Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 19/04/2011

flag
english
abstract

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Audio Exklusiv P7/P11

Thumbnail

Ο προενισχυτής αποδείχθηκε αρκετά ευαίσθητος αποδίδοντας 1Vrms με στάθμη εισόδου λίγο μεγαλύτερη από τα 130mVrms (137.98mVrms) με το κέρδος ρυθμισμένο στα 0dB. Τα περιθώρια υπερφόρτωσης είναι κάτι παραπάνω από επαρκή αφού απαιτούνται σχεδόν 4Vrms (3.948Vrms) στις εισόδους line για να οδηγηθεί η έξοδος σε ψαλιδισμό ο οποίος εμφανίζεται πάνω από τα 26Vrms. Η διαφωνία μεταξύ των καναλιών για σήμα 10kHz κρίνεται ως καλή (-73.801dB και -76.64dB για διαρροή του αριστερού καναλιού στο δεξί και του δεξιού στο αριστερό αντιστοίχως) ενώ καλό είναι και το tracking του ρυθμιστικού στάθμης με τις διαφορές μεταξύ των καναλιών να κυμαίνονται μεταξύ του 0.032dBr στην θέση ελάχιστης εξασθένησης και του 0.464dBr στην θέση “παρά τέταρτο”). Στην θέση “δώδεκα” η διαφορά των καναλιών μετρήθηκε στα 0.164dBr. Με βάση αυτά, ο χρήστης θα πρέπει να ρυθμίσει την γενική ευαισθησία της συσκευής ώστε το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων να γίνεται με το ρυθμιστικό γύρω και πάνω από την θέση αυτή.
Η απόκριση συχνότητας είναι ιδιαίτερα ομαλή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και με πολύ μικρές διαφορές μεταξύ των καναλιών. Πάνω από τα 10kHz αρχίζει μια ήπια αποκοπή με την έξοδο να έχει πέσει μόλις κατά 0.30dB στα 20kHz και κάτι παραπάνω από 1dB στα 40kHz. Η συμπεριφορά της απόκρισης συχνότητας σε συνάρτηση με την στάθμη της αρνητικής ανάδρασης είναι η αναμενόμενη: Εμφανίζει μεγαλύτερη έκταση στις υψηλές συχνότητες στην θέση +3dB και μικρότερη έκταση στα -3dB. Το διάγραμμα της αρμονικής παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την συχνότητα εμφανίζει σημαντική ανοδική τάση μετά τα 5kHz φθάνοντας περίπου στο 0.15% στα 9kHz (από την τιμή του 0.08% στην περιοχή των χαμηλών και μεσαίων συχνοτήτων). Από την συχνότητα αυτή υπάρχει μια έντονη πτωτική τάση σε τιμές σχεδόν μια τάξη μεγέθους μικρότερες (κοντά στο 0.01%). Αναμενόμενη ήταν, και εδώ, η συμπεριφορά της συσκευής σε συνάρτηση με την στάθμη της αρνητικής ανάδρασης. Στην θέση +3dB η παραμόρφωση κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα (0.07% με κορύφωση στο 0.12%) ενώ στη θέση -3dB οι αντίστοιχες τιμές ήταν 0.13% και 0.17% περίπου).

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1Vrms. Στάθμη αρνητικής ανάδρασης: 0dB (κόκκινη/πράσινη καμπύλη), +3dB (ματζέντα/μοβ), -3dB (πορτοκαλί/μπλε).

thd+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: 1Vrms. Στάθμη αρνητικής ανάδρασης: 0dB (κόκκινη/πράσινη καμπύλη), +3dB (ματζέντα/μοβ), -3dB (πορτοκαλί/μπλε).

