Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 25/01/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ολοκληρωμένος Ενισχυτής

FIM Audio ΤΚ004-D

FIM Audio ΤΚ004-D

Ο TK004-D αντικατέστησε τους ενισχυτές αναφοράς (Melos Plus Series Line και Parasound HCA3500) και ανέλαβε να οδηγήσει τα ATC-SCM50PSL. Το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων έγινε μέσω μιας εισόδου line και της ψηφιακής πηγής αναφοράς (Teac Esoteric P70/D70, dCS Puccini U-Clock) ενώ ακούσαμε και τον προενισχυτή phono, χρησιμοποιώντας το σύνηθες Linn Sondek LP12/Ittok/Karma.
Η εγκατάσταση του ενισχυτή δεν κρύβει προβλήματα καθώς φάνηκε ότι δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλες ανάγκες ψύξης. Θα πρέπει πάντως να ληφθεί υπόψιν ότι μιλάμε για μια αρκετά ογκώδη συσκευή με μεγάλο βάρος, επομένως χρειάζεται μια σταθερή, μεγάλης ακαμψίας επιφάνεια, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους τους μεγάλους ενισχυτές.
Το user interface είναι ιδιαίτερα απλό (στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο το ρυθμιστικό στάθμης που παίζει και τον ρόλο του επιλογέα εισόδου) και ο χρήστης δεν θα δυσκολευτεί καθόλου.
Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει όποιος ακούσει τον TK004-D για πρώτη φορά είναι ότι έχει να κάνει με έναν γρήγορο, άνετο σε θέματα οδήγησης ενισχυτή, με πολύ καλές δυνατότητες σε δυναμικά, ο οποίος διαθέτει πολύ καλή στερεοφωνική εικόνα και ακούγεται ομοιογενής, τονικά ισορροπημένος και ξεκούραστος.
Ίσως, πάντως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του TK004 να είναι ο πολύ χαμηλός του θόρυβος. Στην πραγματικότητα, είναι σπάνιο να ακούσεις θόρυβο από ενισχυτή, στις μέρες μας, διακοπτικό ή γραμμικό (και επιπροσθέτως, τα αρθρώματα S3 έχουν auto-mute) αλλά εδώ μιλάμε για μια αίσθηση πραγματικής σιωπής. Ο ενισχυτής δημιουργεί την εντύπωση ενός ασυνήθιστα σκοτεινού υπόβαθρου, με αποτέλεσμα η δυναμική αντίθεση να περιγράφεται άψογα, η περιγραφή των μακροδυναμικών να είναι κορυφαία και σε συνδυασμό με τις πολύ καλές δυνατότητες οδήγησης να δημιουργούν ένα τελικό αποτέλεσμα το οποίο είναι ταυτόχρονα ρεαλιστικό και ευχάριστο. Χρειάζεται να προσπαθήσεις αρκετά για να φτάσεις τον ενισχυτή στο όριό του και αυτό είναι, ασφαλώς, ένα από τα ζητούμενα, θα πρέπει δε να ληφθεί υπόψιν ότι το δείγμα που ακούσαμε ήταν περιορισμένο ως προς την ισχύ και είναι λογικό να περιμένει κάποιος ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες από τον ενισχυτή στην κανονική του έκδοση.

