Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 26/07/2016

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Cayin MT-12N

Cayin MT-12N

Ο MT-12N είναι ένας μικρός σε διαστάσεις ενισχυτής με πλάτος που δεν ξεπερνά τα 330 χιλιοστά και ύψος (μαζί με τις λυχνίες και τους μετασχηματιστές) στα 160 χιλιοστά. Τι μικρό μέγεθος του σασί δεν εμπόδισε την Cayin να σχεδιάσει ένα προσεγμένο από πλευράς αισθητικής μηχάνημα, όπου το ξύλινο πλαίσιο της πρόσοψης σε συνδυασμό με την έντονα ανακλαστική μεταλλική επιφάνεια και τα “ρετρό” (αλλά όχι υπερβολικά ρετρό) ρυθμιστικά δένουν αρμονικά σε ένα ευχάριστο και χαμηλών τόνων αποτέλεσμα.

Cayin MT-12N

O ΜΤ-12Ν είναι προσεγμένος σε θέματα αισθητικής. Η συσκευή της δοκιμής περιελάμβανε πρόσοψη με επένδυση ξύλου (υπάρχει και σε μεταλλικό μαύρο φινίρισμα). O ενισχυτής διαθέτει μεταλλικό κλωβό για την κάλυψη των λυχνιών...

Cayin MT-12N

... αλλά αυτός μπορεί να αφαιρεθεί δίνοντας στον ενισχυτή μια διαφορετική εμφάνιση την οποία πολλοί θα προτιμήσουν.

Η γενική αρχιτεκτονική είναι η κλασική των ενισχυτών του είδους, με τις λυχνίες να βρίσκονται τοποθετημένες έξω από το σασί, μαζί με τους μετασχηματιστές εξόδου και ισχύος και να καλύπτονται, προαιρετικώς, από έναν μεταλλικό κλωβό. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του ρυθμιστικό στάθμης και έναν περιστροφικό επιλογέα εισόδων, ενώ ο διακόπτης on-off είναι τοποθετημένος στην αριστερή πλευρική επιφάνεια.

Cayin MT-12N

Ο διακόπτης on-off είναι έξυπνα τοποθετημένος στην πλευρική επιφάνεια της συσκευής. Το φινίρισμα και η επιλογή των υλικών (όπως για παράδειγμα το “ρετρό” ρυθμιστικό στάθμης) κάνουν τη συσκευή να ξεχωρίζει.

Cayin MT-12N

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του τρεις εισόδους γραμμής και έναν απλό περιστροφικό επιλογέα. Η Cayin έχει κάνει τα πάντα για να διατηρήσει τον ενισχυτή απλό.

Οι δυνατότητες σύνδεσης που προσφέρει ο ενισχυτής περιορίζονται σε τρεις εισόδους στάθμης line, υλοποιημένες με επίχρυσα βύσματα RCA τυπικής ποιότητας. Για την σύνδεση των ηχείων υπάρχει μια ομάδα ακροδεκτών καλής ποιότητας οι οποίοι μπορούν να υποστηρίξουν καλώδια μεγάλης διατομής και καλώδια τερματισμένα με βύσματα τύπου “μπανάνα” ή με δίχαλα. Ο ενισχυτής δεν διαθέτει διαφορετικές λήψεις από τον μετασχηματιστή εξόδου για φορτία ονομαστικής αντίστασης 4Ω και 8Ω. H Cayin έχει προσπαθήσει να κρατήσει το κόστος όσο το δυνατόν χαμηλά, χωρίς πάντως να κάνει οικονομία στην ποιότητα του φινιρίσματος η οποία είναι πραγματικά πολύ καλή.

Cayin MT-12N

Στην πίσω πλευρά του σασί υπάρχουν τα βύσματα για όλες τις συνδέσεις. Ο ενισχυτής δεν προσφέρει διαφορετικό tap για την σύνδεση ηχείων με ονομαστική αντίσταση 4Ω.

Cayin MT-12N

To στάδιο προενίσχυσης/οδήγησης περιλαμβάνει δύο διπλοτριόδους 6N1 και μια διπλοτρίοδο 12AU7…

Το κύκλωμα του MT-12N βασίζεται σε τρεις διπλοτριόδους, δύο 6N1 και μια 12ΑU7, οι οποίες υλοποιούν το κύκλωμα προενίσχυσης και οδήγησης του σταδίου ισχύος. Το τελευταίο χρησιμοποιεί δύο EL84 ανά κανάλι σε τάξη ΑΒ και μπορεί να αποδώσει, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Cayin, μέχρι 9W ανά κανάλι. Εκτός από τις λυχνίες, οι οποίες είναι εμφανείς, το υπόλοιπο μέρος του κυκλώματος υλοποιείται σε τυπωμένο κύκλωμα, με υλικά τυπικά καλής ποιότητας. Η τροφοδοσία χρησιμοποιεί αποπνικτικό πηνίο (τσοκ) και είναι κοινή και για τα δύο κανάλια (τόσο για την υψηλή τάση όσο και για τα νήματα). Συνολικά, η κατασκευή του MT-12N φαίνεται προσεγμένη και δεν μπορεί παρά να ικανοποιήσει με δεδομένη την κατηγορία τιμής του.

Cayin MT-12N

...ενώ το στάδιο ισχύος 2 πεντόδους EL84 ανά κανάλι, σε συνδεσμολογία push-pull (και τάξη λειτουργίας AB).

Cayin MT-12N

Το εσωτερικό της συσκευής κρύβει μια τακτική κατασκευή τυπικώς καλής ποιότητας.

Cayin MT-12N

Το τροφοδοτικό του ενισχυτή χρησιμοποιεί τσοκ. Ακριβώς στα δεξιά του βρίσκεται ο μετασχηματιστής τροφοδοσίας.

Cayin MT-12N

Τρεις από τους τέσσερις συνολικά πυκνωτές του τροφοδοτικού (100μF/400V) και στο βάθος, το ρυθμιστικό στάθμης.