Το φάσμα εξόδου με σήμα 1kHz περιλαμβάνει μια αρκετά έντονη δεύτερη αρμονική η οποία βρίσκεται στα -60dBr (με στάθμη αναφοράς το 1Vrms) με τις υπόλοιπες αρμονικές να βαίνουν μειούμενες σε συνάρτηση με την συχνότητα. Οι στατικές μετρήσεις δείχνουν ένα κύκλωμα με καλές επιδόσεις σε θέματα παραμόρφωσης με την αρμονική να βρίσκεται στο 0.082% (1kHz/1Vrms) και την ενδοδιαμόρφωση στο 0.060 (SMPTE, 1Vrms). Η μεταβολή της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την στάθμη περιλαμβάνει μια περιοχή όπου η πρώτη είναι ελάχιστη (γύρω από τα 400mVrms) και μια περιοχή αύξησης μέχρι τα 20Vrms περίπου. Εκεί η κλίση αλλάζει (με τον ενισχυτή να δείχνει αξιόλογα ομαλή συμπεριφορά, πάντως) καθώς η έξοδος φτάνει στο όριο του ψαλιδισμού.

Thumbnail Thumbnail

thd+N σε συνάρτηση με την στάθμη εξόδου.

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1Vrms.

Ο P7 αποδείχθηκε πολύ καλός σε θέματα θορύβου. Η στατική μέτρηση (ζυγισμένη κατά Α) με πολύ χαμηλή στάθμη εξόδου αναφοράς (0.1Vrms) έδειξε σχεδόν -70dBr (-69.08). To σχετικό διάγραμμα με τις εισόδους βραχυκυκλωμένες, πάντως, φέρνει στην επιφάνεια ένα αρκετά “ζωηρό” τροφοδοτικό με την βασική συνιστώσα των 50Hz να βρίσκεται κοντά στα -50dBr (με στάθμη εξόδου αναφοράς τα 0.1Vrms) και έναν μεγάλο αριθμό από παράγωγα (αρμονικά και μη) να κινούνται γενικώς κοντά στα -70dBr. Άξιο προσοχής σημείο ο θόρυβος στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων (γύρω και πάνω από τα 20kHz) o οποίος είναι σχετικώς αυξημένος.

Thumbnail

Φάσμα θορύβου στην έξοδο. Στάθμη αναφοράς: 0.1Vrms, είσοδος βραχυκυκλωμένη.

Στο όριο του ψαλιδισμού, ο P11 απέδωσε λίγο πάνω από 130Wrms σε φορτία 8Ω (132.5Wrms), τιμή που ανέβηκε στα 200Wrms (199.69Wrms) όταν το φορτίο έπεσε στα 4Ω. Με συντελεστή αύξησης της ισχύος στο 1.5 μπορεί να θεωρηθεί ένας τελικός με αρκετές δυνατότητες οδήγησης. Ο συντελεστής απόσβεσης υπολογίστηκε περίπου στο 12, μια τιμή που θεωρούμε κάπως χαμηλή για την τιμή και -κυρίως- τον προορισμό του ενισχυτή με βάση την κατηγορία τιμής του. Η απόκριση συχνότητας (ισχύς αναφοράς 45Wrms/8Ω, 1kHz) εμφανίζει αμελητέες αποκλίσεις, τόσο στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων (περίπου 0.25dB στα 10Hz) όσο και στις υψηλές συχνότητες όπου η αποκοπή δεν ξεπερνά, στη χειρότερη περίπτωση, το 0.1dB στα 40kHz. Η μέτρηση με σύνθετο φορτίο (στο οποίο περιλαμβάνονται καλώδια ηχείων με μήκος 3m) επιβεβαιώνει τον μικρό συντελεστή απόσβεσης καθώς η απόκριση ακολουθεί την διακύμανση της αντίστασης δημιουργώντας πολύ μεγαλύτερες αποκλίσεις οι οποίες πάντως δεν ξεπερνούν, σε καμία περίπτωση σε εύρος το 1dB (+/-0.5dB).

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 45Wrms/8Ω.

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 45Wrms σε σύνθετο φορτίο.

