Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 18/10/2011

flag
english
abstract

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ AV – ΠΟΛΥΚΑΝΑΛΙΚΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Audio Control Maestro M3 – Pantages G3

Thumbnail_φωτο

H διαδικασία αξιολόγησης του συστήματος Maestro M3/Pantages G3 περιέλαβε τρία σενάρια με ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα ηχητικής απόδοσης. Καταρχήν οι ενισχυτές κλήθηκαν να υποστηρίξουν ένα σύστημα οικιακού κινηματογράφου 5.1 καναλιών με χρήση DVD και Bluray και δύο υποσυστήματα προβολής (τηλεόραση LCD 37 ιντσών 37PF9986 Ambilight της Philips και προβολέας Sony VPL-HW30ES). Στην συνέχεια έγινε μια σειρά ακροάσεων πολυκαναλικών δίσκων SA-CD μέσω της αντίστοιχης αναλογικής εισόδου και, τέλος, αξιολογήθηκε η δυνατότητα αναπαραγωγής κλασικού δικαναλικού audio σε ρυθμό Analog Stereo Direct. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, χρησιμοποιήθηκε ένα σύστημα ηχείων 5.1, βασισμένο σε τέσσερα Audio Spectrum Eros, ένα κεντρικό Pan και το παθητικό υπογούφερ της ίδιας εταιρίας οδηγούμενο από έναν Parasound HCA-1000, ενώ στην τελευταία περίπτωση χρησιμοποιήθηκε το γνωστό Teac Esoteric P70/D70 και τα ATC SCM-50PSL. Το πρώτο πράγμα που αξιολογεί κανείς στις περιπτώσεις αυτές είναι η ευκολία στησίματος και ρύθμισης του συστήματος. Στον τομέα αυτό ο Maestro M3 κρίνεται ως πολύ καλός. Τα μενού του είναι σαφή όπως προβάλλονται στο OSD και ο χρήστης θα πρέπει απλώς να ξεφυλλίσει το πλήρες εγχειρίδιο χρήσης για να κάνει τις περισσότερες ρυθμίσεις. Ο προενισχυτής χρησιμοποιεί ένα μικρόφωνο για να προσαρμοστεί στο χώρο και στο setup και η διαδικασία δεν μας δυσκόλεψε καθόλου, καταλήγοντας γρήγορα σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι δεν υπήρχε τηλεχειριστήριο μας έκανε τη ζωή κάπως δύσκολη και είναι αυτονόητο ότι ο χρήστης θα πρέπει να αγοράσει τον τηλεχειρισμό. Δεν μπορώ να αντιληφθώ την λογική της Audio Control στον τομέα αυτό.
Σε κινηματογραφικό ρυθμό το σύστημα εντυπωσίασε με την δυνατότητά του για υψηλές στάθμες χωρίς προβλήματα συμπίεσης και χρωματισμού. Εγκατεστημένο σε έναν μάλλον μικρό χώρο και με αποστάσεις από τα ηχεία που δεν ξεπερνούν τα 2m απέδωσε άνετα πάνω από 100dBSPL στη θέση ακρόασης (σε ιδιαίτερα έντονες κορυφώσεις του προγράμματος) ενώ ταυτόχρονα υπήρχε πλήρης διαύγεια στο κανάλι των διαλόγων. Το envelopment ήταν άψογο και οι ακροάσεις μουσικών έργων από DVD (παραστάσεις και διάφορα live με ήχο DTS, κυρίως) ήταν πραγματικά απολαυστικές και με έντονη αίσθηση της ζωντάνιας. Ο τελικός ενισχυτής (με πολύ χαμηλό θόρυβο και μεγάλα αποθέματα ισχύος) διέπρεψε σε θέματα δυναμικών ενώ το σύστημα ακούστηκε καλά και σε χαμηλές στάθμες, με τους διαλόγους να είναι ευκρινείς και με πολλές λεπτομέρειες σε ο,τι αφορά το ηχόχρωμα της φωνής. Η ποιότητα ανέβηκε κατά την παρακολούθηση ταινιών σε Blu-ray (αν και η συλλογή μου είναι μάλλον μικρή, περιορισμένη, θα έλεγα, σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας και λίγα καρτούν, δηλαδή όχι ιδιαίτερα απαιτητικά από μουσικής άποψης πράγματα) με τους ενισχυτές να φαίνονται απολύτως ικανοί να φέρουν εις πέρας την διαχείριση των νεότερων φορμά ήχου surround. Η εικόνα, μέσα από τον ενισχυτή, μου φάνηκε πολύ καλή χωρίς προβλήματα που δεν υπήρχαν χωρίς να μπαίνει ο Maestro M3 στη μέση (τα players είναι τυπικά, επιτραπέζια μηχανήματα μέσης κατηγορίας τιμής) και το upscaler λειτούργησε πολύ καλά, ανεβάζοντας την ανάλuση των DVDs στα 1080p, για προβολή από τον VPL-HW30ES).