FIM Audio ΤΚ004-D FIM Audio ΤΚ004-D

Οι πολύ καλές δυνατότητες απόδοσης των δυναμικών, συνοδεύονται και από μια ιδιαίτερα καλή στερεοφωνική εικόνα. Η ομοιότητα των αρθρωμάτων μεταξύ τους (η οποία προέρχεται από την επιλογή των υλικών και την ρύθμιση, με το χέρι όπως αναφέρει η NewClassD, κάθε αρθρώματος ξεχωριστά αλλά και το ψηφιακά ελεγχόμενο ρυθμιστικό στάθμης παίζουν, προφανώς, ρόλο. Ο ενισχυτής δημιουργεί μια ιδιαίτερα πειθαρχημένη, με συγκεκριμένα όρια, εικόνα, όπου το βάθος είναι σαφές, η κίνηση και ο αέρας περιγράφονται με ιδιαίτερη ακρίβεια και η γενική εντύπωση είναι αυτή της ανάγλυφης, ζωντανής παρουσίας, στο μέτρο που η ίδια η ηχογράφηση και όχι κάποιος περιορισμός του ενισχυτή, το επιτρέπει.
Τονικά, το σύστημα αναφοράς δεν άλλαξε καθόλου με την εισαγωγή του TK004 στην αλυσίδα. Κατέβηκε με άνεση πολύ χαμηλά, διατηρώντας τον έλεγχο και την λεπτομέρεια, ακούστηκε επιβλητικό, όταν το πρόγραμμα το απαίτησε και η κλίμακα της περιγραφής των μεγάλων σε μέγεθος ακουστικών οργάνων ήταν η δέουσα, χωρίς υπερβολές. Το κατώτερο άκρο του φάσματος αποδόθηκε με άψογο όγκο και παλμό και γέμισε τον χώρο με άνεση. Αυτά τα χαρακτηριστικά έδωσαν έναν πολύ ευχάριστο ρυθμικό χαρακτήρα με πολύ καλή αίσθηση ροής και γεμάτο ήχο, χωρίς υπερβολές ή τάσεις έμφασης και με καλό έλεγχο.
Η μεσαία περιοχή φάνηκε να εστιάζεται ελάχιστα πίσω, κάτι που επιτείνει την φυσικότητα και κάνει το συνολικό άκουσμα ξεκούραστο και ευχάριστο, ίσως ελάχιστα αδρό σε σχέση με τους ενισχυτές αναφοράς, με σωστή δόση φωτεινότητας, ενώ το σύστημα διατήρησε την ικανότητά του να περιγράφει πολύπλοκα, με μεγάλη ενέργεια, έργα χωρίς να μπερδεύει και (το κυριότερο) χωρίς να κουράζει.
Παρόμοια συμπεριφορά είδαμε και στην απόδοση των υψηλών συχνοτήτων. Η ισορροπία τείνει ελάχιστα προς το μαλακό, χωρίς να στρογγυλεύει τα μέτωπα ή να δημιουργεί αίσθηση ευφωνικότητας και το τελικό αποτέλεσμα διατήρησε την ταχύτητά που έχουμε συνηθίσει με τους ενισχυτές αναφοράς, χωρίς να γίνεται σκληρό η τραχύ, με τις σωστές δόσεις θερμότητας στην περιγραφή του αρμονικού πλούτου. Γενικά μιλώντας, ο TK004 ακούστηκε πραγματικά αβίαστος, ισορροπημένα ευχάριστος με σοβαρές δυνατότητες περιγραφής των μικροδυναμικών.
Με αναλογική πηγή, το συνολικό αποτέλεσμα δεν ξέφυγε από τις παραπάνω περιγραφές, καθώς ο προενισχυτής phono έχει επίσης χαμηλό θόρυβο. Όπως και στην περίπτωση του TK003, το άκουσμα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο, με ήπια έμφαση χαμηλά (το μοναδικό στοιχείο που δεν ακούσαμε στην περίπτωση της εισόδου Line) και πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής της στερεοφωνικής εικόνας, δείχνοντας ότι μπορεί να υποστηρίξει μια υψηλών απαιτήσεων κεφαλή.

Τελικώς...

... αν και κάποιος θα μπορούσε να μιλήσει περί μιας ριζοσπαστικής προσέγγισης (λόγω του διακοπτικού σταδίου), ο TK004-D είναι περισσότερο ένα έργο ωριμότητας. Διαθέτει όλες τις απαραίτητες δυνατότητες και βασίζεται σε μια ξεχωριστή επιλογή σε ό,τι αφορά το άρθρωμα ισχύος του, το οποίο είναι ένα από τις πιο προσεγμένα, από ηχητικής άποψης, που έχουμε συναντήσει. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή για όποιον αναζητά έναν μεγάλο ολοκληρωμένο ενισχυτή. Ακούστε τον σε πρώτη ευκαιρία.