Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 12/04/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχείο δαπέδου

Wilson Audio SabrinaX

Wilson Audio SabrinaX

Ως φορτίο, το SabrinaX δεν κερδίζει κάποιο βραβείο φιλικότητας προς τον ενισχυτή. Με 2,8Ω ελάχιστη αντίσταση (στα 135Hz περίπου) κατεβαίνει αρκετά χαμηλά και με την φάση να φτάνει τις -59,9°, στα 65Hz, όπου το μέτρο της εμπέδησης βρίσκεται στα 6,6Ω, θα απαιτήσει έναν στιβαρό ενισχυτή με καλές δυνατότητες ψύξης για να λειτουργήσει στο επίπεδο που πρέπει. Η διακύμανση της αντίστασης, πάντως, είναι τυπική (με την μέγιστη τιμή να φτάνει τα 19,5Ω) γεγονός που αφήνει κάποια περιθώρια οδήγησης του ηχείου με ενισχυτές που έχουν μέτριο συντελεστή απόσβεσης.
Η ψευδοανηχοϊκή απόκριση (για συχνότητες πάνω από τα 350Hz) δείχνει ένα ηχείο με ομαλή απόκριση, η οποία δεν ξεφεύγει από το διάστημα ±3dB και δεν χαρακτηρίζεται από μεγάλου εύρους αποκλίσεις, οι σημαντικότερες των οποίων βρίσκονται μεταξύ 2kHz και 4kHz (μικρή βύθιση) και 4kHz-6kHz (μικρή ενίσχυση).
Αρκετό ενδιαφέρον έχει ο ρόλος του προστατευτικού πλέγματος. Αυτό έχει εμφανή επίδραση η οποία, ωστόσο δεν αλλάζει την βασική ακρίβεια του ηχείου, απλώς αλλάζει τα σημεία όπου εμφανίζονται οι αποκλίσεις. Αυτό σημαίνει ότι ένας προσεκτικός ακροατής, μπορεί να αποφασίσει για το πώς θα ακούσει το SabrinaΧ, με ή χωρίς το προστατευτικό, έχοντας στα χέρια του ένα εργαλείο για μια μικρή ρύθμιση της ηχητικής ταυτότητας. Είναι, βεβαίως, λογικό, να υποθέσει κανείς ότι η Wilson προκρίνει την ακρόαση με το προστατευτικό.

Thumbnail Thumbnail

Μέτρο και φάση της εμπέδησης ( πράσινη και κόκκινη καμπύλη αντιστοίχως).

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/1m/2.83Vrms). Ψευδοανηχοϊκή μέτρηση επί του άξονα (συχνότητες πάνω από τα 250Hz). Μέτρηση χωρίς το προστατευτικό πλέγμα (κόκκινη καμπύλη) και με το προστατευτικό πλέγμα (πράσινη).

Η συνολική απόκριση του ηχείου, όπως προκύπτει από splicing της ψευδοανηχοϊκής απόκρισης επί του άξονα και της απόκρισης near field, αποκαλύπτει μια ασυνήθιστα ουδέτερη σχεδίαση χαμηλά, όπου δεν υπάρχει κάποιο “τσίμπημα” για να υπογραμμιστεί η περιοχή.
Η μέση ευαισθησία υπολογίστηκε στα 86dBSPL/2,83Vrms/1m (η Wilson δίνει 87dBSPL/1W/1m στο 1kHz) και με βάση αυτήν τα όρια της απόκρισης είναι 50Hz και 20,1kHz για αποκοπή -3dB και 39,5Hz-22,2kHz για αποκοπή -6dB.
Αρκετό ενδιαφέρον έχει η σύγκριση της απόκρισης επί του άξονα με την μέση απόκριση. Εδώ, το SabrinaX είναι παραδειγματικό με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, αφήνοντας σοβαρές υποσχέσεις για εξαιρετική απόδοση εκτός άξονα.
Η βηματική απόκριση του ηχείου είναι ιδιαίτερα ομαλή για τρίδρομη σχεδίαση. Στο σχετικό διάγραμμα είναι εμφανή τα σημεία όπου γίνεται η μετάβαση από το ένα μεγάφωνο στο άλλο, αλλά η μετάβαση αυτή γίνεται χωρίς σημαντικά προβλήματα, όπως χωρίς προβλήματα γίνεται και η απόσβεση του γούφερ καθώς υπάρχουν ελάχιστες διαταράξεις.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/1m/2.83Vrms) με εξομάλυνση 1/3oct. Συνδυασμός far field/near field μέτρησης. Μέτρηση επί του άξονα (πράσινη καμπύλη) και μέση τιμή μετρήσεων εκτός άξονα (listening window, κόκκινη καμπύλη).

Βηματική απόκριση.

Το διάγραμμα των αποσβεννυμένων φασμάτων είναι μετρίως ήρεμο, περιλαμβάνοντας κάποιους χρωματισμούς, με ισχυρότερο αυτόν στην περιοχή των 1,4kHz (3ms για απόσβεση -25dBr). Οι υπόλοιποι συντονισμοί έχουν αποσβέσεις ταχύτερες των 2ms και τα σημαντικότερα ευρήματα βρίσκονται στα 2,5kHz (1,9ms), 6kHz (1,7ms), 7,6kHz (1,6ms) και 14,6kHz (2,0ms). Με βάση τα ευρήματα αυτά, το SabrinaX δεν είναι το πιο γρήγορο ηχείο που έχουμε δει, αλλά σίγουρα έχει καλό έλεγχο και δεν προβληματίζει με την συμπεριφορά του.
Το πολικό διάγραμμα στο οριζόντιο επίπεδο, δείχνει μια εξαιρετική συμπεριφορά εκτός άξονα. Το SabrinaX ακτινοβολεί με μεγάλη ομοιογένεια στον χώρο, παραμένοντας άνετα μέσα στο διάστημα των 6dB για γωνίες ±30° εκτός άξονα. Στο ανώτερο άκρο του φάσματος, ο λοβός της ακτινοβολίας στενεύει με τρόπο προβλέψιμο, χωρίς ίχνη ανομοιογένειας, με το beaming να εμφανίζεται κοντά στις ±60° και σε πολύ χαμηλές στάθμες. Με βάση αυτά, το ηχείο θα δημιουργήσει ένα εξαιρετικό ηχητικό πεδίο σε έναν προσεγμένο χώρο και μπορεί να το ακούσει κανείς τόσο στο πεδίο άμεσης ακτινοβολίας όσο και στο πεδίο αντήχησης.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ψευδοανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα.

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο οριζόντιο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (πράσινη καμπύλη), 2kHz (κόκκινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη), 16kHz (μοβ καμπύλη) και 20kHz (μπλε καμπύλη).

Στο κομμάτι των κραδασμών της καμπίνας, τέλος, η Wilson δικαιώνεται πλήρως για την χρήση του Χ-Material. Και στις δύο μετρήσεις (μπάφλας και πλευρικής επιφάνειας), οι σχετικές καμπύλες βρίσκονται κατά 15 περίπου dB κάτω από τις μετρήσεις των περισσότερων ηχείων που έχουμε μετρήσει. Η καμπίνα των SabrinaX είναι πραγματικά αδρανής, παρά το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να διακρίνει συντονισμούς (σε πολύ χαμηλές στάθμες). Πρόκειται, ασφαλώς για μια επίδοση που θα πρέπει να θεωρηθεί εξαιρετική.

Thumbnail Thumbnail

Στάθμη επιταχύνσεων της μπάφλας.

Στάθμη επιταχύνσεων του πλευρικού τοιχώματος της καμπίνας.