Φωτογραφία Φωτογραφία

O πολυκαναλικός ήχος από δίσκους SA-CD είναι μια πλευρά της τεχνολογίας υψηλής ανάλυσης που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, ωστόσο υπάρχουν κάποιες (όχι πολλές) εξαιρετικές δουλειές. Το The Dark Side of The Moon είναι μια από αυτές και το σύστημα της Audio Control απέδωσε θαυμάσια την αίσθηση της πολυκαναλικής μείξης του James Guthrie περιτριγυρίζοντας τον ακροατή με ένα σωρό λεπτομέρειες, ήχους και στοιχεία ακουστικής που περιλαμβάνονται στον κορυφαίο αυτό δίσκο. Ο αέρας στις υψηλές συχνότητες, η λεπτομέρεια χαμηλά και η γενικώς ξεκούραστη αίσθηση του DSD πέρασαν με ευκολία μέσα από τον επεξεργαστή και τον τελικό ενισχυτή και προσέφεραν αρκετές ώρες μουσικής, αφήνοντας το σαφές υπονοούμενο ότι οι συσκευές περί ων ο λόγος μπορούν να “παίξουν” άνετα και στη θέση ενός συστήματος για ήχο υψηλού επιπέδου. Παρατήρηση η οποία μας φέρνει και στο τελευταίο στάδιο της αξιολόγησης, αυτό του συμβατικού δικαναλικού συστήματος. Εδώ, χωρίς τα πρόσθετα ερεθίσματα της εικόνας και του πεδίου surround είναι πιο εύκολο να ακούσεις λεπτομέρειες της ηχητικής ταυτότητας των Audio Control. Το αποτέλεσμα δεν με απογοήτευσε καθόλου.
Η γενική αίσθηση που αποκόμισα είναι αυτή της ουδετερότητας, με κάπως αυστηρό χαρακτήρα στις χαμηλές συχνότητες και μεσαία-ανώτερη περιοχή ευχάριστη, φωτεινή με τάσεις να κολακεύει το σκληρό πρόγραμμα, χωρίς πάντως να έχει “άποψη”. Οι ενισχυτές δεν έγιναν ποτέ ενοχλητικοί, δεν κούρασαν ακόμη και σε υψηλές στάθμες, αντιθέτως, κράτησαν μια σχετική απόσταση από την θέση ακρόασης εστιάζοντας τα πάντα λίγο πιο πίσω από τον οριζόντιο άξονα των ηχείων. Έργα με μεγάλες δυναμικές αντιθέσεις αποδόθηκαν με χαρακτηριστική άνεση και οι μικρής κλίμακας (και στάθμης) λεπτομέρειες ήταν παρούσες. Η στερεοφωνική εικόνα είχε πολύ καλή λεπτομέρεια και αέρα μεταξύ των οργάνων με αποτέλεσμα τόσο τα μικρά σύνολα όσο και η μεγάλη συμφωνική ορχήστρα να αποδίδονται με μεγάλες δόσεις ρεαλισμού. Στις ανώτερες υψηλές συχνότητες (ανώτερες νότες του πιάνου, βιμπράφωνο, μικρά μεταλλικά πνευστά και πιατίνια), το αποτέλεσμα ήταν, επίσης, ελκυστικό. Το ζευγάρι απέδωσε αίσθηση έκτασης και ταχύτητας, με μικρή λέπτυνση στο σώμα, αμέσως μετά το μέτωπο αλλά παρέμεινε φωτεινό και ευχάριστο, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ρυθμό συμβατικού stereo.

Τελικώς...

… το σύστημα της Audio Control είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα περίπτωση. Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν περιλαμβάνει (HDMI v1.4, συνδεσιμότητα με Apple, ασύρματη δικτύωση, χειρισμός μέσω Apps κλπ) αλλά, νομίζω, αυτό είναι μάλλον συνειδητή επιλογή της εταιρίας. Ο προενισχυτής/επεξεργαστής προσφέρει όλα όσα χρειάζεται κανείς για κορυφαίας ποιότητας πολυκαναλικό ήχο σε συστήματα οικιακού κινηματογράφου και δεν ιδρώνει καθόλου να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων του καθαρού -χωρίς εικόνα- audio. Ο τελικός ενισχυτής, πέραν της κλάσης H η οποία επιτρέπει μεγάλη ισχύ από σχετικώς μικρό όγκο, έχει σοβαρές δυνατότητες οδήγησης και πολύ καλά δυναμικά. Το ζευγάρι δεν είναι, φυσικά, φθηνό αλλά αν κινείστε σε αυτή την κατηγορία τιμής θα πρέπει να το εξετάσετε γιατί είναι, κατά τη γνώμη μου, μια ενδιαφέρουσα επιλογή.