Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/09/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

DAC/USB DAC - Ενισχυτής Ακουστικών

S.M.S.L DO100 - HO100

S.M.S.L DO100 - HO100

Και οι δύο συσκευές έχουν λιτές, καθαρές γραμμές και μικρές διαστάσεις. Με πλάτος 150 χιλιοστά και ύψος κάτι λιγότερο από 40, μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα οπουδήποτε και να δημιουργήσουν ένα στακ το οποίο ενσωματώνεται εύκολα παντού. Αν θέλετε να έχετε μια ιδιαίτερη “γωνιά” για να ακούτε με τα ακουστικά σας, οι διαστάσεις και ο σχεδιασμός τους είναι πολύ κοντά στο ιδανικό. Το φινίρισμα των δύο σασί είναι καλής ποιότητας και σίγουρα αντιστοιχεί σε συσκευές με τιμή αρκετά υψηλότερη.
Ο DO100 είναι ο πιο απλός σε εμφάνιση, περιλαμβάνοντας μόνο ένα μικρό μονόχρωμο αλφαριθμητικό display και ένα encoder μέσω του οποίου ρυθμίζεται η στάθμη, επιλέγονται οι είσοδοι και γίνεται η πρόσβαση σε ένα μικρό μενού. Από το μενού αυτό επιλέγεται το φίλτρο και η ευαισθησία του PLL (περισσότερα γιαυτό θα δούμε στην συνέχεια), ο ρυθμός λειτουργίας της θύρας USB (v1.1 για συνδέσεις που δεν απαιτούν driver και φθάνουν μέχρι τα 24/96 και v2.0 για συνδέσεις που απαιτούν driver και υποστηρίζουν υψηλά sample rates και DSD), καθώς και η φωτεινότητα της οθόνης. Το γεγονός ότι η SMSL αφήνει τις δυνατότητες των μετατροπέων d/a στην διάκριση του χρήστη, προσφέροντάς του μεγαλύτερη ευελιξία, θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα και δίνει στον DO100 σημαντική προστιθέμενη αξία. Είναι δύσκολο να εξηγηθεί το γιατί άλλοι κατασκευαστές που βασίζονται στα ίδια ολοκληρωμένα δεν κάνουν κάτι τέτοιο, ακόμη και σε ακριβότερες υλοποιήσεις. Όλες οι δυνατότητες του μετατροπέα ελέγχονται, επίσης, από το τηλεχειριστήριο το οποίο παρέχεται μαζί με την συσκευή και το οποίο έχει θετική αίσθηση στην χρήση.

S.M.S.L DO100 - HO100

Οι δύο συσκευές έχουν μικρές διαστάσεις και καλή ποιότητα κατασκευής. Δημιουργούν ένα καλαίσθητο σύστημα για ακρόαση μέσω ακουστικών.

Οι δυνατότητες σύνδεσης που παρέχει ο μετατροπέας είναι πλήρεις για την κατηγορία τιμής. Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του συμβατικές ψηφιακές εισόδους (οπτική και ομοαξονική), θύρα USB (με βύσμα τύπου C) καθώς και δυνατότητα ad-hoc ασύρματου streaming μέσω Bluetooth v5.0 με υποστήριξη LDAC 24/96 και aptX/HD, μεταξύ άλλων. Από πλευράς sample rates, ο χρήστης δεν θα έχει κανένα παράπονο: Μέσω της ασύγχρονης θύρας USB η συσκευή ανεβαίνει μέχρι τα 32-bit/768kHz για διαμόρφωση PCM και DSD512 για διαμόρφωση DSD, ενώ μέσω των συμβατικών εισόδων ανεβαίνει μέχρι τα 24/192 (PCM) και DSD64 (DSD DoP). Η αναλογική έξοδος είναι διαθέσιμη σε single ended και balanced μορφή.
Στον σχεδιασμό του HO100, η SMSL ακολούθησε έναν, ελαφρώς, διαφορετικό δρόμο και το user interface είναι βασισμένο σε κλασικούς, μηχανικούς διακόπτες. Μέσω αυτών, ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει την συσκευή (ένα μπλε LED ενημερώνει για το On), να επιλέξει είσοδο και να ρυθμίσει το κέρδος του ενισχυτή, ανάλογα με τα ακουστικά που χρησιμοποιούνται. Η ρύθμιση αυτή γίνεται σε τρία επίπεδα, με το “MID” να αντιστοιχεί σε 0dB και τις τιμές στις θέσεις “LOW” και” HIGH” να είναι -9.5dB και +15.5dB αντιστοίχως.

S.M.S.L DO100 - HO100

Ο DO100 βασίζεται σε μια μικρή, αλφαριθμητική, μονόχρωμη οθόνη και ένα περιστροφικό encoder για την πρόσβαση στις διάφορες δυνατότητες, την επιλογή της εισόδου και την ρύθμιση της στάθμης.

S.M.S.L DO100 - HO100

Ο HO100 έχει περισσότερο “μηχανική” σχεδίαση με διακόπτες για την επιλογή της εισόδου, της ευαισθησίας και το on/off. Προσφέρει δύο εξόδους για ακουστικά, 6,35mm για single ended και 4,4mm για balanced συνδέσεις.

