Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/11/2012

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ D/A

Chord Electronics Chordette QuteHD

Thumbnail

Η εργαστηριακή εκτίμηση του QuteHD περιέλαβε μετρήσεις τόσο από την ομοαξονική είσοδο όσο και μέσω της θύρας USB, με σήματα 24bit/96kHz. Σε κάποιες περιπτώσεις οι διαφορές μεταξύ των δύο εισόδων ήταν ενδιαφέρουσες και τότε περιλαμβάνονται σε κοινό διάγραμμα ώστε να είναι δυνατή η αξιολόγησή τους. Ο μετατροπέας αποδείχθηκε ανεκτικός σε σήματα με jitter. To σχετικό διάγραμμα δείχνει χαμηλές παραμορφώσεις (κάτω από τα -100dB), σταθερότητα των τιμών αυτών σε συνάρτηση με την συχνότητα του jitter καθώς επίσης και μικρές μόνο διαφορές σε συνάρτηση με την συχνότητα του σήματος.
Η συμπεριφορά αυτή επιβεβαιώνεται από την καμπύλη καταστολής του jitter: Αυτή φαίνεται να κυμαίνεται μεταξύ -60 και -70dB περίπου, με μικρή τάση μείωσης της αποτελεσματικότητας στις συχνότητες κάτω από το 1kHz. Η συνολική εικόνα δικαιώνει την επιλογή της Chord σε ότι αφορά το σύστημα χρονισμού που χρησιμοποιεί στην είσοδο του μετατροπέα.

Thumbnail Thumbnail

Ανοχή στο jitter του σήματος εισόδου. Σήμα: -3dBFS, sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF, ημιτονοειδές jitter 40nS, Fs/192 (πράσινη καμπύλη), 997Hz (κόκκινη), Fs/4 (πορτοκαλί)

Φάσμα καταστολής του jitter. Σήμα jitter 80nS pp, είσοδος S/PDIF.

Το jitter που εισάγει το ίδιο το κύκλωμα είναι επίσης ιδιαίτερα χαμηλό. Οι τιμές που πήραμε ήταν μεταξύ 5.5pS και 16pS, όταν ο μετατροπέας χειρίζεται σήματα μέσω της θύρας USB, και μεταξύ 5pS και 50pS όταν ο μετατροπέας χειρίζεται σήματα μέσω της ομοαξονικής εισόδου. Η μέγιστη τιμή των 50pS εμφανίζεται σε πολύ χαμηλή συχνότητα (100Hz) και με αυτό ως δεδομένο μπορεί να θεωρηθεί πολύ μακριά από το όριο ακουστότητας (το οποίο είναι περίπου 1μS σε αυτή την περιοχή).
Το διάγραμμα της διαμόρφωσης του σήματος από θόρυβο περιλαμβάνει ορατές συνιστώσες ενδοδιαμόρφωσης στα 100Hz και τα 200Hz, οι οποίες βρίσκονται σε πολύ χαμηλή στάθμη ενώ υπάρχουν επίσης υπόνοιες για jitter κοντά στα 10Hz, σε ομοίως χαμηλές στάθμες.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα για τον υπολογισμό του jitter. Σήμα εισόδου: 24kHz/-5dBFS. Sidebands: +/-2.8kHz

Φάσμα θορύβου (Signal modulation noise). Σήμα αναφοράς: 23,952kHz/0dBu, 96kHz

Η τοποθέτηση μέρους του τροφοδοτικού σε εξωτερικό σασί, δίνει πολύ χαμηλές τιμές θορύβου στις χαμηλές συχνότητες. Η στατική μέτρηση είναι -126dBFS και το σχετικό φάσμα φαίνεται να συνηγορεί στο θέμα αυτό: Οι θεμελιώδεις του hum (50/100Ηz) και όλα τα προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης βρίσκονται κάτω από τα -130dΒV, αφήνοντας υποσχέσεις για μια συσκευή με μεγάλη δυναμική περιοχή, η οποία, πράγματι, μετρήθηκε στα -113dB.
Η απόκριση συχνότητας της συσκευής, για σήματα 96kHz είναι πρακτικώς επίπεδη με την αποκοπή ψηλά να γίνεται ορατή πάνω από τα 30kHz και τις διαφορές μεταξύ των καναλιών να είναι πολύ μικρότερες από 0.1dB και ως εκ τούτου να μπορούν να θεωρηθούν ανάξιες λόγου.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα θορύβου από την γραμμή τροφοδοσίας

Απόκριση συχνότητας και διαφορές μεταξύ των καναλιών (96kHz/24bit)

