Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 03/11/2015

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΔΑΠΕΔΟΥ

Cabasse Iroise 3

Cabasse Iroise 3

Με ύψος λίγο μικρότερο από το 1.20m, το Iroise 3 είναι ένα αρκετά μεγάλο και επιβλητικό ηχείο δαπέδου το οποίο μπορεί να αγοράσει κανείς επιλέγοντας μεταξύ τριών διαφορετικών φινιρισμάτων (μαύρη λάκα, μαόνι και κερασιά). Όπως όλα τα ηχεία της σειράς Altura MC είναι μια σχεδίαση τριών δρόμων, και το συγκεκριμένο μοντέλο βασίζεται σε δύο συμβατικά γούφερ 210mm με κώνο από Duocell για την απόδοση των χαμηλών συχνοτήτων, κάτω από τα 800Hz. Το Duocell είναι ένα υλικό με αρκετή ιστορία πίσω του, καθώς η Cabasse ξεκίνησε την κατασκευή κώνων από αυτό μετά το 1980. Βασίζεται στο γνωστό αφρώδες υλικό Rohacell και στην περίπτωση των συγκεκριμένων μονάδων μορφοποιείται σε διαφράγματα των οποίων το πάχος μεταβάλλεται σε συνάρτηση με την ακτίνα σε ένα εκθετικό προφίλ (προφίλ, εν προκειμένω, είναι το σχήμα της τομής του κώνου το οποίο ακολουθεί την καμπύλη κάποιας εκθετικής συνάρτησης). Το αποτέλεσμα με βάση τα όσα λέει η εταιρία είναι αυτό που αναζητούν όλοι οι κατασκευαστές γούφερ: ένας άκαμπτος και ελαφρύς κώνος ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάφωνα με μεγάλες διαδρομές. Η φόρτιση των δύο γούφερ, στην περίπτωση του Iroise 3 γίνεται με μια οπή bass reflex η οποία ακτινοβολεί προς το δάπεδο.

Cabasse Iroise 3

Το Iroise 3 είναι ένα μεγάλο σε διαστάσεις ηχείο δαπέδου που θα κερδίσει εύκολα τις εντυπώσεις στον χώρο όπου θα τοποθετηθεί.

Οι μεσαίες και υψηλές συχνότητες αποδίδονται από μια ομοαξονική μονάδα BC13, την οποία σχεδιάζει και κατασκευάζει επίσης η Cabasse. Η BC13 έχει εξελιχθεί με βάση την εμπειρία των Γάλλων από την τρίδρομη TC23 που χρησιμοποιήται στο κορυφαίο “La Sphere” αλλά, σε αντίθεση με αυτήν, είναι δύο δρόμων, περιλαμβάνοντας ένα τουίτερ θόλου στο κέντρο της, για την απόδοση των υψηλών συχνοτήτων και ένα δακτυλιοειδές διάφραγμα τοποθετημένο περιφερειακά για την απόδοση των μεσαίων. Η Cabasse αναφέρει ότι η αρχιτεκτονική αυτή είναι καλύτερη από την συνήθη των ομοαξονικών μεγαφώνων (όπου το τουίτερ βρίσκεται στο κέντρο ενός συμβατικού μεγαφώνου μεσαίων) επειδή το δεύτερο δεν φορτίζει το πρώτο ως χοάνη (και μάλιστα κινούμενη), ενώ -φυσικά- τα πλεονεκτήματα της δημιουργίας μίας ηχητικής πηγής με μικρές διαστάσεις, κοντά στο ιδεατό της σημειακής, διατηρούνται.

Cabasse Iroise 3

Οι χαμηλές συχνότητες αποδίδονται από δύο γούφερ 210mm με κώνο από Duocell.

Cabasse Iroise 3

Η μονάδα BC13 προέρχεται από την τρίδρομη TC23 του “La Sphere”. Στο δεξί μέρος της φωτογραφίας φαίνεται η μικρή χοάνη που φορτίζει το τουίτερ καθώς και το ιδιόμορφο σχήμα “μισού δακτυλίου” του μεγαφώνου των μεσαίων συχνοτήτων.

Το αποτέλεσμα αυτών των επιλογών είναι ένα ηχείο με αρκετά υψηλή ευαισθησία (92dB), ονομαστική αντίσταση 8Ω (ελάχιστη 3.5Ω) και απόκριση συχνότητας 50Hz-24kHz. Η επαφή του ηχείου με το δάπεδο γίνεται μέσω τεσσάρων σημείων στήριξης τα οποία έχουν μορφή ακίδας και είναι ρυθμιζόμενα. Η ύπαρξη του bass reflex στο κάτω μέρος επιβάλλει την δημιουργία μιας απόστασης (ώστε να γίνεται η εκτόνωση σωστά) και την ύπαρξη μιας καλαίσθητης βάσης που συμπληρώνει ευχάριστα την αισθητική του ηχείου. Η σύνδεση με τον ενισχυτή γίνεται μέσω ενός ζεύγους ακροδεκτών καλής ποιότητας (δεν υποστηρίζεται διπλοκαλωδίωση) και το ηχείο συνοδεύεται από ένα προστατευτικό για τα μεγάφωνα το οποίο διαθέτει μαγνητική στήριξη.

Cabasse Iroise 3

Η σύνδεση του ηχείου με τον ενισχυτή γίνεται μέσω ενός ζεύγους ακροδεκτών καλής ποιότητας.

Cabasse Iroise 3

Το Iroise 3 προσφέρεται σε τρία διαφορετικά φινιρίσματα, μαόνι, τριανταφυλλιά και μαύρη λάκα.