Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Παρασκευή, 25/11/2016

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

MEDIA/NETWORK PLAYER/DAC/ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ-ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Audionet DNP/AMP I V2

Audionet DNP/AMP I V2

Η ακουστική αξιολόγηση του συστήματος DNP/AMP I V2 περιέλαβε ακροάσεις τόσο μέσω του των αναλογικών εισόδων του προενισχυτή όσο και μέσω streaming. Στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποιήθηκε ως πηγή αναφοράς το ζευγάρι Teac Esoteric P70/D70 ενώ στην δεύτερη χρησιμοποιήθηκε η ασύρματη σύνδεση με το οικιακό δίκτυο και το λογισμικό RCP (σε συνδυασμό με την εφαρμογή iMM, Music Manager for iOS) για την πρόσβαση στη μουσική βιβλιοθήκη. Το ζευγάρι των Audionet αντικατέστησε τον προενισχυτή και τον τελικό αναφοράς (Melos Plus Series Line/Parasound HCA3500) και οδήγησε τα, συνήθη, ATC SCM60 PSL.
Με δεδομένες τις δυνατότητες που προσφέρει ο DNP, είναι φυσικό η διαδικασία της εγκατάστασης των ενισχυτών να επικεντρώνεται, ουσιαστικά, στην παραμετροποίηση του και αυτή είναι μια διαδικασία που απαιτεί κάποια ενασχόληση, εκτός και αν κάποιος αρκεστεί σε αναλογικές συνδέσεις. Παρόλα αυτά, δεν συναντήσαμε κάποια ιδιαίτερη δυσκολία και το εγχειρίδιο χρήσης είναι ιδιαίτερα σαφές και περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα βήματα. Ο DNP θα απαιτήσει την συμμετοχή του χρήστη σε τρία στάδια: Στην σύνδεση του με το οικιακό δίκτυο (και το διαδίκτυο), στην εγκατάσταση και ρύθμιση του RCP, στην εγκατάσταση του driver για την χρήση του υπολογιστή ως media player/streamer μέσω της θύρας USB (αν χρησιμοποιεί Windows) και, τέλος, στην παραμετροποίηση του ίδιου του ενισχυτή. Συνοπτικά, η πρώτη διαδικασία (σύνδεση με το δίκτυο) γίνεται με τον συνήθη τρόπο, με την εισαγωγή δηλαδή των απαραίτητων κωδικών για το WiFi, ή την απλή σύνδεση στο Ethernet, η εγκατάσταση των RCP/iMM θα απαιτήσει και την δημιουργία ενός media server τοπικά στον υπολογιστή (αν θέλει κάποιος να streamάρει αρχεία από τον τελευταίο ή από κάποιο NAS, κάτι που μπορεί να γίνει είτε μέσω Windows Media Player είτε μέσω του foobar2000 ή άλλης παρόμοιας εφαρμογής), το USB driver, εντελώς περιέργως, απαιτεί την επικοινωνία με την Audionet (μέσω email) και, τέλος, οι διάφορες ρυθμίσεις του προενισχυτή αναφέρονται εξαντλητικά στο εγχειρίδιο χρήσης. Τίποτα από όλα αυτά δεν φάνηκε να είναι ιδιαίτερα δύσκολο και, με βάση την εμπειρία μας, ο DNP δεν θα απαιτήσει πάνω από μια ώρα για να είναι έτοιμος σε όλα τα επίπεδα.

