Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 12/11/2013
ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ D/A
Λαμβάνοντας το συνολικό πακέτο των μετρήσεων υπόψιν, ο μετατροπέας της Auralic φαίνεται να είναι αυτός με την καλύτερη συμπεριφορά που έχουμε μετρήσει μέχρι σήμερα και μάλιστα με διαφορά.
Όσον αφορά το interfacing, ο Vega φαίνεται να συμπεριφέρεται εξαιρετικά καλά σε εισερχόμενα σήματα με jitter. Οι αντίστοιχες καμπύλες παραμόρφωσης κινούνται γύρω και κάτω από τα -110dB, με πολύ ομοιόμορφη συμπεριφορά σε όλο το φάσμα, δείγμα ότι ο μετατροπέας μπορεί να διαχειριστεί άνετα σήματα με προβλήματα. Το σχετικό διάγραμμα αφορά μέτρηση σε Auto mode αλλά η αλλαγή του clocking σε άλλα modes δεν οδήγησε σε αισθητά διαφορετικές μετρήσεις.
Πιθανώς, αυτό να οφείλεται στο ότι η ίδια η συσκευή πραγματοποιεί πολύ καλή καταστολή του jitter, κάτι που φαίνεται από το αντίστοιχο διάγραμμα όπου το σχετικό κέρδος κινείται γύρω από τα -70dB για συχνότητες άνω των 1000Hz περίπου. Οι διαφορετικές καμπύλες αντιστοιχούν σε διαφορετικά clocking modes και αν υπάρχουν διαφορές αυτές εντοπίζονται στην συμπεριφορά του συστήματος στις πολύ χαμηλές συχνότητες.
ΚείμΜε ταλαντωτή που κινείται, από την άποψη του jitter, σε τιμές της τάξης των fS, είχαμε κάθε λόγο να περιμένουμε πολύ χαμηλές τιμές jitter από την ίδια την συσκευή (υπενθυμίζεται εδώ, ότι το jitter του clock δεν είναι το ίδιο με το jitter της συσκευής το οποίο αποτελεί το σύνολο του θορύβου φάσης που εισάγεται από όλα τα στάδια και μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερο). To φάσμα από το οποίο γίνεται ο σχετικός υπολογισμός είναι εξαιρετικά πτωχό σε ευρήματα και τα 20pS/10Ηz είναι ένα χαμηλό νούμερο (έχουμε υπολογίσει και χαμηλότερες τιμές αλλά σε υψηλότερες συχνότητες) που δικαιολογεί τις επιλογές της εταιρίας στο συγκεκριμένο κομμάτι.
Η απόκριση συχνότητας του μετατροπέα είναι παραδειγματική στο pass band, με εξαιρετική ομοιότητα μεταξύ των καναλιών. Το σχετικό διάγραμμα επικεντρώνεται, ως εκ τούτου, στην περιοχή πάνω από τα 10kHz όπου φαίνεται η διαφορετική συμπεριφορά των τεσσάρων φίλτρων που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς στο PCM.νο
Φάσμα για τον υπολογισμό του jitter. Σήμα εισόδου: 24kHz/-5dBFS. |
Απόκριση συχνότητας (96kHz/24bit, 8kHz-48kHz). Mode 1 (πράσινο), Mode 2 (κόκκινο), Mode 3 (πορτοκαλί), Mode 4 (ιώδες). |
Η συμπεριφορά των φίλτρων στην περιοχή αποκοπής είναι ιδιαίτερα καλή. Ακόμη και στην περίπτωση του “τυπικού” Mode 1, η κυμάτωση είναι περιορισμένη και το διάγραμμα πολύ ομαλό.
Η σύγκριση των τεσσάρων φίλτρων στα 96kHz δείχνει τον τρόπο με τον οποίο είναι σχεδιασμένα και τις επιλογές που έχει κάνει η Auralic στο θέμα συχνότητα αποκοπής/κλίση για την κάθε περίπτωση.
Σε όλες τις περιπτώσεις, πάντως, τα φίλτρα κάνουν τη δουλειά τους άψογα. Οι υψίσυχνες συνιστώσες οι οποίες επηρεάζουν μέσω ενδοδιαμόρφωσης την περιοχή των ακουστικών συχνοτήτων καταστέλλονται με επιτυχία και το σχετικό διάγραμμα κινείται στην περιοχή των -115dBFS.
