Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 03/11/2015

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΔΑΠΕΔΟΥ

Cabasse Iroise 3

Cabasse Iroise 3

Το Iroise 3 αντικατέστησε το ηχείο αναφοράς (ATC SCM-50PSL) και οδηγήθηκε από το συνηθισμένο σύστημα (Teac Esoteric P70/D70, dCS U-Clock, Melos Plus Series Line και Parasound HCA3500) ενώ μέρος των ακροάσεων έγινε και με το ζευγάρι προενισχυτή/μονομπλόκ τελικών Line/Centaur Two της ελληνικής Core-Amps που είχαμε την ίδια περίοδο για δοκιμή.
Η τοποθέτηση του ηχείου στον χώρο δεν κρύβει ιδιαίτερες δυσκολίες και η θέση του bass reflex στη βάση του ηχείου διευκολύνει, ασφαλώς, τα πράγματα καθώς το Iroise 3 μπορεί να τοποθετηθεί αρκετά κοντά σε τοίχους. Πέραν της θέσης του reflex, σε αυτό βοηθά και το γεγονός ότι η απόκριση του ηχείου είναι “μαζεμένη” χαμηλά κάτι που μπορεί να αποδειχθεί σοβαρό πλεονέκτημα αν κάποιος θέλει να το τοποθετήσει σε έναν μικρό χώρο, που θέτει περιορισμούς στις θέσεις των ηχείων.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το Iroise 3 είναι αυτή ενός πολύ καλά ελεγχόμενου και καθαρού στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων ηχείου το οποίο δημιουργεί μια πολύ σαφή στερεοφωνική εικόνα και διαθέτει έναν ευχάριστο, laid-back χαρακτήρα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της καθημερινής χρήσης με κάθε είδος μουσικής, ενός ηχείου -θα μπορούσε να πει κανείς- που δεν θέτει προαπαιτούμενα για να λειτουργήσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, κάθε φορά.

Cabasse Iroise 3 Cabasse Iroise 3

Χαμηλά, δεν υπάρχει το παραμικρό ίχνος εντυπωσιασμού, πόσω μάλλον ίχνη υπερβολής ή απουσίας ελέγχου και το Iroise 3 αισθάνεται εξαιρετικά άνετα με κάθε έντονα ρυθμικό είδος, υπογραμμίζοντας ευχάριστα την παρουσία των οργάνων της περιοχής χωρίς να επικεντρώνει, όμως, την προσοχή του ακροατή σε αυτά. Το μεσαίο/ανώτερο χαμηλό είναι καλά δεμένο, γρήγορο και γεμάτο, διατηρεί, μάλιστα τον χαρακτήρα αυτόν ακόμη και σε αρκετά υψηλές στάθμες, δείγμα ότι τα γούφερ της Cabasse κάνουν καλή δουλειά τόσο σε θέματα ελέγχου και διαδρομών όσο και σε θέματα συμπίεσης όταν το ηχείο λειτουργεί κοντά στο όριό του. Στο κατώτερο άκρο, ο καλύτερο όρος που μπορώ να σκεφτώ είναι “συνέπεια”. Το ηχείο περνά με άνεση τις λεπτομέρειες και τον παλμό της περιοχής, είναι παρόν και έχει επαρκώς δυναμικό χαρακτήρα. Η επιλογή της Cabasse για μια απόκριση με κάτω όριο κοντά στα 50Hz στερεί, ίσως, το Iroise 3 από έναν επιβλητικό και “μεγάλο” χαρακτήρα (που θα ταίριαζε με την εμφάνιση και το μέγεθός του) αλλά η ευκολία στην τοποθέτηση και η διαύγεια που κερδίζεις είναι στοιχεία που συνάδουν περισσότερο με το all-around ύφος της συγκεκριμένης σχεδίασης.
Η μεσαία περιοχή είναι από τα πιο δυνατά σημεία του ηχείου και με δεδομένη την επένδυση που έχουν κάνει οι Γάλλοι στις ομοαξονικές τους μονάδες αυτό δεν είναι, βεβαίως, τυχαίο. Το Iroise 3 ισορροπεί με άνεση ανάμεσα στον γενικά ξεκούραστο χαρακτήρα του και στην πολύ καλή ανάλυση και προσφέρει δυνατότητες περιγραφής και ρεαλισμό που απολαμβάνει ο ακροατής. Η περιοχή τηρεί, μεν, κάποιες αποστάσεις παραμένει, δε, ομοιογενής και με πολύ καλή παρουσία και περιγραφές στις φωνές, σόλο και χορωδίες. Η εντύπωση που δημιουργείται είναι πραγματικά ανάγλυφη, με πολύ καλή περιγραφή των ηχοχρωμάτων και πραγματική “παρουσία” των πηγών στον χώρο.