Η απόκριση των φίλτρων διέλευσης χαμηλών του μετατροπέα είναι η αναμενόμενη, με προοδευτικά αυξανόμενη κλίση καθώς η συχνότητα των δειγμάτων ανεβαίνει και με ελάχιστη κυμάτωση εκτός ζώνης η οποία είναι ορατή μόνο στο φίλτρο των 44.1kHz. Για σήματα 96kHz η καταστολή των προϊόντων αλίασης είναι σταθερά στα -105dB για ολόκληρο το φάσμα της μέτρησης (το σχετικό διάγραμμα δεν δημοσιεύεται εδώ).
Το διάγραμμα γραμμικότητας της στάθμης έχει αρκετό ενδιαφέρον. Καταρχήν, ο QuteHD αποδείχθηκε καλός για την κατηγορία τιμής του κατεβαίνοντας άνετα μέχρι τα -105dBFS περίπου χωρίς ορατές αποκλίσεις από την ιδανική καμπύλη. Στο σημείο αυτό εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα, αλλά μόνο για την μέτρηση μέσω της ομοαξονικής εισόδου. Για σήματα μέσω της θύρας USB, η γραμμικότητα είναι από τις καλύτερες που έχουμε δει, ξεπερνώντας άνετα τα -120dBFS, συγκρινόμενη άμεσα με αυτήν του κορυφαίου στον τομέα Mytek Stereo 192-DSD (η επίδοση του οποίου, όμως, αφορά την ομοαξονική είσοδο).

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση βαθυπερατού φίλτρου. 44.1kHz (πορτοκαλί καμπύλη), 96kHz (μοβ), 192kHz (μπλε)

Διάγραμμα γραμμικότητας στάθμης εξόδου σε συνάρτηση με την στάθμη του ψηφιακού σήματος. Σήμα 1kHz, είσοδος S/PDIF (κόκκινη/πράσινη καμπύλη), USB (πορτοκαλί/ματζέντα).

Οι παραμορφώσεις της συσκευής είναι, γενικώς, πολύ χαμηλές. Σε συνάρτηση με την συχνότητα η συσκευή επιδεικνύει μια συμπεριφορά με ήπια αυξητικές τάσεις, αυξανόμενης της συχνότητας φτάνοντας τα -90dB στα 20kHz αλλά παραμένοντας κάτω από τα -100dB μέχρι τα 3kHz περίπου, με σήμα στάθμης -1dBFS. Σε αυτή την αρκετά υψηλή στάθμη η μέτρηση χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν ο θόρυβος (thd) δεν διαφέρει πολύ από την μέτρηση της συνολικής παραμόρφωσης (thd+N).
Η εικόνα αυτή αλλάζει λίγο στην μέτρηση της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την στάθμη. Εδώ υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των δύο μετρήσεων με την παραμόρφωση να παραμένει κάτω από τα -70dB ακόμη και για σήματα χαμηλής στάθμης (-60dBFS) ενώ το σύνολο παραμόρφωσης και θορύβου κινείται 10dB ψηλότερα για στάθμες κάτω από τα -20dBFS. Και πάλι, ο μετατροπέας δείχνει ένα καλό πρόσωπο καθώς στα -60dBFS η τιμή παραμόρφωσης και θορύβου είναι κάτω από τα -50dB.

Thumbnail Thumbnail

Αρμονική παραμόρφωση και θόρυβος σε συνάρτηση με την συχνότητα. Sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF. Στάθμη: -1dBFS, thd (κόκκινη) και thd+N (πορτοκαλί).

Αρμονική παραμόρφωση και θόρυβος σε συνάρτηση με την στάθμη. Sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF, thd (κόκκινη), thd+N (πορτοκαλί).

Το φάσμα του θορύβου σε αδρανές κανάλι έχει την αναμενόμενη μορφή: Μικρές αιχμές στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων, όπου υπάρχει ο θόρυβος της τροφοδοσίας (χαμηλός, όπως ήδη αναφέρθηκε στη σχετική παράγραφο) με τάση αύξησης σε συνάρτηση με την συχνότητα, ιδιαίτερα πάνω από τα 2kHz. Ωστόσο, η στάθμη παραμένει πολύ χαμηλή και, με εξαίρεση την περιοχή 15-20kHz, μπορεί κανείς να αναφέρει ότι το σύνολο του θορύβου παραμένει κάτω από τα -120dBFS, επίδοση που κρίνεται ως εξαιρετική για την τιμή της συσκευής.
Τέλος, η διαφωνία μεταξύ των καναλιών είναι μια ακόμη μέτρηση όπου ο QuteHD δείχνει διαφορετική συμπεριφορά μεταξύ ομοαξονικής εισόδου και θύρας USB. Εδώ, η ομοαξονική είσοδος φαίνεται καλύτερη με την διαρροή του παρακείμενου καναλιού να βρίσκεται στα -110dB περίπου στην περιοχή των χαμηλών/μεσαίων συχνοτήτων και να ανεβαίνει στα -80dB στις υψηλές συχνότητες. Η μέτρηση για σήματα μέσω της θύρας USB είναι κατά 20dB περίπου χειρότερη με το παρακείμενο κανάλι να φτάνει τα -60dB στα 20kHz. Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς μια αιτία για την συμπεριφορά αυτή, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη μέτρηση αφορά το αναλογικό στάδιο, το οποίο είναι κοινό για όλες τις εισόδους. Επιφυλασσόμαστε...

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα θορύβου σε αδρανές κανάλι. Sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF.

Διαφωνία καναλιών (crosstalk). Sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF (κόκκινη/πράσινη καμπύλη), USB (πορτοκαλί/ματζέντα)