνεται μέσω τριών ρυθμιζόμενων κώνων που καταλήγουν σε σφαιρίδια. Η μεγάλη διάμετρος τους εξασφαλίζει εύκολο χειρισμό και ο χρήστης δεν θα δυσκολευτεί να οριζοντιώσει το πλατό, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, και το ενσωματωμένο στο clamp αλφάδι.

Delta Audio Titan II/Jelco SA-750L/Nagaoka MP-150.

Το πλατό είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και την αύξηση της μάζας έχουν αναλάβει οκτώ χαλύβδινοι κύλινδροι οι οποίοι έχουν ενσωματωθεί κοντά στην περιφέρεια.

Delta Audio Titan II/Jelco SA-750L/Nagaoka MP-150.

Ο κινητήρας του Titan II (εδώ χωρίς το κάλυμμά του) είναι συνεχούς ρεύματος, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενος. Η μετάδοση της κίνησης γίνεται με επίπεδο ιμάντα.

Οι μεγάλες διαστάσεις του σασί επιτρέπουν την άνετη τοποθέτηση μεγάλων βραχιόνων και, πράγματι, το Titan II είναι κατάλληλο για κατασκευές μέχρι τις 12 ίντσες. Το armboard είναι, φυσικά, μεταλλικό και στην στάνταρντ έκδοση είναι διαμορφωμένο για βάση τύπου Linn. Η εταιρία αναφέρει ότι μπορεί να κατασκευάσει armboard για οποιονδήποτε βραχίονα απαιτεί απόσταση τοποθέτησης (PtSD) από 208mm έως 305mm.
Στο πλατό της δοκιμής, είχε τοποθετηθεί ο συνιστώμενος από την εταιρία βραχίονας SA-750L της Jelco. Πρόκειται για την 12-ίντση έκδοση του SA-750 της εταιρίας, με στέλεχος τύπου S και αποσπώμενο headshell, καρντανική ανάρτηση τεσσάρων σημείων και μηχανισμό απόσβεσης με την χρήση λαδιού. Η ρύθμιση της δύναμης ανάγνωσης γίνεται με βαθμονομημένο αντίβαρο και της δύναμης αντιολίσθησης με ελατήριο, ενώ προσφέρεται και δυνατότητα ρύθμισης της κατακόρυφης γωνίας ανάγνωσης.

Η κεφαλή που είχε τοποθετηθεί στον βραχίονα ήταν η Nagaoka MP-150. Είναι μια κεφαλή κινητού μαγνήτη (4.5mV, 5cm/sec) με ελλειπτική ακίδα. Οι παρατηρητικοί, θα διαπιστώσουν ότι πρόκειται για τον ίδιο τύπο κεφαλής που χρησιμοποιούσε και το Titan I όταν δοκιμάστηκε, καθώς επίσης και ότι η τιμή της (στην περιοχή των €300,-) είναι μάλλον χαμηλή για το επίπεδο του Titan II. Από την άλλη, η χρήση της ίδιας κεφαλής επιτρέπει την εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων για τις διαφορές μεταξύ των δύο μοντέλων και δίνει την ευκαιρία για μερικά ενδιαφέροντα τεστ Α/Β με τα αρχεία που δίνονται στο τέλος των δύο δοκιμών.

Delta Audio Titan II/Jelco SA-750L/Nagaoka MP-150.

Η κεφαλή της δοκιμής ήταν μια Nagaoka MP-150. Έγινε σαφές, κατά την δοκιμή, ότι το σύστημα θα αναδείξει κεφαλές πολύ υψηλότερου επιπέδου.

Delta Audio Titan II/Jelco SA-750L/Nagaoka MP-150.

Ο βραχίονας που χρησιμοποιεί η εταιρία είναι ο 12ιντσος Jelco SA-750L, ακτινικός, τύπου S, με καρντανική ανάρτηση και απόσβεση λαδιού. Προσφέρει και δυνατότητα ρύθμισης του VTA.

Delta Audio Titan II/Jelco SA-750L/Nagaoka MP-150.

Εδώ φαίνεται ο άξονας του πλατό (διαμορφωμένος στο κάτω μέρος ώστε να πατήσει στο κεραμικό σφαιρίδιο) καθώς και η διαμόρφωση της περιφέρειας ώστε να γίνεται η μέτρηση της ταχύτητας περιστροφής από το σύστημα ελέγχου. Κοντά στον άξονα και περιφερειακά, φαίνονται οι μαγνήτες που αποφορτίζουν το έδρανο.

Delta Audio Titan II/Jelco SA-750L/Nagaoka MP-150.

Το εξωτερικό τροφοδοτικό της συσκευής έχει παρόμοια αισθητική με αυτήν του πλατό. Μπορεί να τοποθετηθεί σε αρκετά μεγάλη απόσταση από αυτό.

Delta Audio Titan II/Jelco SA-750L/Nagaoka MP-150.

Τα σημεία στήριξης που έχει σχεδιάσει η Delta Audio είναι ιδιαίτερα εύχρηστα καθώς μπορούν να ρυθμιστούν πολύ εύκολα με το χέρι, παρά το μεγάλο βάρος του πλατό.