Αν κάποιος προσπαθούσε να χαρακτηρίσει το σύστημα DNP/AMP I V2 με μια λέξη, αυτή θα ήταν “διαφάνεια”. Στην πραγματικότητα, βέβαια, μια τέτοια προσπάθεια θα ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία, γιατί οι Audionet έχουν και άλλες πολύ σημαντικές παραμέτρους να επιδείξουν ακόμη και από τις πρώτες στιγμές μιας κριτικής ακρόασης, ωστόσο, πράγματι, το αποτέλεσμα που πήραμε εξέπληξε (ευχάριστα) με την απόλυτη απουσία του από το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα, την ανυπαρξία οποιουδήποτε χαρακτήρα και “άποψης” και την σαφή δυνατότητα οδήγησης μέχρι τα όρια που θέτουν τα ηχεία και ο χώρος. Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις, δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και πολύ ώρα για να καταλάβεις ότι αυτό που έχεις απέναντί σου είναι ένα σύστημα με απόδοση που θέτει ένα επίπεδο αναφοράς αρκετά υψηλό, ακόμη και σε αυτήν την υψηλή κατηγορία τιμής.
Η αίσθηση της διαφάνειας και της ουδετερότητας που αποπνέουν οι δύο ενισχυτές έχει δύο άξονες που την καθορίζουν. Ο πρώτος είναι ο εξαιρετικά χαμηλός θόρυβος, ο οποίος δημιουργεί ένα ιδιαίτερα σκοτεινό υπόβαθρο επάνω στο οποίο προβάλλονται οι πληροφορίες της ηχογράφησης και τα ιδιαιτέρως λεπτομερή μικροδυναμικά και ο δεύτερος, οι μεγάλες δυνατότητες οδήγησης του τελικού ενισχυτή ο οποίος εξάντλησε με χαρακτηριστική άνεση τις δυνατότητες των SCM50 και έδωσε στο σύστημα τα δυναμικά περιθώρια να φέρει εις πέρας την ισοστάθμιση της ακουστικής του χώρου και τις όποιες επιλογές έγιναν στον ενσωματωμένο ισοσταθμιστή, ταυτόχρονα. Με αυτά ως δεδομένα, είναι αρκετά ακριβές να πούμε ότι ο AMP I V2 είναι ένας από τους καλύτερους μεγάλους τελικούς που έχουμε δοκιμάσει, σαφώς ανώτερος από τον τελικό αναφοράς, αν όχι σε θέματα ισχύος, σίγουρα σε ακρίβεια και δυνατότητες περιγραφής της λεπτομέρειας και των μακροδυναμικών.

Audionet DNP/AMP I V2 Audionet DNP/AMP I V2

Η ουδετερότητα των ενισχυτών και η πολύ καλή συμπεριφορά τους σε θέματα μικρο/μακροδυναμικών, συνδυάστηκε άψογα με την δυνατότητα δημιουργίας μιας εξαιρετικής σε ακρίβεια στερεοφωνικής εικόνας, καλά καθορισμένης στο πλάτος και με πολύ καλή αίσθηση του βάθους, πολύ καλές δυνατότητες εστιασμού μεμονωμένων πηγών στον χώρο και, επίσης, πολύ υψηλού επιπέδου περιγραφή της κίνησης και του αέρα μεταξύ των οργάνων. Το τελικό αποτέλεσμα είναι επιβλητικό, με πολύ καλή αίσθηση της κλίμακας και ιδιαίτερα ρεαλιστικό, ιδιαίτερα αν το πρόγραμμα έχει ένα ανάλογο επίπεδο ποιότητας. Εν προκειμένω, η ακρόαση αρχείων υψηλής ανάλυσης αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες του προενισχυτή στα θέματα αυτά και ο ακροατής βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα αποτέλεσμα που, κατά περίπτωση, καθηλώνει. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι το σύστημα της Audionet δεν θα δημιουργήσει κάποιο αίσθημα πίεσης, τηρώντας τις αποστάσεις σε ότι αφορά τον εστιασμό της στερεοφωνικής εικόνας και δεν θα επιδείξει συμπτώματα συμπίεσης (σίγουρα σε έναν μεγαλύτερο χώρο και με μεγαλύτερες αποστάσεις ακρόασης, αυτό θα συμβεί τελικώς, δεν συνέβη, πάντως, στην δική μας περίπτωση) επομένως παραμένει ξεκούραστο και ευχάριστο, ένα πραγματικό εργαλείο για μακρόχρονες ακροάσεις.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, είναι ίσως υπερβολή να αναζητήσει κανείς “χαρακτηριστικά” στοιχεία ταυτότητας στην φασματική συμπεριφορά των DNP/AMP I V2 και πράγματι, δεν υπάρχουν πολλά να πεις γύρω από αυτήν πλευρά τους.
Πολύ χαμηλά, το σύστημα δείχνει ανεξάντλητο με πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής του όγκου και της λεπτομέρειας, χωρίς την παραμικρή τάση υπερβολής και περνά στον χώρο μια επιβλητική αίσθηση χωρίς να δημιουργεί την εντύπωση ότι αλλοιώνεται η ισορροπία του συνολικού ακούσματος. Σε σύγκριση με τα ενισχυτικά αναφοράς, τα Audionet κέρδισαν τις εντυπώσεις τόσο στην απόδοση των λεπτομερειών όσο και στην ομοιογένεια και στην αίσθηση ότι υπάρχει μια φυσική συνέχεια προς τις χαμηλές συχνότητες. Οι τελευταίες αποδόθηκαν με σωστές αναλογίες, εξαιρετική αίσθηση παρουσίας και πολύ καλά χρονικά χαρακτηριστικά. Τα ρυθμικά μέρη ήταν γρήγορα και γεμάτα και το τελικό αποτέλεσμα ευχάριστο, με εξαιρετική αίσθηση ροής και ξεκούραστο.

