Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 18/10/2011

flag
english
abstract

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ AV – ΠΟΛΥΚΑΝΑΛΙΚΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Audio Control Maestro M3 – Pantages G3

Thumbnail_φωτο

Όσοι έχει τύχει να δουν τις συσκευές της Audio Control σε κάποια έκθεση τις θυμούνται αρκετά καθαρά. Η αισθητική και η εργονομία τους είναι μια, επιτυχημένη κατά τη γνώμη μου, μείξη μινιμαλισμού (με ελάχιστους διακόπτες και λιτές αλλά ευανάγνωστες οθόνες και ενδείξεις) με υπόνοιες πολυτέλειας (που τις εκφράζει η γυαλιστερή πρόσοψη). Παρά το γεγονός ότι ο Maestro M3 είναι ένας υπέρ – πλήρης προενισχυτής/επεξεργαστής, από πλευράς συνδέσεων και ο Pantages G3 ένας ισχυρός τελικός, οι διαστάσεις τους δεν ξεφεύγουν πολύ από τις συνήθεις και μπορούν να φιλοξενηθούν άνετα σε ένα συμβατικό ρακ χωρίς πρόβλημα.
O Maestro M3 προσφέρει ένα τεράστιο αριθμό εισόδων, όπως συνήθως συμβαίνει με τις συσκευές αυτού του είδους. Από αυτές, ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν οι πέντε HDMI, η αναλογική πολυκαναλική (για χρήση με πηγές υψηλής ανάλυσης SA-CD και DVD-A), η θύρα Ethernet που επιτρέπει audio streaming, και η θύρα USB η οποία επιτρέπει στον προενισχυτή να έχει πρόσβαση σε αποθηκευμένα αρχεία (δεν λειτουργεί ως USB DAC). Ο προενισχυτής υποστηρίζει συστήματα 7.1 καναλιών προσφέροντας τρεις εξόδους για υπογούφερ (οι οποίες από ο,τι φαίνεται δεν μπορούν να ρυθμιστούν ανεξάρτητα).

Φωτογραφία

Λιτή αισθητική που, γενικώς ξεχωρίζει από την γενική άποψη περί ενισχυτικών AV. O χρήστης έχει στη διάθεσή του μια σειρά από απλούς πιεστικούς διακόπτες για να περιηγηθεί στα μενού και να ενεργοποιήσει τις διάφορες δυνατότητες. Η ισχύς του κάθε καναλιού στον τελικό απεικονίζεται από μια σειρά LED.

Η Audio Control αναφέρει ότι ο χρήστης έχει στη διάθεσή του πάνω από 120 εισόδους και εξόδους και αυτός είναι ένας αριθμός πιστευτός με δεδομένη την πυκνή πίσω πλευρά της συσκευής. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του πολυκαναλική έξοδο single ended και balanced ενώ, εκτός των εισόδων HDMI, υπάρχει και ένα πλήρες πακέτο αναλογικών εισόδων βίντεο (συνιστωσών, σύνθετου σήματος και S-Video). Ο προενισχυτής διαθέτει δύο εξόδους HDMI για ισάριθμα συστήματα προβολής και μπορεί να δρομολογήσει σήματα μέσω καλωδίων CAT5/6 και βυσμάτων RJ-45 σε άλλες ζώνες με μια τεχνική που η Audio Control ονομάζει Active Balance και απαιτεί πρόσθετο εξοπλισμό.
Το εσωτερικό του προενισχυτή είναι τακτικό, κατασκευασμένο με την γνωστή μέθοδο των αρθρωμάτων που συναντάμε συχνά σε αυτού του είδους τις συσκευές. Η ψηφιακή επεξεργασία των σημάτων ήχου γίνεται στα 32bit και οι μετατροπείς d/a που χρησιμοποιούνται είναι οι WM8741 της Wolfson. Ο επεξεργαστής είναι συμβατός με όλα τα φορμά πολυκαναλικού ήχου (συμπεριλαμβανόμενων των Dolby TrueHD και DTS-HD Master που συναντάμε στους δίσκους Blu-ray) και επιπροσθέτως μπορεί να δημιουργήσει εικονικά κανάλια surround από δικαναλικό πρόγραμμα βασισμένος στους συνήθεις αλγόριθμους Pro Logic II και Pro Logic IIx της Dolby και Neo της DTS. Η ρύθμιση γίνεται με ειδικό μικρόφωνο και, εντελώς εντυπωσιακά, το τηλεχειριστήριο από ότι καταλάβαμε, δεν ανήκει στον στάνταρντ εξοπλισμό. Ο χρήστης θα πρέπει να το αγοράσει ξεχωριστά...

Φωτογραφία

H οθόνη του Maestro Μ3 είναι ιδιαίτερα ευανάγνωστη ακόμη και από μεγάλη απόσταση. Πάντως ο χρήστης για να κάνει σοβαρές ρυθμίσεις χρειάζεται το OSD.

