Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 01/11/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχείο Βάσης/Ραφιού

JBL 4309 Studio Monitor

JBL 4309 Studio Monitor

Με ύψος που ξεπερνά ελάχιστα τα 40 εκατοστά και πλάτος 26, το 4309 είναι ένα μικρό, μαζεμένο θα έλεγες ηχείο. Το γεγονός ότι το βάθος του είναι αρκετά μικρό, σε σχέση με τις κρατούσες αναλογίες και το γεγονός ότι οι οπές του bass reflex βρίσκονται στην μπάφλα διευκολύνει την τοποθέτηση σε κάποιο ράφι, κοντά στον τοίχο, αν και για να είμαστε ειλικρινείς, ένα ηχείο σε αυτή την κατηγορία τιμής θα πρέπει να τοποθετείται στις κατάλληλες βάσεις και στον ελεύθερο χώρο, κάνοντας μάλιστα και το σχετικό παιχνίδι με τις γωνίες του δωματίου, ώστε να κερδηθεί ό,τι είναι δυνατόν. Η δοκιμή έγινε με τα ηχεία σε απόσταση λίγο μεγαλύτερη των δύο μέτρων μεταξύ τους και από τον ακροατή, μιλάμε, δηλαδή, για μια αρκετά συνηθισμένη γεωμετρία σε έναν μικρό/μεσαίο χώρο. Το 4309 μπορεί να υποστηρίξει κάτι τέτοιο και οι δυνατότητες στάθμης που προσφέρει είναι αξιοπρόσεκτες. Μπορεί να παίξει δυνατά, με προοδευτικά (και λογικά) φαινόμενα συμπίεσης και, με δεδομένη την μέτρια-έως και χαμηλή- ευαισθησία του δεν θα πει όχι σε έναν μεγάλο ενισχυτή. Με έναν τέτοιο γεμίζει τον χώρο με εντυπωσιακή για το μέγεθός του άνεση.
Η ίδια η JBL δίνει ένα όριο χαμηλά στα 42Hz (για αποκοπή 6dB) και αυτό φαίνεται στις ακροάσεις (και επιβεβαιώθηκε από τις μετρήσεις). Το μικρό μόνιτορ είναι -όντως- μικρό και η απόδοση της χαμηλότερης οκτάβας, αυτής που φλερτάρει με τους υπόηχους, αποδίδεται με έναν αέρινο, ατμοσφαιρικό τρόπο. Το ηχείο μπορεί να περιγράψει την παρουσία της αλλά λείπει κάπως ο όγκος και η συνολική αίσθηση. Αυτό, βεβαίως δεν είναι παράλογο, μιλάμε πάντοτε για ένα ηχείο μικρού όγκου με γούφερ 6,5 ιντσών.

JBL 4309 Studio Monitor JBL 4309 Studio Monitor

Αντιθέτως, αυτό που δεν περιμένεις είναι ο τρόπος που αποδίδεται το χαμηλό στην περιοχή των 100Hz περίπου, εκεί όπου πολλά συμβαίνουν σε ό,τι αφορά την αίσθηση που δημιουργείται. Η JBL έχει αποφύγει τις υπερβολές και τα παιχνίδια εδώ, με αποτέλεσμα το ηχείο να παραμένει γρήγορο, καθαρό, χωρίς να κρεμάει και να εκτίθεται. Το, όποιο, voicing έχει γίνει προσεκτικά και με μέτρο ώστε να διατηρείται ο τίτλος “μόνιτορ” που δίνει η εταιρία στο προϊόν, υπό την έννοια ότι έχουμε να κάνουμε με ένα αρκούντως ουδέτερο ηχείο (η σχετική καμπύλη δείχνει ένα +2dB στα 100Hz, κάτι που είναι θεμιτό και φάνηκε ότι δεν επιδρά αρνητικά στην τονική ισορροπία). Ο στόχος έχει επιτευχθεί, καθώς ο όγκος των ακουστικών οργάνων, τα ρυθμικά μέρη και ο παλμός περιγράφονται με σωστή κλίμακα, είναι παρόντα στο χώρο, σαφή και χωρίς ιδιαίτερο χαρακτήρα και “άποψη”.
Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε καθαρά, με καλή αίσθηση διαύγειας και το αποτέλεσμα που πήρα ήταν ζωντανό, έντονα παρόν με πολύ καλή αίσθηση λεπτομέρειας και παρουσίας, χωρίς να καταπιέζει τον ακροατή. Το soundstage τοποθετείται στο επίπεδο των ηχείων και ο ακροατής έχει πολύ καλή άποψη για το mix, την θέση των ηχητικών πηγών, την κίνηση και τον αέρα, με τα μικρά ηχεία να εξαφανίζονται πολύ εύκολα και να δίνουν την θέση τους σε μια εικόνα ιδιαίτερα πειστική, με καλό βάθος. δικαιολογώντας τον όρο “Monitor” που περιλαμβάνεται στην ονομασία του 4309.
Ψηλά, το αποτέλεσμα ήταν ξεκούραστο, με πολύ καλή αίσθηση της έκτασης, γρήγορο και ευχάριστο, ενώ δεν έγινε ποτέ σκληρό, ακόμη και σε στάθμες κοντά στο όριο του ηχείου. το ρυθμιστικό της περιοχής έχει μικρή επίδραση (θυμίζω ότι προσφέρει ενίσχυση και αποκοπή μέσα σε ένα μικρό διάστημα) αλλά επιτρέπει την προσαρμογή του ηχείου στον χώρο και στις προτιμήσεις του ακροατή, με αλλαγές στις πολύ υψηλές συχνότητες, οι οποίες δεν δημιουργούν την αίσθηση αλλαγής του εύρους αλλά περισσότερο της παρουσίας (presence) και της λαμπρότητας. Αξίζει να ασχοληθεί κανείς μαζί του, κατά προτίμηση αφού οι αναρτήσεις των μεγαφώνων στρώσουν και το ηχείο έχει τοποθετηθεί στην θέση όπου θα παραμείνει, ώστε να έχει σταθεροποιηθεί η συμπεριφορά του και η σχέση του με τον χώρο. Ο αρμονικός πλούτος αποδόθηκε σωστά, με ισορροπία σε θέματα θερμότητας και παρουσίας, στοιχεία που βοηθούν, όπως φαίνεται, στον ξεκούραστο χαρακτήρα του ηχείου.

Τελικώς...

... έχουμε να κάνουμε με ένα μικρού όγκου ηχείο υψηλών απαιτήσεων. Αυτό μεταφράζεται σε μια -αναμενόμενη- θυσία στην παρουσία πολύ χαμηλά αλλά και σε μια φροντισμένη συμπεριφορά στο υπόλοιπο φάσμα και μια πολύ καλή στερεοφωνική εικόνα. Αν ψάχνετε για ένα πολύ καλό, ευχάριστο στο αυτί, μικρό ηχείο, το 4309 είναι κάτι που πρέπει να σας ενδιαφέρει. Προτείνεται!