Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 21/06/2016

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

HXEIO ΔΑΠΕΔΟΥ

Definitive Technology Mythos STS Super Tower.

Definitive Technology Mythos STS Super Tower.

Για την ακουστική του αξιολόγηση, το Mythos STS αντικατέστησε τα ηχεία αναφοράς (ATC SCM50 PSL) και οδηγήθηκε από το υπόλοιπο σύστημα που χρησιμοποιείται σε τακτική βάση, δηλαδή τον τελικό ενισχυτή Parasound HCA3500, τον προενισχυτή Melos Plus Series Line και τις πηγές αναφοράς (Teac Esoteric P70/D70 και dCS U-Clock).
Η τοποθέτηση του ηχείου στον χώρο γίνεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα καθώς η επιφάνεια που απαιτεί στο δάπεδο είναι μικρή. Γενικώς, το Mythos STS είναι ένα ηχείο δαπέδου που θα βολευτεί εύκολα ακόμη και σε μικρούς χώρους καθώς δεν έχει οπή bass reflex στην πίσω πλευρά και, επιπροσθέτως, η έξοδός του στην περιοχή των χαμηλών ρυθμίζεται ώστε να μπορεί να αντισταθμίσει οποιαδήποτε λογική ενίσχυση προκύπτει από την εγγύτητα ενός ή περισσότερων ορίων του χώρου. Οι μετρήσεις και η εμπειρία έδειξαν ότι περισσότερο σημαντική είναι επιλογή της θέσης ακρόασης ως προς το ύψος, ώστε ο ακροατής να βρίσκεται στον άξονα (δηλαδή απέναντι από το τουίτερ), αφού η συστοιχία D' Appolito “χάνει” σε ευαισθησία και ακρίβεια έξω από αυτόν. Η σύνδεση που χρησιμοποιήθηκε κατά την δοκιμή ήταν η απλούστερη δυνατή (απ' ευθείας στην έξοδο του τελικού) ενώ, αν ο χρήστης επιλέξει να συνδέσει το Mythos STS και μέσω της εισόδου LFE σε κάποιο πολυκαναλικό σύστημα, θα πρέπει να ρυθμίσει την πηγή ή/και τον αντίστοιχο ενισχυτή ώστε να οδηγούν τις χαμηλές συχνότητες στο αντίστοιχο κανάλι. Το γεγονός ότι οι ακροδέκτες σύνδεσης βρίσκονται σε μια (μικρή σε πλάτος) εσοχή, ίσως δυσκολέψει την χρήση κάποιων καλωδίων μεγάλης διατομής που είναι τερματισμένα σε δίχαλα γιατί ο χώρος είναι περιορισμένος.
Η ρύθμιση του ηχείου δεν κρύβει, επίσης, δυσκολίες. Στην πράξη, το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να επιλέξει την ευαισθησία του κλάδου των χαμηλών συχνοτήτων ώστε να “δένει” με το υπόλοιπο ηχείο και, ταυτόχρονα, να διατηρεί την τονική ισορροπία στον συγκεκριμένο χώρο, κάτι που γίνεται με ένα ρυθμιστικό στο πίσω μέρος και απαιτεί μια μικρή περίοδο δοκιμαστικών ακροάσεων με ηχογραφήσεις πλούσιες σε περιεχόμενο στην συγκεκριμένη περιοχή και, κατά προτίμηση, με κάποια επαναλαμβανόμενα μοτίβα.