Η στατική μέτρηση των παραμορφώσεων με ισχύ 45Wrms σε φορτίο 8Ω έδωσε 0.2% thd+N (0.197%) και 0.15% imd/SMPTE (0.149%), τιμές που μπορούν να θεωρηθούν τυπικά καλές χωρίς να ενθουσιάζουν κιόλας. Το διάγραμμα μέτρησης της αρμονικής παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την συχνότητα εμφανίζει μια αξιοσημείωτη σταθερότητα (στο 0.2%) για ένα μεγάλο μέρος του φάσματος, μέχρι τα 6kHz περίπου, σημείο το οποίο σηματοδοτεί μια γρήγορη πτώση προς πολύ χαμηλότερες τιμές (0.003% στα 20kHz).
Το διάγραμμα της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την ισχύ είναι ομαλό, με ήπιες αυξητικές τάσεις καθώς η ισχύς μεγαλώνει. Τα σημεία στα οποία γίνεται αισθητή η αλλαγή της συμπεριφοράς του σταδίου εξόδου είναι τα 100Wrms για φορτίο 8Ω και τα 170Wrms (περίπου) για φορτίο 4Ω. O ενισχυτής φτάνει το 3% thd+N λίγο πάνω από τα 130Wrms (8Ω) και στα 200Wrms (4Ω) επιβεβαιώνοντας τις στατικές μετρήσεις μέγιστης ισχύος.

Thumbnail Thumbnail

thd+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: 45Wrms/8Ω.

thd+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (πράσινη καμπύλη) και 4Ω (κόκκινη καμπύλη).

Το φάσμα της εξόδου με σήμα 1kHz περιλαμβάνει μια σειρά από αρμονικές από τις οποίες η ισχυρότερη είναι η τρίτη (λίγο πάνω από τα -60dBr, κάτι που εξηγεί και το ότι ο ηχητικός χαρακτήρας του τελικού δεν είναι αυτό που θα λέγαμε “λαμπάτος”) με την γενική τάση να είναι πτωτική καθώς η συχνότητα ανεβαίνει. Ο ενισχυτής αποδείχθηκε αθόρυβος με την στατική μέτρηση η οποία έγινε με ισχύ εξόδου αναφοράς το 1Wrms να φτάνει τα -86dBr(A) (-86.153dBr(Α)). To σχετικό διάγραμμα με τις εισόδους βραχυκυκλωμένες δείχνει ένα σχεδόν “αόρατο” τροφοδοτικό με τις συνιστώσες των 50Hz και των 100Hz να βρίσκονται κάτω από τα -100dBr και τα υπόλοιπα υποπροϊόντα να πέφτουν γρήγορα κάτω από τα -120dBr (για συχνότητες άνω του 1kHz). Σε αντίθεση με τον προενισχυτή, στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων τα πράγματα είναι, στην περίπτωση του P11, πολύ ήσυχα.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 45Wrms/8Ω.

Φάσμα θορύβου στην έξοδο. Στάθμη αναφοράς: 1Wrms/8Ω, είσοδος βραχυκυκλωμένη.

Σε πλήρη ισχύ και με τετραγωνικό σήμα 1kHz το στάδιο εξόδου εμφανίζεται να έχει πολύ ομαλή συμπεριφορά χωρίς εμφανή κωδωνισμό ή άλλα προβλήματα. Ο χρόνος ανόδου μετρήθηκε στο 1.72μS, τιμή η οποία εμπειρικά αντιστοιχεί σε ένα εύρος συχνοτήτων λίγο πάνω από τα 200kHz και επιβεβαιώνει με καλή ακρίβεια το εύρος -3dB που δίνει ο ίδιος ο κατασκευαστής (190kHz). Ο ρυθμός ανύψωσης μετρήθηκε στα 45.6V/μS.

Thumbnail

Απόκριση σε τετραγωνικό σήμα 1kHz. Μέγιστη ισχύς σε φορτίο 8Ω.