Φωτογραφία

Η φωτεινότητα του display ρυθμίζεται, επειδή η Audio Control θεωρεί πως η... κινητικότητα των led πιθανόν θα ενοχλήσει κάποιους στον χαμηλό φωτισμό που επικρατεί κατά τη διάρκεια μιας προβολής.

Ο Pantages G3 είναι φυσικά μια πιο απλή περίπτωση, τουλάχιστον σε ο,τι αφορά τις δυνατότητες σύνδεσης. Ο ενισχυτής περιλαμβάνει πέντε κανάλια με αντίστοιχους ακροδέκτες σύνδεσης ηχείων, καλής ποιότητας και προσφέρει δυνατότητα σύνδεσης single ended και balanced. Στην πρόσοψη ο χρήστης έχει στη διάθεσή του μια απλή απεικόνιση της ισχύος εξόδου του κάθε καναλιού μέσω μιας στήλης με LED, καθώς και αντίστοιχο ενδεικτικό για την ενεργοποίηση της προστασίας σε κάποιο κανάλι.
Στο εσωτερικό του τελικού βρίσκεται κανείς αντιμέτωπος με μια πυκνή κατασκευή, η οποία βασίζεται σε ένα κοινό για όλα τα κανάλια τροφοδοτικό με μεγάλους πυκνωτές εξομάλυνσης (4 των 10.000μF και δύο των 15.000μF) και έναν μετασχηματιστή, ενώ τα κυκλώματα ενίσχυσης είναι ξεχωριστά για κάθε κανάλι, με την δική τους ψύκτρα. Η Audio Control αναφέρει ότι το στάδιο εξόδου βασίζεται σε τεχνολογία BiMOS και το κύκλωμα είναι αρχιτεκτονικής push-pull με τρεις πλαστικούς ημιαγωγούς ισχύος ανά κανάλι

Φωτογραφία

Οι δυνατότητες σύνδεσης που προσφέρει ο Maestro M3 είναι πραγματικά ιδιαίτερα αυξημένες. Στην δεξιά πλευρά διακρίνονται οι balanced έξοδοι και στο κάτω μέρος οι είσοδοι HDMI.

Φωτογραφία

Η κατάσταση είναι σαφώς πιο απλή στην περίπτωση του Pantages G3. Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής εισόδου (single ended και balanced) και οι ακροδέκτες σύνδεσης των ηχείων είναι πολύ καλής ποιότητας.

Γράφω “push-pull” και όχι “τάξης ΑΒ” επειδή ο Pantages είναι τάξης H. H τάξη H είναι μια τάξη λειτουργίας η οποία βασίζεται στις αρχές της τάξης G, αμφότερες δε χρειάζονται κάποια επεξήγηση γιατί δεν τις συναντούμε συχνά. Έχοντας ως δεδομένο ότι από την συνολική ισχύ του τροφοδοτικού ενός ενισχυτή ο,τι δεν καταναλώνεται από το φορτίο ως πραγματική ισχύς, καταναλώνεται επάνω στους ημιαγωγούς ισχύος, είναι προφανές ότι οι απώλειες ενός ενισχυτή μπορεί να είναι πραγματικά μεγάλες, επειδή τα τροφοδοτικά της συμβατικής τάξης ΑΒ σχεδιάζονται με βάση τις μεγαλύτερες δυνατές απαιτήσεις που θα κληθεί να καλύψει το στάδιο εξόδου. Η τάξη G προβλέπει δύο ή περισσότερους ζυγούς τροφοδοσίας και την δυνατότητα του κυκλώματος να μετάγεται από τον έναν στον άλλο (υψηλότερης τάσης) ανάλογα με τις απαιτήσεις της εξόδου. Η τάξη H είναι μια εξευγενισμένη εκδοχή, με την έννοια ότι δεν υπάρχουν διακεκριμένοι ζυγοί αλλά συνεχής αλλαγή της τάσης ανάλογα με το σήμα. Η τεχνική αυτή επιτρέπει την σχεδίαση αποδοτικών ενισχυτικών σταδίων push-pull κι έτσι ένας κατασκευαστής μεγάλων ενισχυτών δεν είναι απαραίτητο να καταφύγει σε στάδια τάξης D (διακοπτικά). H προσέγγιση αυτή χρησιμοποιήται στην περίπτωση του Pantages και εξηγεί το γιατί οι ψύκτρες είναι μικρές και ο ενισχυτής γενικώς μαζεμένος παρά την μεγάλη ονομαστική ισχύ του.

Φωτογραφία

Τυπική αρθρωτή κατασκευή του είδους. Ο Maestro M3 δεν κερδίζει κανένα βραβείο εσωτερικής αρχιτεκτονικής, είναι πάντως σχετικώς τακτικός και με λίγες καλωδιώσεις.

Φωτογραφία

Κάθε κανάλι του Pantages G3 έχει τη δική του πλακέτα και τη δική του ψύκτρα η οποία είναι σχετικώς μικρή σε σχέση με τα βατ που αποδίδονται. Σε πρώτο πλάνο ο μεγάλος, συμβατικός, μετασχηματιστής ενώ πιο πίσω φαίνονται τέσσερις από τους πυκνωτές του τροφοδοτικού.