Η γραμμικότητα της στάθμης είναι ένα ακόμη σημείο στο οποίο ο Vega αποδείχθηκε εξαιρετικός. Η σχετική καμπύλη διατηρεί την ιδανική μορφή μέχρι τα -120dBFS οπότε και εμφανίζονται οι πρώτες ορατές αποκλίσεις οι οποίες, πάντως παραμένουν μικρές και σε ακόμη χαμηλότερες στάθμες. Η μόνο συσκευή που έχουμε μετρήσει και κινείται στο επίπεδο αυτό, στον συγκεκριμένο τομέα, είναι ο Mytek 192DSD.
Καταστολή προϊόντων συχνότητας δειγματοληψίας (in-band). Sample rate 96kHz. |
Διάγραμμα γραμμικότητας στάθμης εξόδου σε συνάρτηση με την στάθμη του ψηφιακού σήματος. Σήμα 1kHz, είσοδος S/PDIF. |
H πολύ καλή γραμμικότητα σχετίζεται, φυσικά, με την παραμόρφωση και το σχετικό διάγραμμα που περιγράφει την μεταβολή της τελευταίας σε συνάρτηση με την στάθμη αποκαλύπτει ένα κύκλωμα που αποδίδει εξαιρετικά καλά στον τομέα αυτό. Για σήμα στάθμης -60dBFS οι τιμές που μετρήσαμε ήταν στην περιοχή των -85dB (THD) και -60dB (THD+N).
Σε ο,τι αφορά την μεταβολή της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την συχνότητα και εδώ οι τιμές ήταν εξαιρετικά χαμηλές με τον μετατροπέα να κινείται πολύ κάτω από το 0.001% στις χαμηλές/μεσαίες συχνότητες, να “ανεβαίνει” μέχρι το 0.002% στις υψηλές, για σήματα υψηλής στάθμης (-1dBFS) και να παραμένει συστηματικά κάτω από το 0.002% για σήματα στάθμης -20dBFS, επιδόσεις που αφήνουν υποσχέσεις για ένα πολύ καλοσχεδιασμένο αναλογικό στάδιο.
Ο θόρυβος της συσκευής κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η μέτρηση στο αδρανές (χωρίς σήμα) κανάλι κινήθηκε μεταξύ των -140dBFS στις χαμηλές συχνότητες (στην περιοχή του hum) και τον -130dBFS ψηλά.
Η ανάλυση φάσματος δείχνει ότι το περιεχόμενο σε πολύ υψηλές συχνότητες είναι αμελητέο (οι ισχυρότερες συνιστώσες βρίσκονται κάτω από τα -140dBFS).
Φάσμα θορύβου σε αδρανές κανάλι. Sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF. |
Φάσμα θορύβου και παρεμβολών (wide band). |
H ανάλυση του θορύβου στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων δείχνει τα τυπικά ευρήματα (50/100Hz, ενδοδιαμόρφωση) αλλά σε στάθμες χαμηλότερες των -130dBV, τιμή εξαιρετικά χαμηλή για να συζητά κανείς. Η στατική μέτρηση του θορύβου από την τροφοδοσία ήταν 0.5μVrms.
Η πολύ καλή συμπεριφορά της συσκευής σε θέματα θορύβου (τόσο χαμηλά όσο και στις πολύ υψηλές συχνότητες) δικαιολογεί τα μηδενικά ευρήματα όσον αφορά σε προϊόντα διαμόρφωσης. Το σχετικό φάσμα είναι εξαιρετικά καθαρό (πανομοιότυπο με αυτό για τον υπολογισμό του jitter, κάτι που είναι αναμενόμενο).
Φάσμα θορύβου από το δίκτυο τροφοδοσίας (εύρος 2kHz). |
Διαμόρφωση σήματος από θόρυβο (wide band). Σήμα αναφοράς: 24kHz. |
H αναζήτηση θορύβου από διαμόρφωση εξαιτίας πολύ χαμηλών συχνοτήτων έχει, επίσης, παρόμοια αποτελέσματα. Εδώ, υπάρχει κάποια υποψία διαμόρφωσης από συχνότητας της τάξης των μερικών Hz (που είναι ορατή στη βάση της θεμελιώδους) και μια μόλις διακρινόμενη αιχμή στα +/-100Ηz. Όλα αυτά, κάτω από τα -120dBu.
Τέλος, με βάση την δομή και την κατασκευή της συσκευής στο αναλογικό στάδιο, η επίδοση σε θέματα διαφωνίας καναλιών ήταν η αναμενόμενη. Η συσκευή παραμένει κάτω από τα -100dB στο σύνολο του φάσματος (η κορύφωση στη μια από τις δύο καμπύλες στα 20kHz οφείλεται σε μεταβατικό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της μεταγωγής από το ένα κανάλι στο άλλο όσο διαρκεί η μέτρηση) και στην περιοχή των -120dB για τις χαμηλές και μεσαίες συχνότητες.