Definitive Technology Mythos STS Super Tower. Definitive Technology Mythos STS Super Tower.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το Mythos STS είναι αυτή ενός ευχάριστου, δυναμικού ηχείου που γεμίζει άνετα τον χώρο, είναι ικανό για υψηλές στάθμες χωρίς συμπίεση και δεν κουράζει με υπερβολές. Χάρις (κατά πάσα πιθανότητα) στην στενή του μπάφλα, εξαφανίζεται εύκολα και δίνει τη θέση του σε μια καλή εικόνα με μεγάλο και σαφώς καθορισμένο πλάτος, καλές δυνατότητες εστιασμού μεμονωμένων ακουστικών αντικειμένων και καλή περιγραφή της κίνησης και του αέρα, ενώ η γενική αίσθηση είναι ότι μπορεί να κατέβει με άνεση πολύ χαμηλά, χωρίς προβλήματα όντας παράλληλα ξεκούραστο και μαλακό.
Στην πραγματικότητα, η αίσθηση στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων είναι κάτι που -μέσα σε κάποια όρια- μπορεί να επιλέξει ο ίδιος ο χρήστης ανάλογα και με τις προσωπικές του προτιμήσεις. Η εμπειρία μας έδειξε ότι υπάρχει μια βέλτιστη τιμή ευαισθησίας (η οποία εξαρτάται σε σημαντικό ποσοστό από τον χώρο και την θέση του ηχείου σε αυτόν) με την περαιτέρω ενίσχυση των χαμηλών να οδηγεί μάλλον σε απώλεια της λεπτομέρειας και σε ένα άκουσμα που μεσοπρόθεσμα θα κουράσει, παρά το γεγονός ότι αρχικά θα φανεί επιβλητικό. Μικρότερη ευαισθησία, από την άλλη, δημιουργεί μια μεγαλύτερη αίσθηση διαύγειας και λεπτομέρειας, αλλά -και πάλι- σε μικρό χρονικό διάστημα κάτι αρχίζει να λείπει σε όγκο και έκταση. Σε κάθε περίπτωση το Mythos STS έχει τις δυνατότητες να ακουστεί πλήρες, γρήγορο και πολύ ευχάριστο στα ρυθμικά μέρη, να αποδώσει μεγάλα ακουστικά όργανα με ακρίβεια και σωστή κλίμακα και να περάσει στον χώρο ακρόασης την αίσθηση της μεγάλης ορχήστρας, έχοντας σημαντικές δυνατότητες απόδοσης των μακροδυναμικών χαρακτηριστικών του προγράμματος, αποτέλεσμα -κατά πάσα πιθανότητα- της active αρχιτεκτονικής του.
Η μεσαία περιοχή αποδίδεται ζωντανά και διαθέτει την απαραίτητη δύναμη περιγραφής για να δημιουργήσει την αίσθηση της ακρίβειας και της πραγματικής παρουσίας των οργάνων στο χώρο, χωρίς να καταπιέζει τον ακροατή, αν και τον φέρνει αρκετά κοντά στην σκηνή. Αυτή η συμπεριφορά έχει θετικές επιπτώσεις στην αναπαραγωγή έργων όπου η ανθρώπινη φωνή παίζει πρωτεύοντα ρόλο καθώς το ηχείο είναι σε θέση να δημιουργήσει μια πολύ πειστική παρουσία στον χώρο, με καλή λεπτομέρεια και περιγραφή της άρθρωσης. Γενικά, το Mythos STS τείνει να ακούγεται ευχάριστο και ξεκούραστο, ίσως λίγο “περισσότερο ευχάριστο και ξεκούραστο” από ό,τι θα περίμενε κανείς με δεδομένες κάποιες ηχογραφήσεις, δείγμα ότι ανήκει στα ηχεία που συγχωρεί και στρογγυλεύει (με πολύ ήπιο τρόπο) κάποια πράγματα. Δεν αποκλείεται η μικρή μείωση της ευαισθησίας στην μεσαία περιοχή που φαίνεται στις μετρήσεις να μεταφράζεται, στην πράξη, σε μια τέτοια συμπεριφορά, η οποία -κατά τη γνώμη μου- θα πρέπει να αξιολογηθεί μάλλον θετικά για τους περισσότερους ακροατές.
Ψηλά, το ηχείο δείχνει να έχει καλή έκταση και ταχύτητα, ακούγεται διαφανές και, σε σχέση με τα ηχεία αναφοράς (σημαντικά υψηλότερου κόστους και εντελώς διαφορετικής αντίληψης), ελάχιστα ξηρό σε θέματα αρμονικού πλούτου, παραμένει όμως πάντα στην ευχάριστη πλευρά των πραγμάτων και δεν κρύβει λεπτομέρειες που υπάρχουν στην ηχογράφηση. Ο χειρισμός των μικροδυναμικών ικανοποίησε πλήρως, καθώς το Mythos STS ακούστηκε γρήγορο στην ατάκα, με ικανοποιητικό σώμα και καλή (ίσως ελάχιστα βιαστική -σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει) απόσβεση.
Τέλος, ο καλός έλεγχος της κατευθυντικότητας, είναι -κατά πάσα πιθανότητα- ένας από τους βασικούς λόγους που το Mythos STS δημιουργεί μια πολύ σαφή στερεοφωνική εικόνα (από τα πρώτα πράγματα που προσέχει κανείς, όταν το ακούσει). Ο ακροατής βρίσκεται απέναντι από μια πολύ σαφή περιγραφή της ηχογράφησης και έχει την αίσθηση της ζωντανής παρουσίας στον χώρο των μεμονωμένων οργάνων, με πολύ καλή περιγραφή του αέρα που τα διαχωρίζει. Πολύπλοκες μίξεις (με κίνηση και ανορθόδοξες -εκτός φάσης- τοποθετήσεις πηγών) φαίνεται ότι περνούν εύκολα προς τον ακροατή (θυμίζοντας αρκετά συμπεριφορά μόνιτορ), ενώ οι μεγάλες ορχήστρες είναι επιβλητικές σε μέγεθος, με πολύ καλή περιγραφή της αίσθησης του χώρου.

Τελικώς...

... αν θα επιχειρούσε κάποιος να χαρακτηρίσει το Mythos STS με μια μόνο λέξη, αυτή θα ήταν “πλήρες”. Πρόκειται για ένα ηχείο κατάλληλο για κάθε χρήση (οι δυνατότητές του σε θέματα στάθμης και δυναμικών το κάνουν ιδιαίτερα κατάλληλο και για συστήματα οικιακού κινηματογράφου ή μικτής χρήσης), εύκολο στην τοποθέτηση και με δυνατότητες ρύθμισης στην περιοχή των χαμηλών, ένα εργαλείο που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο σε πολλούς χώρους και να καθορίσει την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος. Αυτές οι πλευρές του, συνδυάζονται με μια ισορροπημένη ηχητική ταυτότητα, που δίνει έμφαση στην ακρίβεια, μάλλον, παρά στην “άποψη”, με τρόπο τέτοιον ώστε το τελικό αποτέλεσμα να τιμά την έννοια της υψηλής πιστότητας. Αν ψάχνετε για ένα ηχείο ικανό για υψηλές στάθμες, επαρκώς ακριβές με σοβαρές δυνατότητες σε θέματα στερεοφωνικής εικόνας, αξίζει πραγματικά τον κόπο να το ακούσετε!