Η μεσαία περιοχή εμφανίστηκε ακριβής, με αίσθηση φωτεινότητας και ζωντάνιας, πολλές λεπτομέρειες και ταυτόχρονα αέρινη και διαφανής, χωρίς την παραμικρή τάση να κουράσει τον ακροατή και είναι ίσως από τις πλευρές της προσωπικότητας των ενισχυτών που καθορίζουν την αρχική εντύπωση της ουδετερότητας και της διαφάνειας που αποκομίζει κανείς. Σύνθετα έργα με πολλά όργανα ή με βαριές μείξεις όπου όλα συμβαίνουν ταυτόχρονα, αποδόθηκαν με αέρα, ανάλυση και μια πειθαρχία που συναντάμε σπάνια και αυτό, σε συνδυασμό με τις σοβαρές δυνατότητες του συστήματος ως προς τις στάθμες, δημιουργεί ένα πολύ ρεαλιστικά, με αίσθηση πραγματικής παρουσίας στον χώρο, αποτέλεσμα.
Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων ακούστηκε φωτεινή και ευχάριστη, με πολύ καλή αίσθηση έκτασης και ήταν από τις κορυφαίες που έχουμε ακούσει σε ότι αφορά τον αρμονικό πλούτο και την απόδοση των χρονικών χαρακτηριστικών σε μουσικά όργανα και ήχους με έντονα μεταβατικά (όπως είναι τα μεταλλικά κρουστά, τα μικρά πνευστά και οι συνθετικοί κρουστικοί ήχοι). Η εντύπωση που δημιουργούν οι Audionet είναι ότι βρίσκεσαι απέναντι από ένα εξαιρετικά ισορροπημένο και ακριβές σύστημα που δεν έχει το παραμικρό ίχνος σκληρότητας, αλλά -ταυτόχρονα- δεν αποκλίνει προς το τεχνητώς “ευχάριστο”, συγχωρώντας αναίτια μια ηχογράφηση με τραχύ/σκληρό χαρακτήρα. Στο σημείο αυτό, φάνηκαν να υπερτερούν σαφώς των ενισχυτών αναφοράς οι οποίοι χωρίς να έχουν χαρακτηριστικά ευφωνικότητας, εντούτοις αποκλίνουν μάλλον προς μια κάπως πιο “στρογγυλή” και ήπια συμπεριφορά.

Τελικώς...

... συσκευές όπως ο DNP και ο AMP I V2 δείχνουν με έναν πολύ σαφή τρόπο ότι η τεχνική αρτιότητα, όταν ξέρεις τί πρέπει να κάνεις και πώς να το κάνεις, είναι από τους πλέον ασφαλείς δρόμους προς την ακουστική... νιρβάνα. Η Audionet κατάφερε να φτιάξει μια εξαιρετικά σύνθετη συσκευή (DNP) και έναν μεγάλο τελικό ενισχυτή (AMP I V2) και να τους κάνει να ακούγονται με τρόπο που θα ζήλευαν οι περισσότεροι μινιμαλιστές, υποστηρικτές των “παλιών-καλών” αξιών στην υψηλή πιστότητα. Βεβαίως, δεν είναι στο χέρι του καθενός να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τέτοιου είδους συσκευές και αυτή ακριβώς η διαπίστωση έχει από μόνη της μια κάποια αξία, δεν είναι όμως αυτή η ουσία. Αυτή, βρίσκεται στον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο το ζευγάρι DNP/AMP I V2 προσεγγίζει την ηχητική τελειότητα. Είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με δύο συσκευές που θέτουν το επίπεδο αναφοράς στην συγκεκριμένη κατηγορία τιμής και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αναλόγως... Αν σκοπεύετε να επενδύσετε, προτείνονται ανεπιφύλακτα και με (ασυνήθιστο για τον υποφαινόμενο) ενθουσιασμό!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Audionet DNP (foobar2000/Win10/USB), 16bit/44.1kHz.
  2. Audionet DNP (foobar2000/Win10/USB), 24bit/96kHz.
  3. Πηγή αναφοράς (dCS Puccini u-Clock/Teac Esoteric D-70.