Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 10/12/2024
Καλώδια ηχείων
Η νέα γενιά PR, αντικαθιστά τόσο την προηγούμενη σειρά PR, όσο και την VS. Η σειρά VS χρησιμοποιεί την τεχνολογία VariStrand και περιελάμβανε δύο μοντέλα το 4VS και το 8VS. Η τεχνολογία αυτή της Kimber χρησιμοποιεί χάλκινους κλώνους διαφορετικής διαμέτρου μέσα σε κάθε μονωμένο αγωγό για να διασφαλίσει ότι το καλώδιο έχει ομοιόμορφη απόκριση χωρίς να ευνοεί κάποια συγκεκριμένη συχνότητα, αναφέρει η Kimber και η δομή αυτή φαίνεται ξεκάθαρα στις δημοσιευμένες φωτογραφίες του 8PR, όπου σε κάθε κλάδο μπορεί κάποιος να διακρίνει επτά διαφορετικούς αγωγούς.
Το 8PR έχει την κλασική εμφάνιση των καλωδίων της Kimber και το, επίσης κλασικό, φινίρισμα σε μαύρο/κόκκινο, το οποίο παραπέμπει στο πρώτο μοντέλο της εταιρίας, από το 1979. |
Η καινούρια έκδοση των PR είναι διαθέσιμη (όπως και η αρχική) σε δύο εκδόσεις, την 4PR και την 8PR (το αντικείμενο αυτής της δοκιμής). Προκειμένου να είναι εύκολη η διάκριση μεταξύ του παλιού και του νέου, η νέα έκδοση του PR με το VariStrand επιστρέφει στις ρίζες της Kimber και χρησιμοποιεί τα αρχικά χρώματα, κόκκινο και μαύρο, που είχε όταν ο Ray Kimber κυκλοφόρησε το PR το 1979.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρία, το νέο PR με τους αγωγούς VariStrand, πηγαίνει ακόμα μακρύτερα την υπόθεση “καλώδιο ηχείων” ανακοινώνοντας τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής αγωγιμότητα που υπάρχει, 102% IACS (International Annealed Copper Standard), ξεπερνώντας τα μέχρι τώρα πρότυπα της βιομηχανίας του χαλκού.
Κάθε καλώδιο είναι κατασκευασμένο από 16 αγωγούς VariStrand, 8 ανά κλάδο. Κάθε κλάδος έχει αντίρροπη περιέλιξη, μια τεχνική της Kimber που είναι γνωστή ως Counter Opposed Helix. |
Το 8PR χρησιμοποιεί 16 κλώνους χαλκού OFE (Oxygen Free Electrolytic - Ηλεκτρολυτικός Χαλκός Ελεύθερος Οξυγόνου), διατομής 19.5 AWG (0.58mm2) με συνολική διατομή που ξεπερνά τα 4mm2 ανά σκέλος, με διηλεκτρικό πολυαιθυλενίου. Με βάση τα δημοσιευμένα χαρακτηριστικά, η επαγωγή είναι χαμηλή στα 0.14 μH/m και το ίδιο συμβαίνει και με την ωμική (dc) αντίσταση που φθάνει τα 8mΩ/m. Το 4PR χρησιμοποιεί αγωγό ίδιας διατομής και με το ίδιο διηλεκτρικό, αλλά περιλαμβάνει 8 κλώνους, επομένως έχει μικρότερη συνολική διατομή και προορίζεται για μικρότερα συστήματα (ή/και προϋπολογισμούς).
Τα καλώδια που είχαμε στη διάθεση μας ήταν το μοντέλο των 3 μέτρων. Η εταιρία συστήνει την αγορά του 8PR σε έτοιμη, τερματισμένη, μορφή, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή συνολική κατασκευή και με βάση την εμπειρία μας αυτή είναι η πιο σωστή στρατηγική, γενικώς, καθώς η συγκόλληση ακροδεκτών και η προστασία των συνδέσεων απαιτεί, τις περισσότερες φορές, εργαλεία στα οποία ο μέσος χρήστης δεν έχει πρόσβαση, ακόμη και αν “πιάνουν τα χέρια του”.
Το καλώδιο δημιουργεί θετικές εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή καθώς είναι ιδιαίτερα εύκαμπτο και δεν θα ταλαιπωρήσει ούτε τις συσκευές, ούτε τον χρήστη. Ο τερματισμός στην δικής μας περίπτωση περιελάμβανε βύσματα τύπου “μπανάνα” (SBAN). τα οποία διαθέτουν ελάσματα από κράμα βηρυλλίου/χαλκού με επίστρωση νικελίου. Η συγκόλληση με τους αγωγούς -με βάση τα πρότυπα της Kimber- γίνεται με κόλληση υψηλής περιεκτικότητας σε άργυρο, σε ατμόσφαιρα αζώτου. Ο χρήστης μπορεί, βεβαίως να επιλέξει και άλλους τρόπους τερματισμού, όπως δίχαλο και Postmaster 33 (ένα είδος δίχαλου βαρέως τύπου, το οποίο περιλαμβάνει μια επιφάνεια χαλκού εξαιρετικά υψηλής καθαρότητας) αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσει το καλώδιο και “γυμνό” απευθείας στους ακροδέκτες του ενισχυτή και του ηχείου.
Η γενική εντύπωση που αποκομίσαμε για την ποιότητα κατασκευής ήταν πολύ καλή, με τα άκρα του καλωδίου να αποπνέουν εμπιστοσύνη και, στην πράξη, να αντέχουν, χωρίς την παραμικρή ένδειξη φθοράς, την αρκετή ταλαιπωρία στην οποία τα υπέβαλλε η δοκιμή που κράτησε μήνες (με ανάλογο αριθμό συνδέσεων και αποσυνδέσεων, σε διάφορες συσκευές, σίγουρα πάνω από τον μέσο όρο μιας τυπικής χρήσης).