Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 24/10/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Streamer/DAC

WiiM Pro

WiiM Pro

Οι δυνατότητες που προσφέρει το WiiM Pro είναι, από μόνες τους, αρκετές για να το κάνουν να ξεχωρίζει. Αλλά οι ευχάριστες εκπλήξεις συνεχίζονται και στο κομμάτι της χρήσης. Η συσκευή ενσωματώνεται πολύ εύκολα στο δίκτυο (ακόμη ευκολότερα αν χρησιμοποιήσετε το Ethernet) και η εφαρμογή της WiiM είναι ιδιαίτερα εύχρηστη, με λογική ροή στα μενού και καλές δυνατότητες απεικόνισης των δεδομένων της μουσικής βιβλιοθήκης. Το Pro “βλέπει” αυτόματα την σύνδεση Ethernet, αν υπάρχει, και απενεργοποιεί το ασύρματο streaming.
Όπως ήδη αναφέρθηκε, η εφαρμογή είναι πλήρης και φιλική, αλλά αν προτιμάτε τον έλεγχο από κάποιο άλλο app, Spotify Connect, AirPlay2, Tidal Connect ή DLNA, αυτό είναι εφικτό. Συνδέσαμε το WiiM Pro με το υπόλοιπο σύστημα τόσο μέσω της ομοαξονικής του εξόδου όσο και μέσω της αναλογικής εξόδου, ώστε να το αξιολογήσουμε ως καθαρόαιμο streamer/bridge, αλλά και ως streamer/DAC. Σε όλες τις περιπτώσεις το streaming ήταν local μέσω Server/NAS. Το υπόλοιπο σύστημα αναφοράς ήταν το γνωστό, που χρησιμοποιούμε παγίως, δηλαδή ο προενισχυτής Melos Plus Series Line, o DAC Teac Esoteric D70, ο τελικός ενισχυτής Parasound HCA3500 και τα ηχεία ATC SCM-50PSL.

Σε ρυθμό streaming bridge (Ethernet|Coaxial|Teac Esoteric D70) το αποτέλεσμα μας εξέπληξε ευχάριστα. Προφανώς η LinkPlay έχει κάνει εξαιρετική δουλειά με την πλατφόρμα της, καθώς το σύστημα διατήρησε στο ακέραιο όλα τα χαρακτηριστικά του DAC αναφοράς. Ακούστηκε εξαιρετικά διαυγές, γρήγορο και με τρομερές δυνατότητες απόδοσης της λεπτομέρειας. Στην πραγματικότητα, αποδείχθηκε ουδέτερο, χωρίς να συμμετέχει στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα. Απλώς περνά στο σύστημα την ποιότητα του κάθε τρακ και αποδείχθηκε αισθητά καλύτερο από μια -ας την πούμε συμβατική- λύση η οποία περιλαμβάνει υπολογιστή/media player και USB DAC. Αν στην ποιότητα προσφέρεις την ευκολία στην χρήση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το WiiM Pro είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσεις για να προσθέσεις streaming σε ένα συμβατικό σύστημα, που περιλαμβάνει ένα καλό DAC.

WiiM Pro WiiM Pro

Από την αναλογική έξοδο, δηλαδή μέσω του εσωτερικού DAC, τα πράγματα μας ικανοποίησαν απολύτως, με δεδομένη την τιμή και την δομή του πράγματος. Το αναλογικό στάδιο φάνηκε αθόρυβο, με καλές δυνατότητες απόδοσης των δυναμικών, ομοιογένεια και θετική αίσθηση παρουσίας. Φυσικά, σε σύγκριση με τον DAC αναφοράς, η λεπτομέρεια ήταν κάπως αδρή και η απόδοση της στερεοφωνικής εικόνας λιγότερο τρισδιάστατη και με περισσότερο συγκρατημένη περιγραφή του αέρα και της κίνησης. Ωστόσο, το Pro δεν έχει κάποια πλευρά στην ηχητική του ταυτότητα που να δυσαρεστεί ή να υπολείπεται σε σημείο που να αποτελεί μειονέκτημα. Αν αναλογιστεί κανείς την τιμή, αυτό που παίρνεις είναι ένα εισαγωγικό DAC για όσους θέλουν κάτι για να ξεκινήσουν, ή ένα DAC για δευτερεύουσα χρήση. Σε αυτό το επίπεδο, η συσκευή ικανοποιεί και με το παραπάνω (αν θέλεις κάτι καλύτερο, υπάρχει και το Pro+).

Τέλος, η αναλογική είσοδος λειτουργεί ακριβώς όπως προβλέπεται. Συνδέσαμε απευθείας την έξοδο του προενισχυτή phono και το Pro μετατράπηκε σε έναν κρίκο της αναλογικής αλυσίδας (στην λογική του AD/DD ή AD/DA), κάτι που λύνει τα χέρια, αν -για παράδειγμα- θέλεις να streamάρεις τα βινύλια σου σε άλλο δωμάτιο ή σε ακουστικά Bluetooth. Ο ήχος του ήταν καλός, χωρίς προβλήματα (εννοείται ότι δεν πρέπει να κλιπάρεις την είσοδο του ADC), με καλή τονική ισορροπία και άφθονη λεπτομέρεια. Προφανώς αυτή η διαδικασία δεν είναι εντελώς διαφανής, αλλά είναι μια καλά υλοποιημένη, πρόσθετη δυνατότητα που δεν την συναντάς συχνά.

Τελικώς...

... είναι δύσκολο να φανταστούμε τι παραπάνω θα θέλαμε από το WiiM Pro. Ίσως μια έξοδο ακουστικών, αλλά -διάβολε- αισθάνεσαι υπερβολικός ακόμη και με την σκέψη. Μιλάμε για €180 για όλα όσα διαβάσατε μέχρις εδώ, συμπεριλαμβανόμενης της ηχητικής απόδοσης που είναι εξαιρετική στο ψηφιακό πεδίο (ως σκέτο streamer), πολύ καλή για την τιμή στο αναλογικό πεδίο και απολύτως αποδεκτή με αναλογική πηγή στην είσοδο. Χωρίς δισταγμό, μπορείτε να θεωρήσετε το WiiM Pro ως μια συσκευή αναφοράς σε αυτή την κατηγορία τιμής και πράξετε αυτό που πρέπει, δηλαδή να το αποκτήσετε!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. WiiM Pro | Ethernet | Single Ended | 44.1kHz.
  2. WiiM Pro | Ethernet | Single Ended | 96kHz.
  3. Αναφορά: Teac Esoteric D70 | dCS Puccini U-Clock.