Για την σύνδεση των ακουστικών υπάρχουν δύο έξοδοι, μια κλασική TRS για βύσμα 6,35mm για single ended συνδέσεις και μια TRRRS για βύσμα 4,4mm για ακουστικά που υποστηρίζουν balanced σύνδεση. Την πρόσοψη συμπληρώνει ένα συμβατικό ρυθμιστικό στάθμης.
Οι δυνατότητες σύνδεσης του HO100 είναι αυτές που περιμένεις: Ένα ζευγάρι επίχρυσων RCA για single ended γραμμές και ένα ζευγάρι XLR για balanced, είναι όσα θα συναντήσεις στην πίσω πλευρά της συσκευής. Η επιλογή γίνεται μέσω του διακόπτη στην πρόσοψη.
Το εσωτερικό των δύο συσκευών κρύβει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Κατ' αρχήν η SMSL έχει επιλέξει -και στις δύο περιπτώσεις- να χρησιμοποιήσει διακοπτικό τροφοδοτικό στο εσωτερικό του σασί (απαλλάσσοντας τον χρήστη από το, συνήθως, χαμηλής ποιότητας εξωτερικό πακ) αλλά τόσο ο DO100 όσο και ο HO100 χρησιμοποιούν γραμμικές τοπικές σταθεροποιήσεις στα διάφορα σημεία του κυκλώματός τους.

Σε ό,τι αφορά τον DO100, το ψηφιακό του front end βασίζεται σε επεξεργαστή της XMOS για την θύρα USB και τις συμβατικές ψηφιακές εισόδους και στο SoC QCC5125 για την διαχείριση του streaming μέσω Bluetooth. Για την μετατροπή του ψηφιακού σήματος σε αναλογικό χρησιμοποιείται ένα ολοκληρωμένο ES9038Q2M της ESS ανά κανάλι. Η συγκεκριμένη επιλογή διαθέτει όλες τις κλασικές τεχνολογίες της ESS, προσφέρει επτά διαφορετικά ψηφιακά φίλτρα καθώς και ψηφιακό PLL του οποίου η ευαισθησία μπορεί να ρυθμιστεί. Η ρύθμιση αυτή, η οποία γίνεται μέσω του μενού, προσφέρει την δυνατότητα στον χρήστη να επιλέξει -σε εννέα επίπεδα- την “αυστηρότητα” του PLL προς όφελος του clock jitter. Καλής ποιότητας πηγές επιτρέπουν αυστηρό PLL με χαμηλό jitter, ενώ μέτριας ή κακής ποιότητας πηγές, οι οποίες θα προκαλούσαν πιθανώς dropouts από ένα αυστηρό PLL, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διαφορετικές ρυθμίσεις (αυξάνοντας, κάπως, το clock jitter). Οι ηχητικές διαφορές είναι, μάλλον, συζητήσιμες, αλλά το βέβαιον είναι ότι η συσκευή μπορεί να συνδεθεί άνετα με οτιδήποτε έχει μια έξοδο S/PDIF, ακόμη και κακής ποιότητας.

S.M.S.L DO100 - HO100

Ο ενισχυτής ακουστικών (επάνω) προσφέρει single ended και balanced εισόδους. Ο μετατροπέας (κάτω) διαθέτει αντίστοιχο πακέτο εξόδων. Οι ψηφιακές είσοδοι περιλαμβάνουν ομοαξονική και οπτική, καθώς και USB-C. Στην πίσω πλευρά, βρίσκεται και το βύσμα για την κεραία του Bluetooth.

S.M.S.L DO100 - HO100

Στο εσωτερικό του DO100 διακρίνεται το διακοπτικό τροφοδοτικό (δεξιά) και οι γραμμικές σταθεροποιήσεις (επάνω αριστερά). Το ψηφιακό interface περιλαμβάνει επεξεργαστή της XMOS και SoC της Qualcomm (η πράσινη πλακέτα). Στο αριστερό μέρος διακρίνονται οι δύο μετατροπείς d/a καθώς και οι τελεστικοί ενισχυτές του αναλογικού σταδίου.

Στο αναλογικό στάδιο ο DO100 βασίζεται σε τελεστικούς ενισχυτές OPA1612, ειδικά σχεδιασμένους για εφαρμογές audio υψηλών απαιτήσεων, με πολύ χαμηλό θόρυβο και παραμόρφωση. Κρίνοντας από την διάταξη του κυκλώματος, η SMSL χρησιμοποιεί και σε αυτόν τον μετατροπέα τα δύο τρίμερ εξισορρόπησης των καναλιών που είχαμε συναντήσει στον μεγαλύτερο DO200.
Ο HO100 βασίζεται, επίσης, σε OPA1612 για το στάδιο εισόδου, με το τελικό στάδιο οδήγησης των ακουστικών να υλοποιείται από διακριτούς ημιαγωγούς. Η δρομολόγηση του σήματος γίνεται μέσω ηλεκτρονόμων πολύ καλής ποιότητας, όπως αναφέρει η εταιρία, ώστε να αποφεύγονται οι ενοχλητικοί θόρυβοι κατά την λειτουργία της συσκευής. Ο εξασθενητής βασίζεται σε ένα ποτενσιόμετρο της CTR.

S.M.S.L DO100 - HO100

Ο ενισχυτής ακουστικών βασίζεται -και αυτός- σε διακοπτικό τροφοδοτικό. Υπάρχει στάδιο προενίσχυσης με τον OPA1612 και στάδιο ισχύος με διακριτούς ημιαγωγούς. Η δρομολόγηση των σημάτων γίνεται με ηλεκτρονόμους.