Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 27/01/2015

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΠΛΑΤΟ/ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ/ΚΕΦΑΛΗ

Delta Audio Titan I/Jelco SA-250/Nagaoka MP-150.

Delta Audio Titan I/Jelco SA-250/Nagaoka MP-150.

Για την ακουστική αξιολόγηση, το σύστημα της Delta Audio αντικατέστησε την αναλογική πηγή που χρησιμοποιώ σε τακτική βάση (Linn LP12/Ittok/Karma) και οδήγησε τον προενισχυτή phono (Rotel RHQ-10). Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το συνηθισμένο, με τον προενισχυτή Melos Plus Series Line, τον τελικό ενισχυτή Parasound HCA3500 και τα ηχεία ATC SCM-50PSL.
Σε ό,τι αφορά το αρχικό του set-up, το Titan I αποδείχθηκε μια πολύ φιλική συσκευή. Αν και το παρέλαβα συναρμολογημένο, δεν φάνηκε να υπάρχουν δύσκολα σημεία, η οριζοντίωση είναι πολύ απλή υπόθεση (είναι ίσως το πιο φιλικό πλατό που έχω συναντήσει εδώ και πολύ καιρό όσον αφορά το θέμα αυτό) και η ρύθμιση της VTA που προσφέρει ο βραχίονας κλασική (χρειάζεται δηλαδή μια μικρή προσοχή αλλά δεν θα δυσκολέψει ιδιαίτερα ακόμη και τον αμύητο). Η ρύθμιση της δύναμης ανάγνωσης και της αντιολίσθησης του Jelco γίνονται, επίσης, με τις κλασικές μεθόδους και το διαιρούμενο headshell θα κάνει εύκολη τη ζωή εκείνου που θέλει να ψάξει το θέμα της κεφαλής λίγο περισσότερο. Το καλώδιο που συνδέει την κεφαλή με τον προενισχυτή είναι διαιρούμενο (με το κλασικό mini-DIN στη βάση του βραχίονα), γεγονός που αφήνει περιθώρια για δοκιμές και βελτιώσεις και στο θέμα αυτό. Το clamp είναι εξαιρετικό από πλευράς ποιότητας κατασκευής και αίσθησης κατά την χρήση και το ενσωματωμένο αλφάδι διευκολύνει πολύ την οριζοντίωση. Από πακέτο λείπει (ως συνήθως) ένα καπάκι για την προστασία από τη σκόνη, ένα πρόβλημα που έχουν τα περισσότερα πλατό υψηλού επιπέδου σήμερα, άγνωστο για ποιόν λόγο...

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το Titan I είναι αυτή της εξαιρετικής ησυχίας. Αυτό και μόνο το χαρακτηριστικό είναι τόσο έντονο ως παρουσία (ή ως απουσία, όπως το βλέπει κανείς) ώστε αρκεί, κατά τη γνώμη μου, για να δικαιωθεί η προσπάθεια της Delta Audio. Οι μηχανικοί θόρυβοι από το σύστημα περιστροφής (κινητήρα, μετάδοση και έδρανο) απλώς δεν περνάνε προς επόμενα στάδια του συστήματος και το αποτέλεσμα είναι μια εξαιρετικά ομαλή λειτουργία, χωρίς ταλαντώσεις πολύ χαμηλών συχνοτήτων ή άλλα προβλήματα. Ο μόνος τρόπος να αναγνωρίσεις την αναλογική φύση της πηγής είναι ο θόρυβος του ίδιου του δίσκου ο οποίος υπάρχει πάντα.
Με βάση την αρχική αυτή παρατήρηση, το Titan I φαίνεται να αποτελεί μια εξαιρετική βάση για να ξεκινήσει κανείς: επιτρέπει στο σύστημα βραχίονας/κεφαλή να ιχνηλατήσει σωστά τον δίσκο, δεν περιορίζει την δυναμική περιοχή, δεν ταλαιπωρεί τα γούφερ οδηγώντας τα στα όρια της ανάρτησής τους και περνάει προς τον ακροατή τις μικρές λεπτομέρειες που περιλαμβάνει μια καλή χάραξη χωρίς να “λερώνει” τίποτε. Με αυτό ως δεδομένο, το πλατό της Delta επιτρέπει στον ιδιοκτήτη του να είναι πολύ φιλόδοξος σε θέματα αναβάθμισης τόσο σε ό,τι αφορά τον βραχίονα όσο (και κυρίως) την κεφαλή, αν υποθέσουμε ότι ξεκινά από το βασικό πακέτο, όπως το δοκιμάσαμε εμείς. Πιο απλά, ο δρόμος προς μια πολύ καλύτερη κεφαλή είναι ανοιχτός και μπορεί να περιμένει κανείς σημαντικές βελτιώσεις καθώς κινείται σε ανώτερες κατηγορίες αφού είναι σαφές ότι το πλατό έχει πολύ υψηλά όρια.

Delta Audio Titan I/Jelco SA-250/Nagaoka MP-150. Delta Audio Titan I/Jelco SA-250/Nagaoka MP-150.