Ψηλά το ηχείο ακούστηκε με καλή έκταση, λίγο περιορισμένη ταχύτητα στα μέτωπα (σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει από το ηχείο αναφοράς) και πολύ καλό σώμα και απόσβεση. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των επιμέρους γνωρισμάτων είναι ένας ήπιος, αρκετά φωτεινός και ευχάριστος χαρακτήρας από τον οποίο δεν λείπει η αίσθηση της έκτασης και της διαύγειας ενώ λείπει κάθε ίχνος τραχύτητας ή μεταλλικής υφής. Το Iroise 3 είναι “όσο πρέπει” αέρινο και εύκολα σου δημιουργεί την εντύπωση ότι έχει σημαντικά δυναμικά περιθώρια, πράγμα που άλλωστε ισχύει, καθώς θα πρέπει να καταβάλλεις σημαντική προσπάθεια για να το οδηγήσεις κοντά στα όριά του. Εν προκειμένω, όσο και αν οι προδιαγραφές ισχύος είναι από τη φύση τους ασαφείς, η Cabasse δεν κρύβει τις φιλοδοξίες της, αναφέροντας στα χαρακτηριστικά ως δυνατότητα πρόσληψης ισχύος τα 150W και ως ισχύ κορυφής τα 1000W. Πέραν των αριθμών, είναι σαφές ότι το Iroise 3 “αντέχει” πολύ και αυτό σε συνδυασμό με την ευαισθησία του, το κάνει μια ενδιαφέρουσα επιλογή, για πολλούς λόγους...
Άφησα για το τέλος, τις δυνατότητες του ηχείου σε θέματα στερεοφωνικής εικόνας, επειδή η χρήση ομοαξονικής μονάδας δίνει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον σε αυτή την παράμετρο αλλά και επειδή η εμπειρία από το Baltic Evolution ήταν ιδιαιτέρως θετική. Παρά το γεγονός ότι (με βάση την βηματική απόκριση) δεν έχουμε να κάνουμε με ένα χρονικώς ευθυγραμμισμένο ηχείο το soundstage που δημιουργεί το Iroise 3 είναι ιδιαίτερα καλό. Εστιασμένο λίγο πίσω από τον οριζόντιο άξονα που συνδέει τα ηχεία, διατηρεί εντούτοις πολύ καλές δυνατότητες στην περιγραφή του βάθους, εξαιρετικά προσδιορισμένα και σταθερά όρια στο πλάτος και πολύ καλές δυνατότητες εστιασμού των μεμονωμένων ηχητικών πηγών, περιγραφής της κίνησης των μεγάλων οργανικών ομάδων και μεταφοράς λεπτομερειών που αφορούν στην ακουστική της ηχογράφησης. Αυτό το τελευταίο, αφορά τόσο τις “φυσικές” ηχογραφήσεις (συνήθως μεγάλης ορχήστρας όπου ο μηχανικός ήχου έχει καταβάλλει κάποια προσπάθεια να συμπεριλάβει την ακουστική του χώρου) όσο και την τεχνητή δημιουργία ενός περιβάλλοντος (soundscaping) που συναντάμε συχνά σε διάφορες -περισσότερο “ηλεκτρικές”- παραγωγές. Σε κάθε μια από αυτές τις περιπτώσεις το Iroise 3 στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και κινήθηκε πολύ κοντά στο ηχείο αναφοράς δημιουργώντας ένα ηχητικό περιβάλλον που πραγματικά σε προσελκύει να ακούσεις μουσική.

Τελικώς...

... έχουμε να κάνουμε με μια επιτυχημένη προσπάθεια προσαρμογής μιας τεχνολογίας (εν προκειμένω της ομοαξονικής μονάδας της Cabasse) σε ένα προϊόν που έχει κάποιους σαφείς περιορισμούς με βάση την κατηγορία τιμής του. Το Iroise 3 φαίνεται να εκμεταλλεύεται στο έπακρον τόσο τις αρετές του BC13, όσο και την εμπειρία των Γάλλων στο voicing και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά ελκυστικό: Ένα ηχείο ευχάριστο, με καλές δυνατότητες στην περιγραφή των λεπτομερειών, πολύ καλή στερεοφωνική εικόνα και σημαντικές δυνατότητες στάθμης. Δώστε του μεγάλη προσοχή (και ακούστε το, αν μπορείτε) αν έχετε έναν μέτριο/μεγάλο χώρο και θέλετε ένα all-around ηχείο υψηλού επιπέδου.