Από την άλλη, το συγκεκριμένο σύστημα με το ζεύγος Jelco/Nagaoka δεν θα αφήσει τον απαιτητικό ακροατή... ακάλυπτο. Με δεδομένο τον πολύ χαμηλό θόρυβο, το σύστημα έχει ένα πολύ σκοτεινό φόντο επάνω στο οποίο προβάλλονται οι λεπτομέρειες. Όσο πρέπει ογκώδες χαμηλά, με καλή ισορροπία μεταξύ ελέγχου και έκτασης, το Titan I αποτελεί μια επιβλητική παρουσία που θα τραβήξει αμέσως την προσοχή του ακροατή χωρίς υπερβολές, αποδίδοντας σωστά τόσο τον όγκο της μεγάλης ορχήστρας όσο και δίσκους με έντονα ρυθμικά μέρη. Η κλίμακα στο μέγεθος των μουσικών οργάνων είναι σωστή, χωρίς ίχνη έμφασης, με μικρή απόκλιση προς το αυστηρό, ένα στοιχείο που επιτείνει την αίσθηση της ακρίβειας και της απόδοσης των χρονικών λεπτομερειών. Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε με πολύ καλή λεπτομέρεια και διαφάνεια, το layering κινήθηκε σε πολύ υψηλό επίπεδο και το τελικό αποτέλεσμα είναι μια ξεκούραστη και ευχάριστη αίσθηση ότι η ακρόαση μπορεί να παραταθεί επ΄αόριστον. Το Titan I φάνηκε να αισθάνεται άνετα σε κάθε πρόγραμμα. Απέδωσε πολύ καλά τις μικρές λεπτομέρειες, τα μικροδυναμικά, τον αέρα και το ηχόχρωμα των σολίστ σε έργα μικρής κλίμακας και έδωσε ρεαλιστικό όγκο, διαστάσεις, αίσθηση της ακουστικής και κίνηση σε έργα με μεγάλες ορχήστρες και χορωδίες. Η έκταση της εικόνας, η σταθερότητα στον εστιασμό των επιμέρους ηχητικών αντικειμένων και η αίσθηση του βάθους κινήθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα και θα ήταν ενδιαφέρον να δει κανείς το πώς αυτές οι δυνατότητες βελτιώνονται με μια κορυφαία κεφαλή.

Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων δημιούργησε την αίσθηση της έκτασης, φάνηκε να έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ταχύτητας (στην ατάκα και την απόσβεση) και πολύ καλό σώμα, αποκλίνοντας ελάχιστα προς έναν μαλακό και ευχάριστα σκοτεινό χαρακτήρα (μάλλον χαρακτηριστικό της κεφαλής) που δεν στερεί την λεπτομέρεια από το άκουσμα και ταυτόχρονα δεν ακούγεται επιτηδευμένα λαμπρός και ζωηρός.
Το συνολικό αποτέλεσμα είναι ένα αναλογικό σύστημα που είναι ευχάριστο και λεπτομερές και μπορεί να μεταφέρει άνετα τις λεπτομέρειες της χάραξης, ενώ αφήνει πολύ σοβαρές υποσχέσεις ότι θα ανταποκριθεί θετικά σε κάθε αναβάθμιση τόσο του βραχίονα όσο και της κεφαλής.

Τελικώς...

... είναι από τις λίγες φορές που ένας νεοεισερχόμενος στον χώρο του audio υψηλών απαιτήσεων κατασκευαστής φαίνεται να “πιάνει το νόημα” με την πρώτη. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν έχουμε να κάνουμε με ένα αποτέλεσμα που οφείλεται σε ταλέντο, ή σε προσεκτική ανάλυση και εφαρμογή συγκεκριμένων λύσεων ή σε έναν συνδυασμό των δύο (το πιθανότερο) αλλά η αλήθεια είναι ότι το Titan I είναι μια κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή πρώτη προσπάθεια για την οποία είναι δύσκολο να σκεφτείς ότι λείπει κάτι. Υψηλή ποιότητα κατασκευής, σαφής φιλοσοφία και καλά εφαρμοσμένες λύσεις που δείχνουν γνώση του αντικειμένου και άποψη, άψογο φινίρισμα και αισθητική που συνδυάζονται με έναν ηχητικό χαρακτήρα που είναι όσο πρέπει ευχάριστος και όσο πρέπει ακριβής. Προτείνεται ανεπιφύλακτα και έχοντας μάλιστα ως δεδομένη την τιμή γνωριμίας που δίνει η εταιρία (€1.500 λιγότερα από την ονομαστική) μπορεί να θεωρηθεί και ως ευκαιρία, για κάποιον που θέλει μια αναλογική πηγή υψηλού επιπέδου. Ακούστε το γιατί, αν όλα πάνε καλά, η Delta μπορεί να είναι η έκπληξη της χρονιάς!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε DSD και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με δύο plug-ins, ένα για την δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων DSD και ένα για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τo αρχείo (θα το βρείτε σε μορφή .zip με μέγεθος περίπου 170MB), να το αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Delta Audio Titan I/Jelco SA-250/Nagaoka MP-150
  2. Πηγή Αναφορας: Linn Sondek LP12/Ittok/Karma, Rotel RHQ-10